OPINIE DELOITTE: "Amânarea plăţii TVA în vamă, posibilă pentru importurile de produse medicale, dar nu numai"

M.A.
Miscellanea / 9 aprilie 2020

Vladislav Dabija

Vladislav Dabija

Companiile puse în dificultate de situaţia creată de pandemia de COVID-19 caută, în această perioadă, modalităţi de a-şi îmbunătăţi fluxurile financiare au transmis, într-un material de opinie remis redacţiei noastre, Ana-Maria Săbiescu, Senior Manager Taxe Indirecte, şi Vladislav Dabija, Manager Taxe Indirecte, Deloitte România.

Potrivit sursei citate, în acest scop, acestea au la dispoziţie, pe lângă facilităţile anunţate de autorităţi, exclusiv pentru perioada stării de urgenţă ori specific pentru lupta împotriva COVID-19, şi alte instrumente, prevăzute şi anterior de legislaţie, dar mai puţin utilizate în condiţii normale de business.

Printre acestea se numără şi certificatul de amânare de la plata în vamă a taxei pe valoarea adăugată (TVA), ce elimină necesitatea de a finanţa TVA la momentul importului.

"Guvernul a aprobat, recent, Ordonanţa de Urgenţă 33/2020 care permite amânarea plăţii în vamă a TVA pentru importurile de medicamente, echipamente de protecţie, alte dispozitive sau echipamente medicale şi materiale sanitare care pot fi utilizate în prevenirea, limitarea, tratarea şi combaterea COVID-19. Facilitatea este valabilă pentru importurile realizate de companii (altele decât cele care importă în numele unor organizaţii de stat) în perioada stării de urgenţă şi în următoarele 30 de zile calendaristice de la data încetării acesteia. Importurile de produse medicale realizate în numele statului ar putea beneficia de scutirea de la plata TVA şi a taxelor vamale în baza Deciziei UE nr. 491/2020 din 3 aprilie 2020, ulterior implementării în legislaţia naţională.", se arată în materialul remis.

Astfel, organele vamale nu solicită plata TVA pentru importurile acestor produse, iar taxa aferentă se evidenţiază de către importatori în decontul de TVA, atât ca taxă colectată, cât şi ca taxă deductibilă (respectiv prin mecanismul de taxare inversă).

Avantajul principal al acestei măsuri este că TVA aferentă produselor importate nu se mai plăteşte la autorităţile vamale, ci se înregistrează prin taxare inversă în decontul de TVA, fără a mai genera ieşiri de fluxuri financiare din companie (evident, atât timp cât TVA respectivă este deductibilă).

Potrivit reprezentanţilor Deloitte România, posibilitatea amânării plăţii TVA în vamă nu este limitată doar la importurile din lista de produse medicale aprobată de Guvern. Facilitatea poate fi accesată şi pentru importuri din alte domenii, însă cu condiţia ca importatorul să deţină un certificat de amânare de la plata în vamă a TVA.

"Pot beneficia de amânarea plăţii TVA în vamă companiile care, în anul 2019 sau în ultimele 12 luni anterioare celei în care solicită certificatul, au realizat importuri de cel puţin 100 de milioane de lei (aproximativ21 de milioane deeuro). Totodată, mai pot solicita acest certificat companiile care deţin statutul de Operator Economic Autorizat din perspectivă vamală ori care sunt autorizate pentru realizarea procedurilor de vămuire la domiciliu. Pentru a obţine certificatul, companiile solicitante trebuie să îndeplinească, cumulativ, mai multe condiţii şi să parcurgă anumite proceduri administrative. Însă rezultatul este favorabil pentru finanţele unei companii, mai ales în această perioadă dificilă din numeroase puncte de vedere. Spre exemplu, în cazul unor importuri de produse electrocasnice destinate revânzării în valoare de 100 de milioane de lei, rezultatul ar fi că TVA de 19 milioane de lei (aproximativ 4 milioane de euro) nu ar necesita finanţare imediată pentru realizarea importurilor.", transmit reprezentanţii Deloitte România.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb