OPINIE UNANIMĂ A MANAGERILOR DE FONDURI: "Acţiunile de la BVB oferă un remediu împotriva inflaţiei"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 iunie 2022

"Acţiunile de la BVB oferă un remediu împotriva inflaţiei"

Milan Pruşan, NN Investment Partners: "Vestea bună pentru companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti este că nu sunt foarte îndatorate" Aurel Bernat, BT Asset Management: "Poziţionarea noastră geografică este extraordinară; începem să avem infrastructura necesară pentru a susţine legătura dintre Marea Neagră şi Europa de Vest" Alexandru Ilisie, OTP Asset Management: "Un dividend cu randament ridicat este probabil să vină şi dinspre Fondul Proprietatea, dacă va reuşi să listeze Hidroelectrica" Adrian Cojocar, Patria Asset Management: "Dacă societăţile comerciale şi-ar majora dividendele distribuite cu 20-25%, am putea vedea în continuare randamente de dividende cu două cifre"

Acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) oferă un remediu împotriva inflaţiei, sunt de părere managerii de fonduri de investiţii din ţara noastră, care pledează totodată pentru diversificare şi perspectivă investiţională pe termen lung, conform opiniilor exprimate ieri în cadrul unei conferinţe de presă.

Părerile vin în condiţiile în care ne confruntăm cu o inflaţie nemaiîntâlnită de decenii, iar băncile centrale ridică ratele dobânzii de politică monetară pentru a domoli creşterea generalizată a preţurilor.

Alexandru Voicu, Directorul General al SAI Certinvest, a spus: "Cred că avem toate premisele ca acţiunile de la BVB să ofere un remediu bun împotriva inflaţiei. Avem sectoare care momentan beneficiază de un context pozitiv macroeconomic şi geopolitic, au un randament al dividendului pe care nu-l mai întâlneşti decât în foarte puţine pieţe ale lumii şi sunt companii care au pricing power (n.r. posibilitatea de a transfera creşterea costurilor către clienţi) şi o poziţie dominantă în piaţă, în industriile din care fac parte".

Milan Pruşan: "Sperăm ca, în momentul în care companiile de tip growth vor redeveni interesante pentru investitori, să vedem o efervescenţă mai mare a listărilor"

Milan Pruşan, Managing Director în cadrul NN Investment Partners, a subliniat faptul că principalele companii de la BVB nu sunt foarte îndatorate, astfel încât creşterea costurilor împrumuturilor nu le afectează fundamental activitatea.

"Acţiunile sunt un remediu pe termen lung împotriva inflaţiei. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm de contextul actual. Vorbim de inflaţie dar, în egală măsură, de creşterea dobânzilor. Or, asta înseamnă automat scumpirea creditelor, a costului de finanţare pentru companii în general. Vestea bună pentru companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti este că nu sunt foarte îndatorate. Practic, creşterea costurilor împrumuturilor nu le afectează fundamental activitatea şi previziunile de profitabilitate pentru anii următori", a spus Milan Pruşan.

Reprezentantul NN Investment Partners este de părere că structura bursei noastre, dominată de companii de tip value, este favorabilă ca expunere stadiului ciclului economic în care ne aflăm.

"Sperăm ca, în momentul în care companiile de tip growth vor redeveni interesante pentru investitori la nivel global, să vedem o efervescenţă mai mare din perspectiva listărilor. Probabil că asta va fi cheia succesului pentru bursa de la Bucureşti în anii următori, în egală măsură cu o anumită predictibilitate din perspectivă legislativă", a adăugat Milan Pruşan.

Şi Alexandru Ilisie, Directorul de Investiţii al OTP Asset Management, crede că o parte din acţiunile listate la BVB sunt un remediu pentru inflaţia ridicată din prezent.

"Sectoarele energetic şi bancar ar putea să ajute într-o mare măsură. O mare parte din companiile listate sunt de tip value, care nu sunt îndatorate (...). Cred că aceste companii, chiar dacă nu vor acoperi inflaţia în totalitate, vor reuşi să o acopere în mare măsură. Dar, rămâne riscul legislativ, de reglementare, care ar putea să reducă profitabilitatea companiilor", a spus directorul de la OTP Asset Management.

Aurel Bernat: "În acest moment suntem una dintre cele mai pro-europene naţiuni din Europa"

Aurel Bernat, Directorul General al BT Asset Management, crede că în prezent există un complex de factori pozitivi pentru ţara noastră, care se va reflecta şi în evoluţia emitenţilor de la Bursa de Valori Bucureşti.

"În primul rând, companiile locale o duc bine dacă România în general o duce bine. Iar impresia noastră este bună. Cred că, probabil, ne trăim momentele de glorie din ultima vreme, inclusiv cu acest conflict care din păcate există în Ucraina. Poziţionarea noastră geografică este extraordinară, avem ieşire la Marea Neagră şi începem să avem infrastructura necesară pentru a susţine legătura dintre Marea Neagră şi Europa de Vest. În al doilea rând, în acest moment suntem una dintre cele mai pro-europene naţiuni din Europa - uitaţi-vă numai la ce se întâmplă la alegerile din Franţa şi nu numai. Din punct de vedere militar suntem o ţară reprezentativă pentru conflictul ucrainean, din punctul de vedere al populaţiei suntem a doua cea mai mare ţară din Estul Europei, după Polonia, deci puteam avea cerere internă, putem avea forţă de muncă şi export. Evident că sunt şi multe capitole la care trebuie să ne îmbunătăţim comportamentul. Aşadar, cred că toate aceste lucruri pozitive se vor transfera şi către companiile locale (...)", a spus Aurel Bernat.

Adrian Cojocar, CFA, Directorul General Adjunct al Patria Asset Management, a subliniat că bursa noastră, în care companiile energetice au cea mai importantă pondere, este favorizată în contextul actual.

"Cu siguranţă că, pe termen lung, acţiunile vor câştiga războiul cu inflaţia (...). Vedem că preţurile acţiunilor din principalul indice BET sunt, în termeni reali, cu circa 12% mai ieftine decât la începutul anului. Or, asta creşte randamentul potenţial. Toate clasele de active şi-au ajustat preţurile astfel încât să se plaseze pentru obţinerea unor randamente mai ridicate pe termen lung, în ton cu creşterea dobânzilor şi cu inflaţia ridicată. Iar bursa românească fiind axată pe zona de energie, este clar favorizată. Dar piaţa ar fi favorizată şi dacă inflaţia ar da semne de încetinire, pentru că practic s-ar termina această criză şi am începe un nou bull market", a afirmat Adrian Cojocar.

Administratorii de fonduri se aşteaptă în continuare la dividende cu randamente generoase, de la companiile listate la BVB

Managerii de fonduri se aşteaptă ca principalele companii listate la BVB să plătească în continuare dividende cu randamente ridicate, aspect care, de altfel, a caracterizat cel puţin în ultimii cinci-şase ani piaţa noastră de capital.

Alexandru Ilisie, de la OTP Asset Management, a spus: "Bursa de Valori Bucureşti este recunoscută prin faptul că are o serie de companii ce plătesc dividende cu randamente ridicate. În 2018, companiile au avut un vârf al plăţii dividendelor şi pentru că statul a cerut dividende suplimentare din profit. Pe urmă ne-am încadrat pe un trend descendent până în 2020-2021 (...). Îmbucurător este că, în acest moment vedem că aceleaşi companii au început să plătească dividende mai mari, astfel încât radamentul dividendelor este ridicat".

Managerul de la OTP Asset Management observă că, dacă în anii trecuţi companiile deţinute majoritar de stat plăteau cele mai generoase dividende, recent companii private precum TeraPlast, BRD, OMV Petrom au avut cele mai mari alocări.

"Cred că acest trend se poate păstra. La fel, pentru anul 2023, raportându-ne rezultatele din 2022, cred că dividendele vor fi ridicate. Un dividend cu randament ridicat este probabil să vină şi dinspre Fondul Proprietatea, dacă va reuşi să listeze Hidroelectrica", a spus Alexandru Ilisie.

Milan Pruşan, NN Investment Partners: "Ne încurajează structura sectorială a bursei de la Bucureşti - cred că aici este cheia pentru anii următori"

Milan Pruşan, de la NN Investment Partners, a subliniat că dividendele sunt un argument important pentru investitorii în emitenţi româneşti, dar nu sunt singurul.

"Trebuie să luăm în considerare că am avut doi-trei ani excepţionali din perspectiva rezultatelor economice dar şi a politicilor de dividend, impuse mai ales la companiile deţinute în principal de stat. Nu luăm abordarea curentă drept garantată pentru anii următori; pot avea loc schimbări de paradigmă cu privire la dividende. Pe de altă parte, ne încurajează structura sectorială a bursei de la Bucureşti - cred că aici este cheia pentru anii următori", a spus Milan Pruşan.

Adrian Cojocar, directorul general adjunct al Patria Asset Management, este de părere că, în condiţiile în care statul se confruntă cu deficit bugetar foarte ridicat, probabil distribuţiile de dividende vor fi ridicate şi în anul următor.

"Din punct de vedere istoric, la bursa românească cam jumătate din randamente au fost generate de dividende. Cred că în perioada aceasta greul va fi dus de randamentele dividendelor, adică probabil vor continua să genereze cea mai mare parte din câştiguri (...)", a spus managerul de fond. "Din analizele mele, în primul trimestru profiturile companiilor incluse în BET ponderate după structura indicelui au crescut cu circa 50% faţă de acelaşi trimestru al anului precendent. Cred că este foarte probabil ca această tendinţă să continue în următoarele trimestre - mai ales că în trimestrul al doilea am văzut chiar o accelerare a preţurilor din sectorul energetic. Deci, chiar dacă companiile şi-ar majora nu cu 50%, dar cu 20-25% dividendele distribuite, am putea vedem în continuare randamente de dividende cu două cifre", a adăugat Adrian Cojocar.

Pe de altă parte Aurel Bernat de la BT Capital Partners, spune că ar prefera să vadă planuri concrete de dezvoltare ale companiilor şi nu neapărat creşterea dividendelor.

"Ca acţionar, trebuie să plecăm de la ideea că odată ce compania ne-a dat acele dividende banii sunt la noi, iar potenţialul de a investi al acelor companii tocmai s-a evaporat. Dividendele sunt importante, dar nu sunt totul. Cred că dividendele trebuie să fie într-o zonă justă (...). Evident că banii acţionarilor trebuie remuneraţi, însă planurile companiilor sunt mai importante (...). Dar da, cred în continuare în dividende ridicate pentru companiile din România", a spus Aurel Bernat.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Sectorul energetic va fi de foarte mare interes în multi ani de aici înainte prin prisma problemelor din regiune și renunțarea la gazul și petrolul rusesc! Nuclearelectrica, OMV si Romgaz vor fi companiile de urmărit fara dubiu!

    1. Și Hidroelectrica daca se listează și cum se listează....că dacă vine cu un PER de 15 -20 mai bine NU

      In acelasi context de regiune, poti include si TTS (de citit raportul f bine documentat al celor de la Erste!)

      Corect!

    In conditiile in care titlurile de stat au dobanzi de 7,8% pe an, si un risc foarte mic, cred ca trebuie sa fii kamikaze (sau subiect de articol in publicatia cu acelasi nume!) sa investesti la bvb, poate cu exceptia FP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb