OPEC: "Preţul petrolului a scăzut din cauza fricii investitorilor"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 august 2022

OPEC: "Preţul petrolului a scăzut din cauza fricii investitorilor"

Haitham al-Ghais, secretarul general al OPEC: "Există multe speculaţii şi anxietate privind viitorul economiei" Barclays şi Goldman Sachs şi-au redus estimările pentru cotaţiile ţiţeiului Brent

Scăderea recentă a preţului futures al petrolului reflectă temerile legate de încetinirea economiei globale şi maschează elementele fundamentale ale pieţei fizice, conform noului secretar general al OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol), care are, însă, o viziune relativ optimistă asupra perspectivelor pentru 2023, în condiţiile în care decidenţii de la nivel mondial iau măsuri ca să domolească inflaţia, informează alarabiya.net.

Haitham al-Ghais, care şi-a preluat mandatul la 1 august, a declarat pentru Reuters că cererea de petrol este robustă pe piaţa fizică, îngrijorarea privind încetinirea economică a Chinei a fost exagerată, iar cererea de ţiţei va găsi sprijin din partea utilizatorilor de combustibili pentru avioane, pe măsură ce călătoriile nu mai sunt afectate de restricţiile din pandemie.

Preţul ţiţeiului Brent (tranzacţionat pe piaţa din Europa) s-a apropiat de nivelul maxim istoric de 147 de dolari pe baril în martie, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a alimentat temerile privind aprovizionarea. Preţurile au scăzut de atunci şi au atins un minim al ultimelor şase luni săptămâna trecută: sub 92 dolari barilul.

"Există multă frică", a spus al-Ghais, adăugând: "Există multe speculaţii şi anxietate, ceea ce determină scăderea preţurilor. Pe piaţa fizică, însă, vedem lucrurile mult diferit. Cererea este încă robustă. Încă suntem foarte optimişti cu privire la cererea pentru restul anului curent şi anticipăm creşterea acesteia".

Al-Ghais a mai declarat: "Temerile legate de China sunt disproporţionate, din punctul meu de vedere. China încă este un loc fenomenal în privinţa creşterii economice".

Prin măsurile luate în ultimii doi ani, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol, Rusia şi alţi aliaţi ai cartelului, reuniţi sub umbrela grupului OPEC+, au anulat reducerile record ale producţiei de ţiţei la care au recurs în 2020, când asistam la apogeul pandemiei şi la o cerere foarte scăzută. Din septembrie, grupul creşte producţia de petrol cu numai 100.000 de barili pe zi.

Înainte de următoarea reuniune a OPEC+, programată în 5 septembrie, al-Ghais consideră că este prematur să spună ce va decide atunci grupul, deşi este optimist în privinţa perspectivelor pentru anul viitor.

"Vreau să fiu foarte clar în acest sens: noi putem reduce producţia dacă este necesar şi o putem majora dacă este nevoie", a subliniat al-Ghais, adăugând: "Totul depinde de cum se desfăşoară lucrurile. Dar, încă suntem optimişti. Vom vedea o încetinire a creşterii cererii în 2023, dar situaţia nu va fi mai rea decât în 2020. Sunt relativ optimist cu privire la perspectivele pentru 2023. Cred că lumea face faţă presiunilor economice generate de inflaţie".

Barclays: Preţul mediu al petrolului Brent - 103 dolari/baril în 2022 şi 2023

Oferta solidă de petrol din Rusia şi un excedent aşteptat pe piaţă au determinat banca britanică Barclays să îşi reducă estimarea privind preţul mediu al petrolului Brent la 103 dolari pe baril pentru anul acesta şi anul viitor, în scădere de la 111 dolari pe baril, cât anticipa anterior, conform oilprice.com.

Banca şi-a redus, de asemenea, estimarea pentru petrolul american WTI, pe termen scurt: mai puţin cu 8 dolari faţă de previziunea anterioară: 99 dolari pe baril atât în 2022, cât şi în 2023.

În urmă cu două luni, Barclays şi-a modificat în urcare estimarea pentru preţul petrolului Brent la 111 dolari pe baril, invocând efectele embargoului anunţat de UE asupra importurilor maritime de ţiţei rusesc şi întârzierile în reînnoirea acordului nuclear cu Iranul.

Barclays aminteşte că declinul recent al preţului petrolului este rezultatul unei oferte solide din Rusia şi al preocupărilor crescute ale pieţei că urmează o încetinire economică sau o recesiune.

Odată ce embargoul UE va intra în vigoare la începutul lui 2023, oferta de petrol a Rusiei este aşteptată să scadă cu 1,5 milioane de barili pe zi, comparativ cu nivelurile de dinainte de invazia Ucrainei, menţionează banca britanică, atrăgând atenţia că, totuşi, scăderea preţurilor petrolului ar putea fi limitată deoarece grupul OPEC+ ar putea decide anul viitor să nu mai majoreze oferta dacă cererea globală de profil va încetini din cauza recesiunii.

Recent, mai multe bănci şi-au modificat în sens negativ previziunile pentru cotaţiile petrolului, având în vedere oferta Rusiei şi scăderea anticipată a economiilor, respectiv o potenţială cerere mai slabă de combustibili.

La începutul acestei luni, banca americană Goldman Sachs şi-a revizuit, de asemenea, prognoza pentru preţul petrolului Brent în trimestrul curent: 110 dolari pe baril, în scădere faţă de proiecţia anterioară de 140 de dolari pe baril. Totuşi, banca de investiţii consideră, în continuare, că argumentele pentru preţuri mai mari ale petrolului rămân solide. Goldman Sachs şi-a revizuit, de asemenea, prognoza pentru preţul petrolului Brent în ultimul trimestru: 125 de dolari pe baril, de la 130 de dolari pe baril, preconizat anterior. Cu toate acestea, proiecţia pentru 2023 a rămas neschimbată la 125 de dolari pe baril.

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna octombrie a urcat cu 0,01% în a doua parte a zilei de vineri, la ICE Futures Europe, atingând 96,60 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în septembrie a crescut cu 0,3%, la 90,76 dolari barilul la ora locală 10.53.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Au luat si speculatorii o pauza, concediu...

    1. au cumparat cu pret negativ destul si au vandut cu randamente colosale acum!

      a facut exit ... iar acuma furnizorii de pe lant le zi " va sunam noi, nu vrem petrol acum, aduntati-l voi in rezervoare si il comandam mai tarziu". 

      s c cret 

    daca SUA isi da ok-ul pe acordul cu Iran asteptati-va la o volatilitate masiva pe petrol

    eu astept o podea durabila de pret pe petrol in sept'22.

    deci cascati bine ochii sa faceti banuti bunishori 

    1. Si daca nu-si da acordul? (Intreb pentru un pretin.)

      Masiva, adica in intervalul 75-235 dolari/baril? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb