ONU: Doi europeni în posturile de emisari pentru Libia şi Orientul Mijlociu

J.P.
Internaţional / 16 decembrie 2020

Doi europeni în posturile de emisari pentru Libia şi Orientul Mijlociu

Consiliul de Securitate a dat undă verde secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru numirea bulgarului Nicolai Mladenov în funcţia de emisar al ONU pentru Libia şi a norvegianului Tor Wennesland pentru postul de emisar al ONU pentru Orientul Mijlociu, informează AFP, conform Agerpres.

Numirea lui Nicolai Mladenov survine la 10 luni după demisia libanezului Ghassan Salame, oficial din motive de sănătate, dar care, de fapt, nu şi-a mai putut ascunde dezamăgirea în faţa încălcării propriilor rezoluţii de către mai mulţi membri ai ONU, inclusiv în cadrul Consiliului de Securitate.

Totodată, numirea survine după respingerea a două candidaturi africane de către SUA, care au impus o nouă structură a ierarhiei ONU în Libia, cu un emisar asistat de un coordonator al misiunii de mici dimensiuni desfăşurate la Tripoli (care are aproximativ 230 de persoane).

Acest ultim post va reveni unui african ca premiu de consolare, conform unor surse diplomatice. Africa insistă asupra necesităţii unor "soluţii africane pentru problemele africane" şi a cerut în zadar timp de luni de zile atribuirea funcţiei de emisar unor candidaţi africani.

În primăvară, SUA au blocat din motive inexplicabile candidaturile fostului ministru algerian al afacerilor externe Ramtane Lamamra şi a unui fost ministru ghanez, Hanna Serwaa Tetteh.

Nicolai Mladenov, în vârstă de 48 de ani, ocupa postul de emisar pentru Orientul Mijlociu din 2015. În timpul misiunii sale s-a confruntat cu o situaţie complexă, caracterizată de tensiuni între Fâşia Gaza şi Israel, intensificarea colonizării israeliene, diviziuni interne între palestinieni şi deteriorarea situaţiei umanitare din Gaza. A condus alături de Egipt numeroase discuţii pentru a se evita escaladarea tensiunilor dintre Gaza şi Israel.

Postul său va fi preluat de Tor Wennesland, un diplomat norvegian în vârstă de 68 de ani.

Cercurile diplomatice spun că Rusia i-ar fi cerut secretarului general Antonio Guterres să ocupe simultan ambele posturi, temându-se că un "vid" în Orientul Mijlociu ar putea fi folosit de SUA pentru a face noi concesii Israelului înaintea încheierii mandatului preşedintelui Donald Trump la sfârşitul lunii ianuarie.

Tor Wennesland este specialist în Orientul Mijlociu. El a ocupat funcţii la Tel Aviv, la conducerea reprezentanţei norvegiene din Ramallah, şi la Cairo, responsabil pentru Egipt şi Libia.

Anterior, a fost consilier al fostului prim-ministru britanic Tony Blair şi emisar al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu în perioada 2007-2008, precum şi consilier al unuia din arhitecţii acordurilor de la Oslo, Terje Roed-Larsen, în 1996. Ocupa în prezent funcţia de trimis special al guvernului norvegian pentru Orientul Mijlociu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb