• AOTR: "Romtelecom" deţine controlul asupra buclei locale, cel mai important mod de a furniza ieftin, rapid şi eficient, servicii de broadband către un număr mare de clienţi
La trei ani de la semnarea primelor acorduri de acces necondiţionat la bucla locală, Asociaţia Operatorilor de Telecomunicaţii din România (AOTR) cere revizuirea comportamentului "Romtelecom". Bucla locală este constituită, în cele mai multe cazuri, dintr-o pereche de fire metalice, dar poate fi vorba şi de fibră optică, cablu coaxial şi bucla locală radio care furnizează servicii de acces la Internet în bandă largă sau servicii de telefonie. Printr-o decizie din 2003 a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI) , "Romtelecom" a fost desemnat operator cu putere semnificativă pe piaţa furnizării accesului necondiţionat, total sau partajat, la bucla locală. Printr-o altă decizie a ANRCTI se impunea operatorului de telefonie fixă negocierea şi implementarea acordurilor de furnizare a accesului necondiţionat la bucla locală.
Însă, la ora actuală, doar 18 operatori alternativi au semnat acorduri de acces la bucla locală. Totodată, mai puţin de 0,1% din totalul conexiunilor broadband la Internet sunt realizate folosind accesul necondiţionat la bucla locală, şi mai puţin de 1,5% din totalul conexiunilor xDSL sunt furnizate de operatorii alternativi prin intermediul accesului necondiţionat la bucla locală.
Sorin Ioncu, preşedintele AOTR, declară că impedimentele sunt costurile mari pentru amenajarea unui spaţiu de colocare, deficienţele şi birocraţia în gestionarea de către "Romtelecom" a spaţiilor disponibile pentru colocare. Domnul Ioncu mai afirmă că "Romtelecom" refuză sistematic alocarea spaţiilor de colocare în locaţii de mare interes.
Un alt lucru semnalat de AOTR este costul foarte ridicat pentru livrarea unei bucle, de 59 euro, şi abonamentul lunar foarte mare, de 4,2 euro pentru acces partajat, respectiv de 8,37 euro pe lună pentru acces total. AOTR îşi exprimă nemulţumirea şi faţă de introducerea de către "Romtelecom" a taxelor suplimentare pentru abonamentul de operare şi întreţinere a cablurilor.
În aceste condiţii, AOTR cere reducerea tarifelor privind conectarea la 29 de euro, reducerea la jumătate a abonamentului lunar şi renunţarea la taxa de dezactivare buclă. AOTR atrage atenţia că, dacă tarifele pentru accesul necondiţionat la bucla locală şi a facilităţilor asociate continuă să rămână ridicate, intrarea noilor operatori pe piaţă riscă sa fie stopată, iar rezultatul negativ al acestui proces va fi scăderea dezvoltării noilor tehnologii.
Reprezentanţii Romtelecom ne-au declarat că tarifele pentru bucla locală au fost stabilite de Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei.