OPCOM, listat la BVB în toamnă?

ANA ZIDARU, ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 iulie 2014

OPCOM, listat la BVB în toamnă?

Actualizare 09:34 FP ia 212,74 milioane de lei pentru participaţia la Transelectrica

Fondul Proprietatea a finalizat procesul de bookbuilding pentru plasamentul privat pe Bursa de Valori Bucureşti pentru pachetul de 13,49 % din Transelectrica, pentru care va obţine 212,74 milioane de lei (47,27 milioane de euro), la preţul de 21,5 lei/acţiune.

Raiffeisen Bank şi Unicredit au acţionat ca Joint Global Coordinators şi Joint Bookrunners. SSIF Broker a acţionat ca Joint Lead Manager.

---

Autorităţile noastre s-ar fi decis să listeze OPCOM - operatorul bursei noastre de energie - pe Bursa de Valori Bucureşti, chiar în această toamnă, presate fiind de FMI să pună în aplicare planul de diversificare a acţionariatului. OPCOM este deţinut 100% de "Transelectrica" SA, care este transportatorul naţional de energie.

Sursele noastre afirmă: "Deocamdată nu este stabilit cât la sută din acţiunile OPCOM vor fi vândute pe Bursă. Pentru că operatorul Bursei de energie urmează să fie desprins din Transelectrica şi transferat la Departamentul pentru Energie, planul presupune realizarea unei divizări simetrice, urmată de majorarea de capital prin listare. Transferul propriu-zis al OPCOM la Departament va avea loc după listare".

Sursele noastre afirmă că majorarea de capital ar fi necesară pentru că Transelectrica a finanţat achiziţia unor platforme de tranzacţionare pentru OPCOM. Cum aceste platforme trebuie să treacă în patrimoniul operatorului pieţei noastre de energie, a fost făcută o reevaluare a lor ca să se poată decide cuantumul majorării de capital, conform surselor citate. Situaţia a generat tensiuni, după cum mai afirmă sursele menţionate, întrucât mulţi doresc ca aceste acţiuni la OPCOM să se distribuie tuturor acţionarilor Transelectrica proporţional cu deţinerile lor.

Potrivit unei note a conducerii Transelectrica SA, care a intrat în posesia ziarului BURSA, platformele au fost evaluate la circa 23 milioane lei, iar directoratul companiei propune Consiliului de Supraveghere majorarea capitalului social al OPCOM prin aport în natură din partea Transelectrica, dar şi iniţierea demersurilor necesare diversificării acţionariatului operatorului bursei noastre de energie, în urma majorării capitalului cu aport în numerar şi în natură din partea transportatorului naţional de electricitate.

Există şi voci care susţin că autorităţile analizează şi posibilitatea restricţionării accesului la intrarea în acţionariatul OPCOM. Adică, statul ar putea face o ofertă (tip plasament privat) operatorilor de transport din regiune, dar şi furnizorilor şi distribuitorilor de energie de pe piaţa noastră şi cea regională, pentru a dezvolta prin OPCOM un hub energetic puternic, conform unor surse. Astfel, mare parte din OPCOM ar putea reveni operatorilor români şi străini de pe piaţa de energie şi doar o mică parte va fi disponibilă tuturor investitorilor, prin listarea la BVB.

Cu un an în urmă, circula zvonul că statul ar avea intenţia să intre în acţionariatul BVB prin OPCOM.

Acţiunile Transelectrica, în creştere fulminantă

Nu este exclus ca informaţiile despre viitorul OPCOM să fi circulat în cercuri restrânse din piaţă, dacă ar fi să judecăm după aprecierile explozive, din ultimele luni.

De la începutul anului, acţiunile TEL s-au apreciat cu 40%, ajungând ieri, la 21,99 lei/unitate, creşterile accelerate începând la finalul lunii martie.

Cu toate că unii brokeri au apreciat că există motive reale pentru evoluţia Transelectrica din ultima perioadă, precum rezultatele foarte bune raportate pentru anul trecut şi dividendele aprobate sau interesul din partea străinilor, alţii au spus că aprecierea a depăşit toate aşteptările.

Voci din piaţă au afirmat că Autoritatea de Supraveghere Financiară ar fi fost sesizată privind evoluţia acţiunilor TEL. ASF nu a răspuns solicitării ziarului BURSA să precizeze dacă a declanşat o analiză asupra tranzacţiilor respective.

Din tabloul de ansamblu, nu trebuie pierdute nici osanalele aduse de Fondul Proprietatea managementului "Transelectrica", la începutul acestui an, dar şi intenţia sa să îşi facă exit-ul din companie.

La finalul lunii martie, Grzegorz Konieczny, Manager de Fond al Fondului Proprietatea, s-a declarat foarte mulţumit de dividendul propus de companie.

Fondul Proprietatea (FP) şi-a scos, ieri, la vânzare participaţia de 13,49% din acţiunile Transelectrica, printr-un plasament privat accelerat adresat doar anumitor investitori, potrivit unui raport.

Ziarul BURSA a scris, încă din luna mai, că Fondul Proprietatea ar fi dat mandat unor brokeri să caute cumpărători pentru pachetul său din TEL, potrivit mai multor surse din piaţă.

Anul trecut, Fondul Proprietatea a vândut printr-un plasament privat tot pachetul de acţiuni deţinute la Transgaz, pentru 303,51 milioane lei (68,2 milioane euro).

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb