Dacă arunci un ochi pe burse s-ar crede că actualele cotaţii includ deja vaccinul-minune, un tratament-beton împotriva virusului şi recâştigarea locurilor de muncă pierdute în timpul blocării economiei.
În SUA, indicele S&P500 a recuperat 37% din minimul atins în martie şi până la închiderea din 26 mai. Faţă de maximul înregistrat în ianuarie, înainte de începerea picajului, ar mai fi de urcat încă vreo 12%. Un hop cam greu de trecut având în vedere cât de rău arată economia americană în prezent, cu 20 de milioane locuri de muncă pierdute în aprilie. Dar banii aruncaţi din elicopter de băncile centrale şi pachetul de stimulare de 2 trilioane de dolari şi-au făcut datoria. Tot mai mulţi încep să se întrebe însă dacă nu cumva e prea mult, având în vedere că bursele par să o fi luat înaintea economiei şi chiar şi a medicinei (nu avem un vaccin încă, nici un tratament universal valabil, nu se ştie dacă va urma sau nu un val doi, deşi OMS pare să încline acum spre varianta a doua).
În Europa, DAX-ul german ar mai avea de urcat peste 2.000 de puncte pentru a ajunge la valorile pre-pandemie, de la 11.500 de puncte acum spre 13.700 de puncte. Culmea, un efort de recuperare mai mare ca al BET-ului românesc, care era marţi la 8.700 de puncte şi ar trebui să ajungă la 10.100 puncte pentru a înghiţi efectele pandemiei (+16%). Şi asta în condiţiile în care economia românească nu a beneficiat nici pe departe de efectele pachetelor de stimulare precum în economiile dezvoltate, iar revenirea ar putea fi mai anevoiasă în condiţiile în care resursele bugetului sunt folosite aproape exclusiv pentru plata salariilor şi pensiilor. Ca să nu mai vorbim de indicele francez CAC-40, care ar trebui să urce de la 4.600 puncte din prezent până la 6.100 pentru a anula efectele crizei coronavirus (+32%), cam de doua ori mai mult că vioiul BET. La Londra, FTSE100 are la rândul sau de urcat încă 25%. Până şi polonezul WIG, care a coborât de la 59.200 de puncte în ianuarie, mai are de urcat 22% de la valoarea actuală, de 48.180 de puncte, pentru a recupera integral pierderile. Şi să ne uităm în Ungaria unde indicele BUX mai are de câştigat la rândul său peste 25%.
Bursa românească stă mai bine în aceste zile decât i-ar da dreptul să spere fundamentele economiei iar excesul de optimism ar putea să coste, dacă cineva se gândeşte abia acum să ia poziţii de cumpărare. Asta pentru că economia va ateriza dur în al doilea trimestru în ciuda unor rezultate bune în primele trei luni (însă cu doar câteva zile de blocare prinse în raportări), rezultatele corporative vor reflecta paralizarea activităţii economice în aprilie şi mai, iar o posibilă penalizare din partea agenţiilor de rating începând din iulie ar da un semnal de vânzare hotărât pentru managerii fondurilor cu plasamente la BVB. Mare prudenţă deci în lunile următoare, câtă vreme riscul este mai mare decât câştigul potenţial (doar nu crede cineva că vom vedea noi maxime la BVB prin vară?). În tot cazul, pentru cine vrea să rămână pe acţiuni, nu trebuie uitat că emitenţii cu o politică foarte solidă de dividend rezistă cel mai bine în faţa corectilor bursiere.