OPINII Chiar trebuie să fie un motiv palpabil pentru fluctuaţiile bursei?

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Miscellanea / 16 iunie 2020

Luni a început ca o zi de corecţii pe pieţele externe, dar şi la BVB. Pe Reuters, comentariul bursier de luni dimineaţa suna cam aşa "temerile privind un al doilea val al coronavirusului determină scăderi generalizate".

S-or teme investitorii şi la Bucureşti de al doilea val? Greu de crezut, ne pregătim de noi valuri de relaxare momentan. E drept, numărul de cazuri a crescut la sfârşitul săptămânii trecute, la peste 300 pe zi. Dar la fel de adevărat este că şi numărul de teste a urcat de trei ori, de la 3.000 pe zi în 8 iunie, la 11.000 pe zi pe 11 şi 12 iunie aşa că ar fi normal ca şi noile infectari să meargă proporţional cu numărul de teste. Bursa din Bucureşti se sincronizează însă în majoritatea cazurilor cu pieţele dezvoltate şi ar trebui să existe noutăţi semnificative pe plan intern ca indicii externi să nu fie copiaţi fidel de către BET.

Nu îmi amintesc de un titlu de deschidere prin presa străină care să sune la modul "corecţii ample pe fondul marcărilor de profit". Sau, mai decis, "investitorii au considerat că preţul acţiunilor e prea mare azi". Preţul acţiunilor nu e niciodată prea mare, e doar cât vrea piaţa, iar piaţa are mai mereu dreptate, ni se tot spune. Sigur, unii analişti pot afirma că e prea mare, dar în acelaşi articol sunt intervievaţi alţii care spun contrariu. Iar când avem opinii care spun "albă" în aceaşi ziar sunt şi opinii care susţin, evident, că e mai bine "neagră". Astfel încât cu atâta zgomot e greu să mai distingi un trend dacă nu îţi faci singur temele şi cauţi doar părerea majoritară. E simplu, când pieţele scad părerea majoritară a brokerilor şi analiştilor e pesimistă iar dacă cresc, aţi ghicit, mai nimeni nu vede petele din soare. Şi asta pentru că nimeni nu vrea să aibă dreptate pe cont propriu ci preferă să se insele în turmă.

Faptul că bursele din SUA ajunseseră la un moment dat aproape să anuleze efectul pandemiei câtă vreme numărul de infectari se păstra totuşi mare nu părea nimănui exagerat? Faptul că acţiunile creşteau câtă vreme şomajul era ridicat era ok? Sau că bursele erau pe verde deşi ţara era cuprinsă de un val de demonstraţii şi vandalizări? Pieţele scad acum pentru că crescuseră prematur având în vedere câte probleme s-au acumulat în societate, economie, lumea medicală şi e firesc să apară marcarile masive de profit. Sigur, n-ar fi exclus ca banii aproape gratis de la băncile centrale să mai umple o dată groapa în care cad indicii, doar se pot face bani buni şi pe scădere, dar asta n-o să ţină la infinit în răspăr cu economia reală. Vin rezultatele corporative la trimestrul doi, datele privind şomajul şi PIB-ul, nu se poate ascunde faptul că economia nu se va reface în niciun caz în V cum se spera la un moment dat şi asta dintr-un motiv simplu: chiar dacă lumea va ieşi din case masiv şi numărul de noi cazuri coronavirus o să continue să scadă, multe afaceri private au descoperit că pot cere mai multe de la angajaţii lor oferind mai puţin - mai puţine joburi, sporuri, bonusuri, etc. Iar cum lumea e încă speriată după blocarea totală a economiei, mulţi sunt dispuşi să accepte să fie plătiţi mai prost şi să muncească mai mult, cum s-au petrecut lucrurile imediat după criza din 2008-2009. Iar în aceste condiţii, cu o cerere slabă în economie, e greu de crezut că vom putea avea burse puternice.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Lumea și-a dat seama că e vorba de o tzapa cu virusul și nu mai accepta salarii mici.

    În privința bursei, aceasta a pus botul la manipularea mondială numai la început după care și-a văzut de treabă ei. Sa nu uitam că la bursa tranzacționează roboți și că băncile centrale iarăși au aruncat cu bani falși într-o economie muribundă. Unde au ajuns acei bani falși de la FED și BCE dacă nu în speculații bursiere de proporții? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb