OPEC nu vrea un preţ al ţiţeiului de 100 de dolari barilul

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 octombrie 2009

OPEC nu crede că preţul petrolului va atinge "un nivel cu trei cifre" în viitorul apropiat.

OPEC nu crede că preţul petrolului va atinge "un nivel cu trei cifre" în viitorul apropiat.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) "nu s-ar simţi confortabil" dacă preţul ţiţeiului brut va reveni la 100 de dolari barilul, susţine secretarul general al cartelului, Abdalla El-Badri.

El-Badri nu se aşteaptă ca preţul petrolului să atingă "un nivel cu trei cifre" în viitorul apropiat, întrucât pe piaţa de profil nu poate să apară o criză, mai precis nu sunt probleme pe segmentul livrărilor. Acesta subliniază că ascensiunea de ieri a cotaţiei până la nivelul maxim al ultimului an (peste 80 de dolari barilul) a fost determinată de creşterea pieţelor acţiunilor de deprecierea dolarului şi de anumite speculaţii.

OPEC, organizaţie care asigură 40% din producţia mondială de petrol, se va reuni la data de 22 decembrie, în Luanda (Angola), ca să-şi stabiliească strategia viitoare. El-Badri a precizat că este prea devreme să spună ceea ce se va întâmpla la această reuniune, însă a menţionat că OPEC are temeri cu privire la cele 125 de milioane de barili de petrol şi combustibili care rămân stocate în tancurile petroliere. "Când vor fi eliberate aceste depozite plutitoare vom putea spune că cererea se redresează", a declarat El-Badri, adăugând: "Un preţ de 80 de dolari pentru barilul de petrol este, în acest context, puţin prea ridicat".

Conform spuselor lui El-Badri, ţările din cadrul OPEC ar trebui să se conformeze cu stricteţe cotelor de producţie, în condiţiile în care, în luna septembrie, acestea au fost respectate în proporţie de numai 62%.

Pe de altă parte, El-Badri a menţionat că şapte din cele 35 de proiecte petroliere amânate anul trecut, în ţările OPEC, din cauza declinului preţurilor, au fost reluate ca urmare a redresării cotaţiilor.

Stocuri de combustibili în declin, în SUA

Stocurile de benzină şi alte produse distilate din SUA par să fi scăzut pentru a doua săptămână la rând, conform aşteptărilor pieţei de profil. Datele oficiale în acest sens vor fi publicate astăzi, de Departamentul Energiei, iar analiştii anticipează că stocurile de benzină s-au redus cu 1,5 milioane de barili în săptămâna încheiată la data de 16 octombrie. Pentru stocurile de distilate este anticipat un declin de 1,6 milioane de barili. În schimb, este posibil, potrivit aşteptărilor, ca stocurile de petrol să fi crescut cu 1,5-2 milioane de barili în aceeaşi perioadă

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb