OPEC nu dă semne că şi-ar reduce producţia

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 ianuarie 2004

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) ar putea decide, la reuniunea de luna viitoare, să-şi menţină actualele cote de producţie, la îndemnul liderului cartelului, Purnomo Yusgiantoro. O astfel de decizie ar semnala o schimbare de atitudine, dat fiind că, în decembrie 2003, unii reprezentanţi ai OPEC făceau un apel la diminuarea cotelor de producţie. Pur-nomo Yusgiantoro şi-a schimbat punctul de vedere după ce, săptămîna trecută, preţul petrolului a ajuns, pe piaţa din New York, la un un nivel care nu a mai fost atins decît anterior declanşării războiului din Irak (martie 2003). Cotaţiile ţiţeiului au urcat datorită creşterii cererii de păcură pe piaţa SUA, în urma răcirii puternice a vremii. Astfel, stocurile de petrol brut au scăzut semnificativ în luna ianuarie, pînă la nivelul minim al ultimilor 28 de ani.

OPEC, care asigură o treime din necesarul mondial, îşi va stabili, la data de 10 februarie, strategia pentru perioada aprilie-iunie, perioadă în care cererea pe piaţa de profil scade, în-tru-cît iarna se sfîrşeşte atît în Europa, cît şi în Statele Unite. OPEC extrage cu circa 1,5 milioane de barili de petrol/zi mai mult decît cota stabilită, tocmai pentru ca să stopeze creşterea preţurilor de pe piaţă. "Nu iau în calcul posibilitatea de modificare a cotelor de producţie, pentru că văd realitatea de pe piaţă", declară Purnomo Yusgiantoro, adăugînd că situaţia actuală va permite cartelului să-şi păs-tre-ze cotele. Săptămîna trecută, minis-trul petrolului din Arabia Sau-dită, Ali al-Naimi, a afirmat că vrea să vadă pe piaţă un preţ de 25 de dolari/baril, nivel cuprins între limitele stabilite de cartel, 22-28 dolari/baril. Lucru greu de realizat însă, dat fiind că pre-ţul de referinţă al petrolului OPEC a ajuns la 30,74 dolari/ baril. La începutul săptămînii, preţul ţiţeiului era, pe piaţa SUA, de 34,48 doalri/baril.

Menţionăm că OPEC produce, zilnic, circa 26 milioane de barili/zi, cantitate care depă-şeşte cota sa de 24,5 milioane de barili/zi. Dacă se ia în calcul şi producţia Irakului, OPEC asigură 27 milioane de barili/zi. Cartelul aşteaptă, pentru trimestrul al doilea din acest an, o scădere a cererii mondiale cu 2,5 milioane de barili/zi.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb