OMV vrea să preia controlul la "Petrol Ofisi" Turcia

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 august 2009

OMV activează în 19 ţări pe segmentele de explorare, producţie şi distribuţie. În 2004 a cumpărat "SNP Petrom", cea mai mare companie petrolieră din România

OMV activează în 19 ţări pe segmentele de explorare, producţie şi distribuţie. În 2004 a cumpărat "SNP Petrom", cea mai mare companie petrolieră din România

Compania energetică aus­triacă OMV AG negociază cu grupul turc "Dogan Sirketler Grubu Holding" AS majorarea participaţiei deţinute la "Petrol Ofisi" AS, cel mai mare distribuitor de combustibili din Turcia. Astfel, compania austriacă vrea să se extindă pe pieţele cu creşteri importante.

"Dogan" intenţionează să vândă o parte sau întreaga sa participaţie de 54% din acţiunile "Petrol Ofisi", a informat holdingul turc într-un comunicat remis Bursei de la Istanbul. Participaţia deţinută de "Dogan" la "Petrol Ofisi" are, în prezent, o valoa­re de piaţă de 1,4 miliarde dolari. OMV controlează 42% din "Petrol Ofisi".

"Suntem pregătiţi să preluăm controlul şi să conducem această companie", a declarat directorul executiv al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer.

Oficialii ambelor companii spun, însă, că nu există presiuni legate de timp în discuţiile pe care le poartă.

În anul 2006, OMV a preluat o cotă de 34% din compania turcă "Petrol Ofisi" de la "Dogan Holding", plătind 1,05 miliarde dolari. Ulterior şi-a majorat participaţia, ca parte a strategiei sale de extindere pe pieţele emergente. OMV a cumpărat de cel puţin patru ori acţiuni pentru majorarea participaţiei. Compania aus­triacă se extinde pe pieţele emergente ca să beneficieze de pe urma creşterii cererii de combustibili.

Profit în scădere cu 79%

OMV anunţă că profitul său net din trimestrul al doilea din 2009 a scăzut cu 79%, la 144 milioane de euro (207 milioane de dolari). Dacă sunt excluse costurile reevaluării stocurilor societăţii, asistăm la o pierdere brută de 103 milioane de euro, comparativ cu un profit de 45 milioane de euro în trimestrul al doilea din 2008.

În schimb, "Petrol Ofisi", care operează 3.300 de benzinării în Turcia, a raportat o creştere cu 4,9% a câştigurilor nete în trimestrul al doilea, la 176,6 milioane de lire turceşti (121 milioane de dolari).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb