• Ioan Folescu - "Oltchim are datorii de circa 150 de milioane de euro"
• Wojciech Zaremba, reprezentantul "PCC" în România - Salvarea este privatizarea
Articolul publicat luni de ziarul BURSA, prin care am informat că Oltchim a fost debranşat de Electrica şi că funcţionează pe cota de avarie, a stârnit vâlvă, în primele ore ale zilei de ieri, Bursa de Valori Bucureşti suspendând de la tranzacţionare acţiunile Combinatului vâlcean ca să confirme oficial ştirea furnizată de noi şi ca să asigure regimul egal tuturor investitorilor.
Reprezentanţii Bursei au aşteptat informaţii suplimentare din partea Combinatului, iar, într-un final, conducerea "Oltchim" (simbol OLT) a recunoscut că are probleme cu furnizarea de energie electrică.
"Începând cu data de 11 ianuarie, Oltchim funcţionează cu o parte din instalaţii la capacitate redusă, ca urmare a neîncadrării în graficul de eşalonare încheiat cu furnizorul de energie electrică Electrica", potrivit unui comunicat transmis Bursei.
Acelaşi comunicat menţionează că, în prezent, Combinatul chimic negociază cu Electrica pentru "normalizarea situaţiei şi reluarea livrărilor de energie electrică conform clauzelor contractuale".
În schimb, Ioan Folescu, directorul general "Electrica" ne-a spus că nu se poate pune problema unor negocieri între furnizorul de energie şi Oltchim: "Clauzele contractuale îi obligă să plătească, nu avem ce să mai negociem".
Domnia sa ne-a declarat că, în prezent, Combinatul chimic este "menţinut la cota limită, pentru a nu produce şi alte pagube".
Domnul Folescu a mai precizat: "O societate de importanţă naţională cum este Electrica, nu poate intra în insolvenţă din cauza unei companii cum este Oltchim, care, de ani de zile, trăieşte pe spatele nostru. Oltchim are datorii de circa 150 de milioane de euro", ne-a mai declarat domnul Folescu, încheind: "Nu mai rezistăm nici noi, nu mai avem bani!"
Wojciech Zaremba, reprezentantul "PCC SE" România, care deţine 15% din titlurile OLT, consideră că singura soluţie de salvare este privatizarea combinatului: "S-au adunat multe probleme, mult prea multe datorii şi din acest motiv compania are nevoie urgentă de restructurare", a spus domnia sa.
Domnul Zaremba ne-a declarat: "Se fac multe promisiuni şi se speră în ceva ce nu există. Oltchimul, aşa cum am spus de multe ori, este într-o situaţie dificilă şi nu poate rezista, dacă nu produce".
Ameninţarea pluteşte de mult timp asupra Combinatului din Râmnicu Vâlcea, dar decizia debranşării a fost mereu amânată, fie prin decizie politică, fie invocând alte motive.
• Titlurile OLT, 1,2340 lei/acţiune
Lovitura grea primită de combinatul chimic Oltchim de la furnizorul de energie electrică pare să se resimtă şi în evoluţia acţiunilor.
Imediat după reînceprea tranzacţionării, acţiunile OLT au crescut uşor, dar, la orele prânzului, cotaţia a scăzut cu 2,42%.
Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", ne-a declarat că Oltchim este un emitent atipic, cotaţia acţiunilor acestuia înregistrând de multe ori variaţii surprinzătoare în raport cu situaţia fundamentală a acestei companii".
Brokerul este de părere că informaţia potrivit căreia combinatul func-ţionează la capacitate redusă, în mod normal, ar determina o reacţie negativă.
Simion Tihon consideră că pot apărea surprize: "Cum titlurile Oltchim au fost în utlimul an un instrument speculativ pentru cei dornici de câştiguri rapide, nu ar trebui să ne mirăm dacă acţiunile OLT vor închide şedinţa pe plus".
La 16,45 acţiunile OLT aveau un preţ de 1,2340 lei/acţiune.
1. SMECHERII OLTTCHIM
(mesaj trimis de POPRUL în data de 17.01.2012, 11:47)
si cu toate astea oltchim vinde energie electrica unei companii situate in incinta societatii si care nu are contract cu electrica ci cu oltchim pentru furnizare de electricitate.Firma este particulara si se numeste FCT INDUSTRIAL SRL.Deci din bruma de electricitate pe care o primeste,oltchim in loc sa o foloseasca pentru instalatiile sale ,vinde o parte unei societati particulare!!!este legal?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de CATALIN în data de 17.01.2012, 22:40)
DA, este posibil deoarece acestia platesc chirie, iar furnizarea de nergie este normala pentru functionare. Pentru FCT nu este greu sa ia energie de la CET Govora (cred ca stii , este peste drum)
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.01.2012, 10:52)
Da, este legal - dupa cum a spus si Catalin! Ilegal este ca Electrica sa deconecte un chirias care si-a platit facturile catre Oltchim - Oltchimul "uitand" sa platesca catre Electrica!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.01.2012, 11:13)
Da, este legal - dupa cum a spus si Catalin! Ilegal este ca Electrica sa deconecte un chirias care si-a platit facturile catre Oltchim - Oltchimul "uitand" sa platesca catre Electrica!
2. Nemuritorii Oltchim
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 17.01.2012, 13:53)
Stimate domnule Goldstein,
modul in care reusiti sa temperati spiritele face ca rolul ziarului dumneavoastra sa fie o sursa permanenta de informatie coerenta si nedeformata. Desigur exista , ca in orice redactie de altfel, si anumite neconcordante care ar face ca anumite portiuni ale articolului de astazi sa poata fii interpretate gresit si astfel sa prezinte valoroase informatii in cazul necesitatii abordari unei dispute juridice. In primul rand am avut onoarea sa-l cunosc personal pe domnul Zaremba. Ii admir entuziasmul si energia cu care lupta pentru firma pe care o reprezinta. Dansul , cel putin din informatiile din brosurile financiare, este reprezentant al companiei in Romania si nu al intregului concern, pozitie care este la randul ei formata din doua persoane cu atributii similare concomitent si avand drept sef al consiliului de administratie un mare strateg in persoana domnului Preussner. Afirmatia care o atribuiti directorului general PCC SE s-ar putea sa starneasca iritare la Duisburg, deoarece dansii au in acest timp pe piata o noua emisiune de obligatiuni cu un procent de 5% , care strict respectand Legea Pietei de Capital nu este recomandabil ca anumite declaratii in presa sa intervina in acest proces de atragere de capital, decat in masura in care este cunoscut si investitorilor. Suplimentar tinand cont ca detinerea mai mult de 30% din actiunile unei firme cotate la bursa si asupra careia se fac declaratii de genul "dezastru financiar", "management incompetent", "stare de insolventa", atrag dupa sine asumari de riscuri, care conform propriilor rapoarte financiare ale concernului societate europeana pot duce chiar la insolventa acestuia. Traim intr-o perioada de grele si dificile eforturi financiare si politice pentru salvarea zonei euro precum si a stabilitatii sociale care dupa ultimele desfasurari de evenimente din Bucuresti nu au nevoie de prea multa sustinere pentru a denatura in manifestatii de strada care utterior nu ar face decat sa duca la o inrautatire a climatului economic.
Am increderea ca prin dumneavoastra conducerile celor doua concerne sunt in masura sa-si sustina parerile si sa combata fair play ceea ce considera fiecare in parte ca fiind cea mai buna strategie de dezvoltare. Personal nu pot decat sa sustin achizitionarea rafinariei , caci asa cum spunea in septembrie pe malul Bosforului domnului Reuss, in rafinariile integrate cu complexele petrochimice "there we make some money". Cu siguranta parerea dansului are mai mare greutate decat cea a unei persoane cu numai un sfert de secol de experienta in domeniul cercetarii si al finantelor.
Pentru a incheia acest mic comentar nu doresc decat sa-mi exprim increderea ca orice decizie sa fie luata in asa fel incat cei aproape 4000 de angajati sa poata spune intr-o zi nepotilor lor " Si eu am contribuit ca Romania sa renasca".
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Catalin în data de 17.01.2012, 22:47)
Eu sper sa aveti dreptate in legatura cu redresarea combinatului, dar ceea ce se vede este ca lucrurile intarzie destul de mult, iar multi din "cei aproape 4000 de angajati" au din ce in ce mai multe probleme de rezolvat: plati facturi , rate banci, si multe alte "maruntisuri" ale vietii.