ONG-urile cer explicaţii Guvernului

A.P.
Politică / 6 august 2020

ONG-urile cer explicaţii Guvernului

Reprezentanţii celor peste 300 de organizaţii neguvernamentale care i-au cerut premierului Ludovic Orban să explice acţiunea Guvernului de a contesta la CCR legea care majorează pedepsele agresorilor sexuali împotriva minorilor spun că sunt "la remorca" unor partide, ci un partener pentru schimbarea socială şi că societatea civilă nu este "un inamic politic". "Puteţi şi dumneavoastră să vă angajaţi, că alături de colegii de partid, veţi duce acest proiect la promulgare? Pentru că dacă nu, tot suportul despre care aţi vorbit este doar dovada unui cinism politic ale cărui victime vor continua să fie copiii acestei ţări", afirmă aceştia, citaţi de News.ro.

"Apreciem faptul că aţi răspuns prompt. Suntem însă dezamăgiţi de faptul că acreditaţi ideea că 307 organizaţii ale societăţii civile atât de diverse şi bine cunoscute se lasă manipulate de un demers politic şi nu luaţi în calcul că dorinţa de a apăra victimele minore ale agresiunilor sexuale din România şi îngrijorarea faţă de situaţia din zona decizională ne-au determinat să ne adresăm dumneavoastră", spun reprezentanţii ONG-urilor.

Aceştia afirmă că semnatarii scrisorii nu sunt "la remorcă" partidelor politice, ci "partea societăţii care s-a implicat pentru comunitate de câte ori a fost nevoie, suntem responsabili şi împuterniciţi de proprii beneficiari să reacţionam când constatăm situaţii care încalcă Drepturile Omului şi prejudiciază persoane vulnerabile şi funcţionarea normală a societăţii".

"Suntem aceleaşi ONG-uri care ne-am ridicat împotriva corupţiei şi hoţiei. Prin Scrisoarea deschisă de fapt vă trageam un semnal de alarmă asupra faptului că Guvernul, cel care a dat aviz favorabil (cu observaţii şi propuneri) modificărilor de pedepse pentru pedofili şi prădătorii sexuali, este acelaşi care sesizează neconstituţionalitatea, în mod inexplicabil, un act normativ votat şi avizat de propriul partid. Un demers logic era ca acest act normativ să fie amendat la parcursul procesului legislativ şi să intre în vigoare cât mai rapid după votul final", susţin reprezentanţii organizaţiilor non-guvernamentale.

Ei spun că îşi doresc "o funcţionare legală, normală şi proactivă a Guvernului, astfel încât să lucreze cu maximă eficienţă în folosul cetăţeanului" şi îi solicită premierului să ţină cont de faptul că ministerele pe care le conduce nu funcţionează la performanţa dorită şi să aibă bunăcredinţă de a se gândi cum le poate repune în slujba cetăţeanului, detaliază News.ro.

"Domnule prim ministru, societatea civilă nu un inamic politic. Am fost şi suntem un partener la schimbare socială. Ne angajăm să contribuim pe mai departe la bunul mers al democraţiei şi justiţiei din această ţară. Puteţi şi dumneavoastră să vă angajaţi, că alături de colegii de partid, veţi duce acest proiect la promulgare? Pentru că dacă nu, tot suportul despre care aţi vorbit, este doar dovada unui cinism politic ale cărui victime vor continua să fie copiii acestei ţări", se arată în finalul mesajului transmis de reprezentanţii ONG-urilor.

Peste 300 de organizaţii neguvernamentale active în domeniul protecţiei copilului, asistenţei victimelor traficului de persoane, violenţei domestice, drepturilor omului, au adresat o scrisoare deschisă premierul Ludovic Orban în care îi cereau să explice acţiunea Guvernului de a contesta la CCR legea care majorează pedepsele agresorilor sexuali împotriva minorilor. Reprezentanţii acestor asociaţii aminteau că numai în 2019, conform Poliţiei Române au fost violaţi 197 copii şi 918 femei, o victimă decedând şi au fost înregistrate 328 agresiuni sexuale, dintre care 103 cu minor.

Reprezentanţii ONG cereau explicaţii de la liderul deputaţilor PNL Florin Roman cu privire la exceptarea de la vot, în plenul din 28 iulie, a unui proiect de lege care prevede că împăcarea victimei cu agresorul nu mai atrage înlăturarea răspunderii penale, iniţiativă legislativă care aparţine deputaţilor PNL Adriana Săftoiu, Gabriel Andronache şi Tudoriţa Lungu.

Executivul a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu legea care majorează pedepsele pentru agresiunile sexuale împotriva minorilor. Actul normativ, adoptat decizional de către Camera Deputaţilor pe 30 iunie, introduce şi prevederea potrivit căreia violul şi actul sexual cu un minor sunt infracţiuni pentru care prescripţia nu înlătură răspunderea penală.

Guvernul argumentează că reglementarea încalcă Legea fundamentală deoarece "instituie un tratament discriminatoriu între persoanele care au comis infracţiuni de o gravitate similară, în sensul în care nu pot fi identificate raţiuni obiective pentru alegerea acelor infracţiuni care urmează a fi imprescriptibile".

Premierul Ludovic Orban a transmis, miercuri, un răspuns organizaţiilor neguvernamentale, susţinând că unii politicieni, fără scrupule, manipulează doar pentru a avea câştig electoral. El a spus că sesizarea face referire doar la soluţia legislativă privind imprescriptibilitatea răspunderii penale pentru infracţiunile de viol şi act sexual cu un minor care este în distonanţă cu soluţiile legislative existente în Codul penal în cazul celorlalte infracţiuni din acelaşi domeniu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb