Oficiali ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au avertizat, vineri, că date recente sugerează că în cazuri rare este posibilă o reinfectare cu noul coronavirus a persoanelor care au contractat deja acest virus, în condiţiile în care reacţia anticorpilor dobândiţi se atenuează, informează news.ro.
"Am văzut că numărul persoanelor infectate continuă să crească, dar am văzut şi date potrivit cărora protecţia dobândită s-ar putea să nu fie pentru toată viaţa şi, prin urmare, am putea să vedem că apar reinfectări", a declarat dr. Mike Ryan, director general al programelor pentru urgenţe de sănătate al OMS, în timpul unui briefing de presă la sediul central al organizaţiei din Geneva.
Acesta a adăugat: "Întrebarea este care este nivelul de protecţie în societate?"
Reinfectarea este definită ca o persoană care a fost infectată cu virusul s-a recuperat, iar mai târziu se infectează din nou, potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite.
Pe baza experienţei CDC cu alte virusuri, sunt de aşteptat reinfectări cu Covid-19, potrivit agenţiei.
Cu toate acestea, cercetătorii încearcă să stabilească probabilitatea şi frecvenţa cu care pot apărea reinfectările, pe lângă alte considerente, cum ar fi cât de grave pot fi reinfectările şi cât de curând pot apărea după prima infectare.
Maria Van Kerkhove, şefa diviziei pentru zoonoză şi boli emergente a OMS, a spus că cercetătorii încearcă să determine cât de mult durează reacţia anticorpilor după ce o persoană a fost infectată cu virusul.
"Ceea de înţelegem este că 90%-100% dintre persoane infectare cu noul coronavirus dezvoltă o reacţie a anticorpilor, indiferent dacă este o infecţie medie, asimptomatică sau gravă", a spus aceasta. Cercetările aflate în desfăşurare arată că reacţia imună poate dura cel puţin şase luni, a arătat Van Kerkhove, potrivit news.ro.
1. reinfectari covid
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2020, 20:18)
Reinfectarea posibila cu sars-cov-2 nu ar trebui sa fie nici o surpriza, nici o tragedie.
Nu este o surpriza intrucat virusul are genom de tip ARN, ceea ce garanteaza mutatii frecvente. Din acelasi motiv continuam sa ne reinfectam periodic cu virusuri gripale.
De asemenea, nu este nici o tragedie intrucat majoritatea virusurilor tind sa muteze in timp catre forme care maximizeaza raspandirea cu reducerea concomitenta a mortalitatii. Intre timp, nici imunitatea noastra (ca specie) nu sta pe loc.
Asa a fost din totdeauna, asa va fi si in continuare.
Sper insa ca aceasta "stire bomba", referitoare la reinfectari sa nu fie folosita ca pretext pentru a impune restrictiile, mastile si vaccinarile periodice anti-covid pana la calendele grecesti.