Organizaţia Mondială a Sănătăţii a rectificat o declaraţie făcută cu o zi înainte de un reprezentant al său, potrivit căruia pacienţii asimptomatici transmit doar în cazuri foarte rare virusul,anunţă Digi24.
Doctorul Maria Van Kerkhove, cea care a făcut declaraţia anterioară, a declarat marţi că s-a bazat numai pe două sau trei studii nepublicate şi că a fost vorba despre o "neînţelegere".
Ea a spus marţi pentru New York Times: "Răspundeam la o întrebare, nu vorbeam pe baza politicilor OMS".
O conferinţă specială în acest sens a fost organizată marţi la sediul OMS, pentru a face aceste clarificări.
Maria van Kerkhove, epidemiolog OMS,a spus într-o conferinţă de presă: "Se pare că este rar ca un individ asimptomatic să transmită mai departe virusul. Vrem să ne concentrăm pe cazurile simptomatice",
După clarificările de astăzi, rămâne în vigoare declaraţia oficială a OMS, mai ales că afirmaţia epidemiologului nu era bazată pe date publice care să o susţină, informează Digi24.ro.
De asemenea, afirmaţia nu făcea distincţia între răspândirea asimptomatică şi presimptomatică. Alte studii au arătat că o persoană infectată este cea mai contagioasă chiar înainte să apară simptomele.
În cadrul declaraţiei de marţi, Maria Van Kerkhove a mai spus că există alte studii care arată că rata pacienţilor fără simptome şi capabili să împrăştie virusul variază între 16 şi 40%.
Potrivit sursei citate, rămâne în continuare în vigoare ideea că multe lucruri care credem că sunt valabile despre coronavirus se pot schimba. Până acum s-au dovedit să funcţioneze distanţarea fizică şi purtarea măştilor, chiar şi de către persoanele care nu se simt bolnave.