Online 12.500, în stradă 500

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Companii / 22 iulie 2015

Un nou episod al scandalului legat de construirea unei moschei în Capitală s-a consumat la începutul acestei săptămâni. Aproximativ 500 de manifestanţi, conform numărătorii făcute de către organizatori, au demonstrat în Piaţa Universităţii, purtând drapelul naţional (au fost prezente şi două steaguri ale Slovaciei) şi pancarte pe care era scris "Nu vrem mega-moschee în Bucureşti". Ideea acestei manifestaţii a pornit de pe contul de facebook "Nu vrem mega-moschee în Bucureşti", care are 12.000 de susţinători. După cum se poate observa, diferenţa dintre activiştii online şi cei dispuşi să iasă în stradă este destul de mare.

Revendicările celor care au fost dispuşi să înfrunte canicula au fost rostite de la tribuna situată lângă statuia lui Mihai Viteazul: "nu vrem o mega-moschee în Capitala României", "vrem o dezbatere publică serioasă pe această temă", "cerem Guvernului abrogarea HG 372/2015 printr-o Ordonanţă de urgenţă prin care terenul în suprafaţă de 11.295 mp să revină în proprietatea privată a statului", "dacă Guvernul nu binevoieşte să abroge HG 372/2015, vrem ca bucureştenii să se poată măcar exprima cât se poate de democratic în cadrul unui referendum local dacă sunt sau nu de acord cu construirea acestei moschei", "cerem Primăriei Capitalei să nu elibereze avizele necesare şi să nu emită autorizaţia de construire pentru moschee".

Cum pe mai multe site-uri au apărut date despre această manifestaţie în care se vorbea de cel mult 100 de participanţi, pe contul de facebook al organizaţiei non-guvernamentale au fost făcute câteva precizări legate de amploarea şi efectele protestului: "Ţinem să precizăm că ştim foarte bine câte persoane au fost, deoarece, strângând semnături pentru referendum, la manifestaţie am strâns exact 435 de la cei prezenţi. Ţinând cont că unii deja au semnat săptămâna trecută, iar alţii au venit în timpul mitingului şi nu au apucat să semneze, numărul 500 ni se pare cel mai apropiat de adevar. (...) Am obţinut ce ne-am dorit: ne-am făcut auziţi pentru prima dată într-un spaţiu public şi, ce e şi mai important, i-am întâlnit şi i-am cunoscut pe susţinătorii proiectului nostru. Am stabilit împreună că nu ne vom lăsa până nu vom obţine abrogarea Hotărârii de Guvern şi renunţarea la acest proiect dezastruos sau până când nu vom reuşi iniţierea unui referendum liber şi democratic. De acum încolo vom intensifica protestele noastre. Ne-am bucurat enorm pentru susţinerea promisă de către cei veniţi, pentru viitoarele acţiuni. Ţinem să mulţumim tuturor celor care au fost cu noi în Piaţa Universităţii. O simplă idee a fost transformată într-o pagină de facebook, iar această pagină a generat un protest la care au participat sute de bucureşteni."

Muftiatul Musulman Cultural a primit, la sfârşitul lunii mai, prin hotărâre de Guvern, un teren de 11.295 de metri pătraţi, situat lângă Romexpo, pentru construirea unei moschei în Capitală, cu o capacitate de 2.000 de persoane, costurile întregii lucrări fiind estimate la aproximativ 4.000.000 euro. În ţara noastră trăiesc 65.000 de musulmani, potrivit datelor de la Secretariatul de Stat pentru Culte, iar dintre aceştia, 10.000 au domiciliul în Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb