Remuneraţia angajaţilor OMV Petrom este la niveluri competitive pentru industria relevantă de petrol şi gaze şi include bonusuri în cuantum fix şi indemnizaţii speciale conform Contractului colectiv de muncă, informează Agerpres.
De asemenea, include şi alte beneficii, cum ar fi sistemul privat de asigurări, indemnizaţie de vacanţă / zile libere plătite sau
bonusuri legate de performanţă, afirmă reprezentanţii companiei, ca răspuns la acuzaţiile Sindicatului Naţional Petrom, care susţin că oferta făcută de companie în cadrul negocierilor noului Contract Colectiv de Muncă "este deconectată de evoluţia costurilor".
Totodată, conducerea companiei subliniază că îşi doreşte să ajungă la un rezultat favorabil în ceea ce priveşte negocierile pentru contractul colectiv de muncă.
"Vom menţine acelaşi nivel competitiv şi pe viitor, intenţie pe care am exprimat-o şi în cadrul negocierilor pentru Contractul colectiv de muncă, aflată în plină desfăşurare. Ţinem seama de contextul economic actual şi evoluţia companiei şi ne dorim să ajungem la un rezultat favorabil pentru salariaţii noştri cat mai curând. Ne bazăm pe buna-credinţă a partenerilor noştri din sindicat pentru a finaliza negocierile cu rezultate bune pentru toate părţile implicate", precizează aceştia.
Salariaţi ai OMV Petrom pichetează sediul central Petrom City din Bucureşti şi sediile asset-urilor OMV Petrom din Suplacu de Barcău, Piteşti, Ploieşti, Buzău, Constanţa, precum şi Rafinăria Petrobrazi, fiind nemulţumiţi de oferta făcută de companie în cadrul negocierilor noului Contract Colectiv de Muncă, care este deconectată de evoluţia costurilor.
Conform unui comunicat al Sindicatului Naţional Petrom, aceste proteste au loc în contextul exploziei preţurilor la energie, gaze, combustibil şi alimente, precum şi al inflaţiei galopante, estimată de autorităţi că va trece de pragul de 8%. Membrii de sindicat vor să se asigure că OMV Petrom "va arăta cu adevărat că îşi respectă angajaţii şi că doreşte să evite ca aceştia să fie privaţi de protecţia unui Contract Colectiv de Muncă", care expiră în doar câteva zile, la data de 31 decembrie 2021.
"Astăzi, 22 decembrie, o zi cu însemnătate deosebită pentru libertatea şi drepturile românilor, ieşim în stradă pentru a ne face auzită vocea. Vrem să fim respectaţi, să ni se recunoască munca asiduă, să ni se coreleze veniturile cu munca depusă şi cu profitul generat. Vrem un Contract Colectiv de Muncă care să fie o garanţie a drepturilor echitabile şi cerem o creştere a salariului care cel puţin să menţină puterea de cumpărare", a declarat Costin Voicu, liderul Sindicatului Naţional Petrom.
Printre nemulţumirile salariaţilor care au determinat aceste proteste se numără "oferta jignitoare propusă" pentru evoluţia viitoare a veniturilor, sub rata estimată a inflaţiei, neplata miilor de ore suplimentare, lipsa compensaţiilor pentru cheltuielile din ce în ce mai mari generate de munca de acasă. Prin această ofertă OMV Petrom desconsideră aportul salariaţilor la consolidarea poziţiei de lider al companiei în industria de profil şi la dublarea profitului pe primele 9 luni ale anului în curs, conform ultimelor raportări, se menţionează în comunicat.
"Este aproape ca şi cum compania ne râde în faţă: se raportează dublări ale profitului, iar în documentele publice declară că sunt hotărâţi să contribuie la obiectivul ONU pentru bunăstare şi sănătate. În acelaşi timp, angajaţii nu au parte de creşteri reale salariale", a spus Manuel Chejnoiu, vicepreşedinte al Sindicatului Naţional Petrom.
Numărul participanţilor la pichetări este limitat de legile în vigoare şi întregul program de proteste este adaptat reglementărilor şi recomandărilor generate de contextul creat de pandemie, protecţia şi siguranţa participanţilor fiind prioritare, subliniază sindicaliştii, care atrag atenţia că acţiunile vor continua până la soluţionarea solicitărilor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de xxxxx în data de 22.12.2021, 13:23)
Diferente foarte mari salariale intre Romania si Viena.Si diferentele pe aceeasi functie sunt foarte mari.S-a solicitat de catre sindicat o reasezare a salariilor pe aceesi functie.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Om în data de 22.12.2021, 18:44)
Deci tu vrei sa traiesti in Ro cu salariul de la Viena? Oare stii ca Viena este cel mai ridicat nivel de trai din Eu? Iti doresc succes!