OPEC şi statele producătoare din afara cartelului vor să reducă stocurile globale de ţiţei

Gabriel Tănase
Internaţional / 1 iunie 2017

OPEC şi statele producătoare din afara cartelului vor să reducă stocurile globale de ţiţei

Ţările membre OPEC şi statele producătoare din afara cartelului îşi menţin angajamentele de reducere a stocurilor globale de ţiţei la nivelul mediu din ultimii cinci ani, acest obiectiv urmând să fie îndeplinit în viitorul apropiat, a anunţat ieri ministrul Energiei din Arabia Saudită, Khalid al-Falih, informează Reuters.

Vorbind la Moscova după o întâlnire între Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi Rusia, Falih şi omologul său rus Alexander Novak au dat asigurări că vor continua pe termen lung cooperarea lor, chiar şi după expirarea acordului de reducere a producţiei, în martie 2018.

"În declaraţia comună OPEC-Rusia se arată că în timp ce obiectivul reechilibrării producţiei este aproape de a fi atins, încă mai sunt multe de făcut pentru a aduce stocurilor globale de ţiţei la nivelul mediu din ultimii cinci ani", a declarat Falih, potrivit Agerpres.

Ministrul Energiei din Arabia Saudită a reiterat poziţia ţării sale "că va face orice este necesar", alături de Rusia, pentru a ajuta la stabilizarea pieţei petroliere.

Producătorii de ţiţei din afara Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol au decis săptămâna trecută să se alăture OPEC, prelungind până în martie 2018 perioada de reducere a producţiei de ţiţei.

În luna decembrie 2016, ţările membre OPEC şi alte 11 state producătoare din afara cartelului au acceptat să-şi reducă producţia combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) în primul semestru din 2017. Joi, la reuniunea de la Viena, s-a stabilit ca în perioada iunie 2017 - martie 2018 producţia combinată să fie redusă cu 1,8 milioane de barili pe zi.

Reducerea producţiei de petrol a OPEC a permis preţului petrolului să revină deasupra pragului de 50 de dolari per baril. Creşterea preţului a dus, însă, şi la creşterea producţiei de petrol de şist a SUA, ţară care nu participă la discuţiile pentru reducerea ofertei de ţiţei, ceea ce încetineşte procesul de reechilibrare a pieţei, potrivit agenţiei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb