OPINII: "BNR ar trebui să modifice sistemul operaţional"

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 august 2008

Intervenţia Băncii Naţionale pe piaţă, prin care aceasta a injectat 1,870 miliarde de lei în sistemul bancar - prin cele două operaţiuni repo din această lună, indică faptul că băncile au nevoie de lichiditate pe termen scurt, consideră Lucian Anghel, economistul şef al BCR. "Sunt operaţiuni curente pe care băncile centrale le realizează şi care nu dau motive de îngrijorare privind lichiditatea din sistemul bancar", susţine domnia sa, adăugând: "Perioadele de sterilizare sau injectare de lichiditate în piaţă vor alterna în următoarea perioadă şi va mai dura câţiva ani până când Banca Naţională va injecta permanent bani în piaţă, cum este normal şi cum se întâmplă în zona euro".

Prin prima operaţiune repo realizată pe 12 august, BNR a injectat în sistemul bancar 1,37 miliarde de lei, comparativ cu 1,5 miliarde, cât îşi propusese.

Nicolaie Alexandru, senior economist al ING, consideră că această încercare reprezintă un semn că titlurile de stat sunt concentrate la bănci sau există titluri care nu pot fi oferite Băncii Naţionale ca garanţie a împrumutului.

În condiţiile în care situaţia de săptămâna trecută se repetă, când ratele de dobândă pe care băncile le-au oferit au fost foarte mari, iar nevoia de lichiditate este mai mare, domnia sa consideră că acest lucru este un semn că nu există modalitatea prin care banii să ajungă în sistemul bancar, iar astfel, ratele de dobândă vor fi mai mari. Acest lucru nu este de dorit, susţine economistul ING, deoarece astfel ar exista o restrictivitate excesivă a economiei şi o apreciere a cursului de schimb care ar fi, însă, una speculativă şi s-ar inversa dacă dobânzile vor scădea.

"În acest moment, BNR nu deţine metode prin care să prevină această situaţie", ne-a declarat Nicolaie Alexandru, iar metoda de eliminare a acestei probleme o constituie fie realizarea unor modificări în sistemul operaţional al băncii centrale, fie acceptarea ca garanţie de către aceasta a altor titluri de stat, cum ar fi credite cu un rating foarte ridicat.

Băncile care au nevoie de lichidităţi sunt cele care oferă dobânzi foarte mari la depozite, iar acest lucru, în opinia lui Lucian Anghel, stimulează economisirea. Mai mult, Ministerul Economiei şi Finanţelor va injecta bani în economie, deoarece deficitul bugetar estimat este mare, iar prin plăţile realizate de acesta, banii vor intra în piaţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb