OMV şi-a majorat deţinerea la "Mol"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 iunie 2007

OMV şi-a majorat deţinerea la "Mol"

Compania austriacă a plătit un miliard de euro pentru 8,6% din "Mol"

Compania petrolieră aus­triacă OMV AG, cea mai mare din Europa Centrală, şi-a majorat cota deţinută la "Mol" Nyrt., cea mai mare rafinărie de ţiţei din Ungaria. Acum, OMV deţine 18,6% din "Mol", faţă de 10%, cât controla anterior.

OMV a cumpărat 8,6% din "Mol" în schimbul sumei de circa un miliard de euro (1,35 miliarde de dolari), iar prin majorarea participaţiei urmăreşte să-şi menţină poziţia de lider în industria petrolieră, care se consolidează.

"Prin majorarea participaţiei la , OMV se poziţionează mai bine, dat fiind că va urma un val de consolidare", au precizat reprezentanţii companiei.

Luând în calcul o eventuală alianţă, aceştia au adăugat: "În condiţiile actuale, înţelegem să iniţiem discuţii cu managementul companiei ".

Anunţul OMV vine la trei zile după ce oficialii "Mol" au precizat că societatea a răs­cumpărat acţiuni ca să reducă numărul titlurilor aflate în circulaţie. "Mol" a cumpărat 938.633 de acţiuni proprii, la un preţ mediu de 25.528 forinţi (103 euro) fiecare, deţinând acum 3,08 milioane de titluri.

În ce priveşte achiziţiile OMV, "Vienna Capital Part­ners Unternehmensberatungs" AG, companie aus­triacă de investiţii, a vândut către aceasta o parte din cota sa de 6,2% din "Mol", diminuându-şi participaţia la mai puţin de 5%. O altă cotă a fost preluată de către OMV de la Megdet Rahimkulov, fost director executiv al "Gazprom" şi, totodată, cel mai bogat om din Ungaria.

OMV se aşteaptă ca numărul fuziunilor şi achiziţiilor din industria petrolieră să crească. Dacă OMV ar fuziona cu "Mol", cele două companii ar crea un grup cu o capitalizare de piaţă de 35 miliarde de dolari, potrivit cifrelor agenţiei Bloomberg.

În luna aprilie, directorul financiar al OMV, David Davies, declara că societatea pe care o reprezintă va lua în calcul o eventuală fuziune cu "Mol", în condiţiile în care industria petrolului şi gazelor din regiune se consolidează.

Analiştii sunt de părere că o fuziune între cele două companii nu ar fi lipsită de sens din punct de vedere strategic. Specialiştii se întreabă doar cum văd cei de la "Mol" o asemenea tranzacţie, mai ales că, în trecut, au fost rezervaţi în această privinţă.

Zsolt Hernadi, director executiv al "Mol", citat de publicaţia Der Standard, declara chiar că o eventuală fuziune între OMV şi "Mol" ar anula mai degrabă din valoarea companiei decât ar crea valoa­re. Reprezentantul companiei maghiare crede că o fuziune cu OMV nu ar aduce un plus de valoare acţionarilor "Mol".

Hernadi preciza că o asemenea afacere ar obliga "Mol" să renunţe la prea multe active, conform legislaţiei anti-monopol.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb