Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) ar putea decide, la reuniunea de luna viitoare, să-şi menţină actualele cote de producţie, la îndemnul liderului cartelului, Purnomo Yusgiantoro. O astfel de decizie ar semnala o schimbare de atitudine, dat fiind că, în decembrie 2003, unii reprezentanţi ai OPEC făceau un apel la diminuarea cotelor de producţie. Pur-nomo Yusgiantoro şi-a schimbat punctul de vedere după ce, săptămîna trecută, preţul petrolului a ajuns, pe piaţa din New York, la un un nivel care nu a mai fost atins decît anterior declanşării războiului din Irak (martie 2003). Cotaţiile ţiţeiului au urcat datorită creşterii cererii de păcură pe piaţa SUA, în urma răcirii puternice a vremii. Astfel, stocurile de petrol brut au scăzut semnificativ în luna ianuarie, pînă la nivelul minim al ultimilor 28 de ani.
OPEC, care asigură o treime din necesarul mondial, îşi va stabili, la data de 10 februarie, strategia pentru perioada aprilie-iunie, perioadă în care cererea pe piaţa de profil scade, în-tru-cît iarna se sfîrşeşte atît în Europa, cît şi în Statele Unite. OPEC extrage cu circa 1,5 milioane de barili de petrol/zi mai mult decît cota stabilită, tocmai pentru ca să stopeze creşterea preţurilor de pe piaţă. "Nu iau în calcul posibilitatea de modificare a cotelor de producţie, pentru că văd realitatea de pe piaţă", declară Purnomo Yusgiantoro, adăugînd că situaţia actuală va permite cartelului să-şi păs-tre-ze cotele. Săptămîna trecută, minis-trul petrolului din Arabia Sau-dită, Ali al-Naimi, a afirmat că vrea să vadă pe piaţă un preţ de 25 de dolari/baril, nivel cuprins între limitele stabilite de cartel, 22-28 dolari/baril. Lucru greu de realizat însă, dat fiind că pre-ţul de referinţă al petrolului OPEC a ajuns la 30,74 dolari/ baril. La începutul săptămînii, preţul ţiţeiului era, pe piaţa SUA, de 34,48 doalri/baril.
Menţionăm că OPEC produce, zilnic, circa 26 milioane de barili/zi, cantitate care depă-şeşte cota sa de 24,5 milioane de barili/zi. Dacă se ia în calcul şi producţia Irakului, OPEC asigură 27 milioane de barili/zi. Cartelul aşteaptă, pentru trimestrul al doilea din acest an, o scădere a cererii mondiale cu 2,5 milioane de barili/zi.