ONU: Niciun acord privind bugetul operaţiunilor de menţinere a păcii, cu riscul îngheţării misiunilor

J.P.
Internaţional / 29 iunie 2021

Niciun acord privind bugetul operaţiunilor de menţinere a păcii, cu riscul îngheţării misiunilor

Cele 193 de ţări membre ale ONU nu au reuşit să se pună de acord asupra bugetului destinat operaţiunilor de menţinere a păcii pentru anul următor, care expiră pe 30 iunie, ceea ce ar putea duce la o "îngheţare a tuturor misiunilor", informează AFP, citat de Agerpres.

Conform unor surse diplomatice, lipsa unui acord a fost cauzată în special de China şi de ţările africane care şi-au înmulţit solicitările în ultima clipă.

Bugetul operaţiunilor de menţinere a păcii, în jur de 20 la nivel global, care mobilizează aproximativ 100.000 de Căşti Albastre, se ridică la aproximativ 6.5 miliarde de dolari şi acoperă o perioadă de 12 luni începând cu luna iulie a fiecărui an.

În cadrul unei videoconferinţe de presă, secretarul general adjunct al ONU pentru operaţiuni de pace, Jean-Pierre Lacroix, a amintit că deja anul trecut discuţiile dintre ţările membre au fost complicate. Cu toate acestea, ele s-au încheiat cu un acord pe 23 iunie 2020, cu o săptămână înaintea termenului limită.

Anul acesta, "ceea ce constituie un risc este că, pentru o anumită perioadă de timp până la o decizie a Adunării Generale cu privire la bugete, misiunile noastre se limitează strict la măsuri de protecţie a personalului", a spus el."Este o posibilitate îngrijorătoare, mai ales într-un context în care majoritatea misiunilor noastre funcţionează în medii foarte dificile, problematice şi periculoase", a argumentat Jean-Pierre Lacroix.

Întrebat de AFP despre lipsa de acord la nivelul Adunării Generale, Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al ONU, a declarat că misiunile de pace au fost avertizate şi li s-a cerut să facă planuri pentru eventualitatea în care activitatea lor ar trebui să înceteze.

"Sperăm că (statele membre) vor ajunge rapid la un acord", a spus el, subliniind că, în caz contrar, misiunile de pace nu vor mai putea suporta cheltuieli începând cu 1 iulie.

În acest caz, secretarul general al ONU va putea suporta doar cheltuieli pentru securitatea personalului militar, civil şi de poliţie mobilizat în operaţiunile de menţinere a păcii, a reamintit purtătorul de cuvânt.

Bugetul operaţiunilor de pace este separat de cel anual, destinat funcţionării ONU (3.07 miliarde de dolari).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb