Grupul petrolier austriac OMV AG a înregistrat pierderi nete de 1,255 miliarde euro în 2015, după un profit de 527 de milioane de euro în 2014, în timp ce vânzările grupului au scăzut cu 37% în ritm anual, la 22,527 miliarde euro, informează un comunicat al companiei, potrivit Agerpres.
OMV a precizat că rezultatul său operaţional (EBIT) pe anul 2015 a fost unul negativ, de 2,006 miliarde de euro, comparativ cu un rezultat pozitiv de 969 milioane de euro în 2014, din care contribuţia "OMV Petrom" România a fost una negativă, de 114 milioane de euro, faţă de un aport pozitiv de 719 milioane de euro în 2014. De asemenea, profitul operaţional (Clean CCS EBIT) a scăzut cu 38%, la 1,390 miliarde euro.
"Anul 2015 a fost dominat de reducerea cu aproape 50% a preţului petrolului. În pofida modelului integrat de afaceri al OMV, care s-a dovedit rezistent în acest climat dificil de piaţă, scăderea preţului petrolului s-a reflectat în reducerea cu 38% a profitului operaţional. Consiliul de Administraţie va propune un dividend redus de un euro pe acţiune pentru anul financiar 2015", a declarat directorul general al OMV, Rainer Seele.
Potrivit OMV, costurile de producţie la nivel de grup au scăzut cu 20% ca urmare a unui curs de schimb favorabil euro/dolar şi a managementului strict al costurilor. De asemenea, cheltuielile de explorare ale grupului OMV au scăzut cu 12%, la 607 milioane de euro.
Producţia zilnică de petrol, GNL şi gaze naturale a scăzut cu 2%, la 303.000 barili echivalent petrol pe zi.
La data de 31 decembrie 2015, rezervele dovedite de petrol şi gaze al grupului OMV se situau la 1,028 miliarde barili echivalent petrol.
OMV a anunţat, ieri, că Rusia va fi noua regiune cheie pentru dezvoltarea grupului, alături de Emiratele Arabe Unite şi Iran, conform Reuters.
În prezent, producţia OMV se bazează în mare parte pe zăcămintele mature din Austria şi România, iar în următorii patru ani grupul trebuie să-şi dubleze rata de înlocuire a zonelor de producţie până la 100%, a spus directorul general de la OMV, Rainer Seele. Acesta a avertizat că, dacă schimbul planificat de active cu "Gazprom" pentru o participaţie la câmpul siberian de gaze Urengoy va eşua, producţia de petrol şi gaze a grupului austriac ar putea stagna la 300.000 de barili echivalent petrol pe zi până în 2020.
OMV şi "Gazprom" au convenit, în luna septembrie, un posibil schimb de acţiuni. Cu toate acestea, până în prezent, nu s-a decis care sunt activele ce ar urma să fie oferite în mod concret de OMV grupului "Gazprom", în schimbul unei participaţii de 25% la zăcământul de gaze naturale Urengoy din Siberia.