OMV a acţionat în judecată MOL

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 decembrie 2007

OMV a acţionat în judecată MOL

OMV AG Austria, cea mai mare companie petrolieră din Europa Centrală, anunţă că a acţionat în judecată rafinăria maghiară MOL Nyrt., urmărind s-o oblige la eliminarea limitelor privind dreptul de vot care împiedică fuziunea cu societatea austriacă. OMV, care a depus acţiunea împotriva MOL în Ungaria, contestă faptul că rivalul maghiar nu a eliminat din statutul său această limită de 10% din drepturile de vot pe care le poate deţine un acţionar, afirmă directorul executiv al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer.

În plus, OMV contestă menţinerea aşa-numitei "acţiuni de aur", deţinută de statul ungar, care are dreptul de veto pentru eliminarea prevederii mai sus amintite. Totodată, OMV reclamă natura discriminatorie a acestei prevederi, întrucât ea nu se aplică şi statului ungar.

OMV este cel mai mare acţionar al MOL (cu 20%) şi vrea să cumpere restul de 80% pe care nu îl deţine la rafinăria maghiară.

OMV consideră că prevederile mai sus amintite încalcă legislaţia Ungariei şi arată că, la rândul său, Comisia Europeană a lansat o procedură similară, dorind să afle dacă limitele prevăzute în statutul MOL contravin legilor UE.

OMV s-a întâlnit cu unii acţionari MOL din întreaga lume, încercând să-i convingă că fuziunea celor două entităţi este una benefică.

Cei de la OMV spun că o eventuală combinare a celor două companii ar crea economii de 400 de milioane de euro anual.

Conducerea OMV afirmă că a primit sprijin atât de la acţionarii proprii, cât şi de la cei ai rivalului MOL, în vederea fuziunii. În schimb, oficialii MOL declară că o fuziune cu OMV ar distruge valoarea rafinăriei maghiare, din cauză că ar trebui vândute unele active, în vederea obţinerii aprobării autorităţilor anti-monopol din UE.

În septembrie, OMV a lansat o ofertă de 2.800 miliarde de forinţi (16,3 miliarde de dolari) pentru MOL. Atât MOL, cât şi guvernul ungar susţin că oferta este ostilă. În prezent, MOL controlează circa 40% din acţiunile proprii.

OMV este pregătită să-şi exercite dreptul de a cere conducerii MOL să convoace o Adunare Generală Extraordinară a Acţionarilor, mai spune Ruttenstorfer, însă nu oferă un termen în acest sens. La AGEA, toţi acţionarii MOL vor avea dreptul, potrivit legislaţiei ungare, să-şi exprime opiniile faţă de standardele de guvernanţă corporatistă urmate de echipa de conducere a companiei şi să se asigure că acţiunile acesteia respectă voinţa majorităţii acţionarilor.

MOL a anunţat, ieri, că nu a primit nicio comunicare oficială referitoare la acţiunea în instanţă pe care OMV declară că a iniţiat-o. "Anunţul OMV demonstrează clar că intenţia de preluare a companiei MOL este una ostilă, contrar încercărilor

repetate ale OMV de a o caracteriza drept una prietenoasă", declară oficialii rafinăriei maghiare.

MOL este pregatită să discute cu OMV sau alte părţi interesate orice iniţiative menite să aducă valoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb