Olăritul va fi în centrul atenţiei la târgul organizat de Muzeul Astra din Sibiu care se va desfăşura de azi până duminică. La muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, 26 de olari din România, Ungaria şi Republica Moldova se vor întrece la roata olarului, dar şi în gătit reţete tradiţionale pe vatră deschisă, în vase de lut.
Comisiile de jurizare mixte, alcătuite din specialişti în olărit şi gastronomie, vor desemna cei mai buni olari şi bucătari-olari. Karla Roşca, şefa Secţiei Muzee Pavilionare din Muzeul Astra, a vorbit depre provocările acestui târg: "La acest târg, fiecare olar trebuie să lucreze la roată şi să reproducă în faţa juriului un vas din colecţia Muzeului Astra, care se încadrează în tema stabilită la ediţia anterioară (ceramica de Zalău), apoi să decoreze vasul cu motive şi ornamente specifice, în faţa comisiei de jurizare. De asemenea, olarii trebuie să prezinte juriului două piese (farfurie, cană, oală sau cănceu, decorative sau utilitare) realizate în atelierul propriu şi să gătească în vasele proprii pe vatră deschisă sau în cuptor reţete tradiţionale zonei din care provin. Manifestarea abordează un altfel de târg al olarilor, dezvoltând un concept inovator de derulare a unui târg, a unei conferinţe şi a unor ateliere, cu implementarea segmentelor de olărit, de gătit şi a unei tematici prestabilite, ceramica de Zalău. De ce este un altfel de târg al olarilor? Pentru că Muzeul ASTRA îi provoacă pe olari să părăsească zona de confort a standului de vânzare a produselor cerute de piaţă şi îi îndrumă să se documenteze în colecţii muzeale pentru a realiza o ceramică după modelul unor centre inactive astăzi, pe specialişti să abordeze colecţiile vechi şi să le readucă la actualitate, pe publicul vizitator să cunoască beneficiile gătitului în vase de lut bine arse. Organizatorii vor încerca prin intermediul unui dialog interdisciplinar între meşterii olari şi specialiştii în domeniul ceramicii tradiţionale să găsească soluţii privind schimbul de cunoştinţe, informaţii şi experienţe despre materialele şi tehnicile folosite, despre marketingul produselor şi evitarea kitsch-ului. Partea aplicată va avea loc pe durata desfăşurării târgului, la Sibiu, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului şi va combina latura expoziţională şi cea comercială cu un grad mare de animaţie culturală, demonstraţii practice de olărit şi de gătit în vasele realizate, ateliere experimentale de modelare şi presare a lutului, decorarea şi arderea ceramicii".
Potrivit organizatorilor: "În patru zile din cele cinci în care este programat evenimentul, la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber se vor organiza ateliere interactive de olărit pentru copii şi adulţi şi ateliere experimentale de modelare, presare a lutului şi de decorare a ceramicii. Atelierul experimental de ardere a ceramicii va avea loc, sâmbătă, 24 iulie 2021, la Gospodăria - atelier de olar Găleşoaia, judeţul Gorj, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Acţiunile educaţionale vor viza familiarizarea copiilor şi adulţilor cu meşteşugul olăritului, în care aceştia pot modela lutul la roata olarului, pot presa lutul în tipare sau pot decora vase de ceramică sub atenta îndrumare a meşterilor".
Olarii-bucătari vor găti în vase de lut pe vatră deschisă, reţete tradiţionale româneşti, maghiare şi moldoveneşti precum: babgulyas unguresc, tocană de vită cu tarhon şi paste, tocană de căprioară, ciorbă ţărănească, gulaş cu găluşte, gulaş secuiesc, tocăniţa olarului cu vin roşu, gulaş cu fasole boabe, zeamă de pui, tocăniţă ţărănească cu legume cu carne, fasole moldovenească cu afumătură, mămăliguţă şi castraveţi muraţi, Supă de varză, Tocăniţă de pui cu tarhon.