• Rusia susţine că a simulat tiruri de rachete cu capacitate nucleară
Ucraina este puţin probabil să lanseze o contraofensivă în războiul său împotriva Rusiei înainte de mijlocul lunii iunie, când speră să primiească mai multe arme de la aliaţii săi, a declarat ieri Oleksii Arestovici, consilier politic al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, informează Reuters.
De asemenea, Arestovici a spus că nu se aşteaptă ca ofensiva Rusiei în Ucraina să aibă vreun "rezultat semnificativ" până pe 9 mai, când Rusia celebrează victoria asupra Germaniei naziste, în Al Doilea Război Mondial.
Consilierul politic a mai informat că luptele continuă la complexul siderurgic Azovstal, unde combatanţi ucraineni şi câţiva civili sunt baricadaţi în oraşul port Mariupol, potrivit Agerpres.
La rândul său, şeful satului major al forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a declarat că ţara sa are nevoie de sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) pentru a se apăra împotriva rachetelor de croazieră ruseşti.
După o discuţie cu şeful Statului Major Interarme din Statele Unite, generalul american Mark Milley, Valeri Zalujnîi a spus că Rusia şi-a reluat loviturile cu rachete de croazieră.
"De aceea, problema furnizării Ucrainei de sisteme de rachete cu lansare multiplă precum M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) şi de M270 MLRS este una crucială", a subliniat Zalujnîi.
• Moscova: "Rusia a simulat lansări electronice de sisteme de rachete balistice cu capacitate nucleară"
Moscova a informat miercuri că armata sa a simulat tiruri de rachete cu capacitate nucleară în enclava rusă Kaliningrad, în contextul în care forţele ruse îşi continuă ofensivele în Ucraina, scrie AFP.
După ce a trimis trupe în Ucraina la sfârşitul lunii februarie, preşedintele rus, Vladimir Putin, a lansat ameninţări voalate care sugerau că intenţionează să desfăşoare arme nucleare tactice.
Miercuri, în cursul manevrelor militare din această exclavă rusă de la Marea Baltică situată între Polonia şi Lituania, două ţări membre ale UE, Rusia a simulat "lansări electronice" de sisteme de rachete balistice mobile Iskander cu capacitate nucleară, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, potrivit Agerpres.
Forţele ruse au efectuat lovituri unice şi multiple asupra unor ţinte care simulau lansatoare de sisteme de rachete, aerodromuri, infrastructură protejată, echipamente militare şi posturi de comandă ale unui inamic fictiv, a precizat comunicatul.
După ce au efectuat tirurile "electronice", militarii au recurs la o manevră de schimbare a poziţiei pentru a evita "o eventuală lovitură în represalii", potrivit Ministerului Apărării.
Unităţile de luptă au exersat, de asemenea, "operaţiuni în condiţii de radiaţii şi contaminare chimică".
Peste 100 de militari au participat la aceste exerciţii.
Rusia şi-a plasat forţele nucleare în alertă maximă la scurt timp după ce a trimis trupe în Ucraina, la data de 24 februarie.
Putin a avertizat asupra unor represalii "rapide ca fulgerul" dacă Occidentul intervine direct în conflictul din Ucraina.
Potrivit observatorilor, în ultimele zile televiziunea de stat rusă a încercat să facă utilizarea armelor nucleare mai acceptabilă pentru public.
"De două săptămâni auzim la televizor că ar trebui deschise silozurile nucleare", a declarat marţi Dimitri Muratov, redactor-şef al unui jurnal rus independent şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace.
• Atacurile aeriene ruseşti perturbă activitatea căilor ferate ucrainene
Atacurile ruseşti asupra reţelei de căi ferate din Ucraina au perturbat în mod grav activitatea serviciilor feroviare din această ţară, a declarat operatorul de stat al căilor ferate ucrainene miercuri seara, potrivit dpa.
Circa 20 de trenuri de lungă distanţă au înregistrat întârzieri de până la 12 ore, conform unei evaluări a operatorului feroviar.
"Rusia încearcă să ne distrugă logistica pentru că nu ne poate învinge pe câmpul de luptă", a apreciat şeful biroului prezidenţial de la Kiev, Andrii Iermak, într-o postare pe contul său Telegram, potrivit Agerpres.
Iermak a confirmat un atac asupra infrastructurii feroviare în mijlocul oraşului Dnipro (Dnepropetrovsk).
Vitali Ignatiev, care deţine funcţia de ministru de Externe în guvernul autoproclamat al Transnistriei, a declarat, citat de agenţia Reuters, că "situaţia este alarmantă, deoarece Transnistria a suferit atacuri teroriste".
Ignatiev a reluat acuzaţiile separatiştilor transnistreni, care acuză Ucraina că se află în spatele unor incidente semnalate începând de săptămâna trecută, conform Agerpres.
Întrebat dacă poate exclude posibilitatea ca Rusia să îşi folosească baza militară din Transnistria pentru a ataca Ucraina, Ignatiev a răspuns că nu poate vorbi în numele Moscovei.
-----------------------
Secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Marija Pejcinovic, susţine că Rusia a recreat ororile celui de-Al Doilea Război Mondial prin agresiunea sa asupra Ucrainei şi prin îndepărtarea de valorile care stau la baza organizaţiei paneuropene, transmite EFE.
-----------------------
Apărarea colectivă în cadrul NATO este absolut vitală şi Alianţa are nevoie de investiţia de solidaritate pe care o face România, însă toate ţările trebuie să urmeze exemplul Regatului Unit şi al României şi să se implice mai mult pentru a obţine instrumentele menite să garanteze că cetăţenii noştri vor fi în siguranţă în faţa oricărei agresiuni de tipul celei suferite de Ucraina, a declarat ieri ambasadorul Regatului Unit la Bucureşti, Andrew Noble, potrivit Agerpres.
-----------------------
Conferinţa internaţională de donatori organizată ieri la Varşovia pentru colectarea de fonduri care să ajute Ucraina aflată în război a strâns peste 6 miliarde de euro, a anunţat premierul polonez Mateusz Morawiecki, informează Reuters şi AFP.
Ţări precum Finlanda, Republica Cehă, Croaţia şi altele au promis milioane de euro sprijin umanitar şi militar, notează Agerpres.
-----------------------
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat ieri lansarea unei platforme online de finanţare participativă, pentru a ajuta ţara sa în războiul împotriva invadatorilor ruşi şi pentru a reconstrui infrastructura ţării, transmite AFP.
"Cu un singur click, puteţi dona fonduri pentru a-i sprijini pe apărătorii noştri, pentru a ne salva civilii şi a reconstrui Ucraina", a declarat Zelenski într-o înregistrare video difuzată pe Twitter, conform Agerpres.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2022, 16:15)
Sper sa nu mai primiti nici o arma de la nimeni si sa se incheie razboiul.. Ukraina primeste ceea ce a cautat.. Russia este o mare putere si v a dovedii asta...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2022, 18:54)
Greu cu limba romana.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2022, 20:19)
Troll rus