Omenirea se adaptează din mers la provocăriile naturii

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 28 octombrie

Omenirea se adaptează din mers la provocăriile naturii

English Version

Omenirea se adaptează şi încearcă să facă faţă provocăriilor naturii. La aproape două decenii de la devastatorul tsunami din 2004, omenirea dispune acum de un sistem global de alertă timpurie, menit să protejeze milioane de vieţi în faţa acestui tip de dezastru natural. Într-o conferinţă recentă la Jakarta, specialişti în oceanografie şi experţi UNESCO au discutat progresele majore în prevenirea şi gestionarea riscurilor asociate tsunamiurilor. "Suntem mult mai bine pregătiţi decât în 2004. Sistemul global de alertă timpurie salvează vieţi", a afirmat Bernardo Aliaga, specialist în tsunami la Comisia oceanografică interguvernamentală din cadrul UNESCO. Tragedia din 2004 a arătat necesitatea unei reţele globale de supraveghere, iar astăzi, printr-un sistem extins de 1.400 de staţii de monitorizare, intervalul dintre detectarea unui tsunami şi declanşarea alertei a fost redus la câteva minute, oferind populaţiilor vulnerabile mai mult timp pentru a se adăposti. Cu toate acestea, specialiştii avertizează că, deşi sistemul aduce un plus de siguranţă, nu există o protecţie universală. "Suntem mai în siguranţă? Da, poate. Suntem mai în siguranţă peste tot în lume? Poate că nu", a explicat Aliaga, subliniind că eforturile de pregătire trebuie să continue, în special în regiunile costiere expuse riscului. Obiectivul global este ca până în 2030, toate comunităţile aflate în zone de risc să fie complet pregătite pentru un posibil tsunami.

Pentru aceasta, experţii recomandă măsuri preventive, inclusiv educarea comunităţilor locale în privinţa acţiunilor de supravieţuire şi instalarea de balize de avertizare lângă faliile tectonice majore. De asemenea, un element esenţial îl constituie pregătirea populaţiei pentru a acţiona rapid în cazul unui tsunami, fie că este vorba de deplasarea în locuri mai înalte sau de înţelegerea semnelor naturale ale unui astfel de dezastru iminent. Ţările afectate grav de tsunamiul din 2004, cauzat de un cutremur cu magnitudinea 9, inclusiv India, Indonezia şi Thailanda, rămân printre cele mai vulnerabile, alături de Japonia, lovită de un eveniment similar în 2011. Atunci, un tsunami a provocat peste 18.500 de morţi şi dispăruţi, aducând din nou în atenţie necesitatea pregătirii şi a unui sistem global eficient de avertizare.

Laura Kong, de la Centrul internaţional de informare despre tsunami din Honolulu, a subliniat că, deşi nu pot fi evitate toate decesele provocate de aceste evenimente devastatoare, prevenţia poate reduce impactul lor. "Nu ştim când va avea loc următorul mare eveniment de acest fel, dar ştim că putem fi cât mai bine pregătiţi posibil", a declarat aceasta. Cu eforturi continue de educare, monitorizare şi consolidare a rezilienţei, omenirea face paşi importanţi spre a limita pierderile umane şi a minimiza efectele devastatoare ale tsunamiurilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb