OPINII Chiar vrea Rusia să câştige repede în Ucraina?

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 august 2022

Chiar vrea Rusia să câştige repede în Ucraina?

Se pune întrebarea dacă Rusia chiar vrea să câştige repede în Ucraina. Dacă e să ne luăm după propaganda de război, ar vrea dar nu poate. Doar s-a făcut de râs în jurul Kievului, se chinuie în Donbas, ameninţă lumea cu dezastrul nuclear de la Zaporoje ca să capituleze mai repede ucrainienii etc.

Gândind mai la rece, la ce ar folosi un război câştigat rapid în Ucraina? Ţara ar trebui administrată şi finanţată masiv, ceea ce nu e deloc uşor când ai de hrănit o populaţie de 30 de milioane, cât au mai rămas după declanşarea conflictului. Acum, de finanţarea ţării se ocupă Occidentul, datoria suverană e deţinută tot de Occident, Vestul decide când intră ţara în faliment şi cum va compensa deţinătorii de obligaţiuni.

O Rusie câştigătoare în Ucraina ar fi greu de suportat de inamicii săi tradiţionali şi e greu de presupus că vor fi reluate instantaneu exporturile energetice către Europa, caz în care preţurile ar reveni la normal. În acest moment Rusia vinde mai puţin dar mult mai scump, aşa că încasează mai mult ca anul trecut, China cumpără tot mai mult cu discount mare, iar India joacă rolul intermdiarului pentru ţările care s-au grăbit cu sancţiunile, plasând petrol rusesc contra unui comision.

Un război prelungit distruge competitivitatea Europei şi nivelul de trai de aici, depopulează Ucraina (presiune tot pe bugetele europene), schimbă raporturile de forţe pe piaţa valutară (schimburile comerciale ale Rusiei cu India şi China vor ocoli dolarul), ajută economia rusă să stea singură pe picioare (anterior, după sancţiunile aplicate la anexarea Crimeii ţara a devenit independentă alimentar).

Dacă ar forţa nota şi ar acţiona mai dur, eventual declarând război Ucrainei şi asternând covoare de bombe după modelul SUA în Irak, Rusia ar risca să atragă o replică "umanitară" din partea NATO precum în Kosovo, fapt ce ar putea declanşa cu adevărat al treilea război mondial. Aşa, cât timp Rusia rămâne în zona operaţiunii speciale, lucrurile rămân în echilibru precar.

Prelungirea ostilităţilor duce la reducerea forţei combatante a Ucrainei, cei mai bine pregătiţi militari fiind eliminaţi progresiv. Chiar dacă infuzia de armament occidental va continua a la long, faptul că rămân tot mai puţini dintre cei calificaţi să îl utilizezee şi tot mai puţini dintre cei dispuşi să moară în acest război "patriotic" e un câştig incontestabil pentru ruşi.

Apoi, starea economiei e un subiect mult mai sensibil în Occident, obişnuit să trăiască în confort, decât în Rusia, iar actuală clasa politică se poate schimba de la putere sub presiunile sociale în următorii ani.

În sfârşit, se generează un pol nou de putere în rândul statelor BRICS, poate cu o monedă proprie şi schimburi comerciale bileterale alimentate de energia mai ieftină.

Astfel încât nu cred că putem spera la un sfârşit rapid al conflictului, eventual înaintea acestei ierni. Ruşii nu vor forţa mai mult ca până acum, ucrainienii vor descoperi că nu pot trăi doar din propagandă, occidentalii vor ieşi îngroziţi din iarna energetică 2022 şi vor reevalua lozincile cu care îi bombardează media.

Explozia preţurilor din energie se anunţă dramatică chiar dacă vor exista în continuare scheme de compensare pentru populaţie. Pentru companiile mari, care asigură principalele bunuri şi servicii din economie, nu vor exista compensaţii decât izolat şi preţurile lor în creştere (pentru cei care nu vor pune lacătul pe afacere) se vor reflecta în inflaţie. Dobânzile vor rămâne sus, preţurile vor rămâne sus în ciuda scăderii apetitului de consum, pentru că nu cererea le urcă în acest caz, ci costurile de producţie, iar viitorul nu sună deloc bine.

Lumea ar putea arăta complet diferit când se va trage linie peste acest conflict.

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. si ma felicit ca am gandit asa,pt ca basmele le ascultam acum 50 de ani!

    daca americanii si catelusii din UE nu se implicau militar atat de mult,Dombasul era al Rusiei,cum va si fi,fara distrugerile majore actuale . 

    preturile s-ar fi calmat si chiar cred ca ar fi coborat destul de abrupt si atunci incepea adevarata lovitura pt Rusia! 

    acum,cine pierde,pierde tot,banetul bagat in UA e f mare,basca pamant,intreprinderi cumparate la preturi mici de vestici! 

    rusii vor lungi razboiul cat de mult ca ei au soldati sa-i roteasca,dar saracii soldati ucrainieni,cat crezi ca vor mai putea sta despartiti de familii,cu sanse mari de a muri?pozitia actorasului se va subrezi si apar ulii oportunisti,ca peste tot!

    acest actoras apocaliptic,cu tupeu golanesc stiind ca il are pe biden in spate si pe fisu care a mai facut afaceri pe acolo,a refuzat autonomia Dombasului cum era in acordul de la Minsk,l-a persiflat pe Putin si a transformat un sfert de Ucraina in ruina si ma oripileaza cu mesazele zilnice,unul mai aberant ca altul,de crezi ca maine vor asedia Moskova! 

    1. Rusii isi rotesc soldatii foarte eficient, imediat dupa ce mor ii invie, pe aia facuti bucati ii lipesc si ii trimit din nou pe front, pentru cei facuti molecule procesul dureaza prea mult si ii inlocuiesc cu altii recrutati cu anunturi puse prin gradinitele din glorioasa si eterna Rusie.

    E un lucru bun că Bursa găzduiește editoriale și comentarii opuse propagandei oficiale cu privire la acest război fratricid.

    La fel ca și în cazul isteriei covidiene și a vaxului "sigur, eficient și gratuit", viitorul va decanta și adevărul acestui război indirect ruso-american. 

    Pagube colaterale suntem noi toți. 

    Qui prodest? 

    1. Cui prodest.

    Apreciez faptul ca ziarul Bursa gazduieste fara a cenzura articole diverse pe marginea agresiunii militare din Ucraina. Acesta analiza a domnului Dogaru este o radiografie, care va cauza disconfort si indigestie consumatorilor de stiri oficiale.

    Indiferent cum realitatea este impachetata si servita spre consum maselor, consecintele se simt deja si vor fi din ce in ce mai greu de tolerat pe masura ce lunile urmatoare vor eroda entuziasmul, finantele si implicit rabdarea populatiei. 

    Dincolo de naratiunea oficiala vesnic roz, deja unele autoritati lasa sa se inteleaga ce poate aduce viitorul in Europa:

    "Energy crisis will spark riots that make Covid-19 protests look like ‘kids’ birthday party, warns German law enforcement official". 

    Rusii au vrut Crimeea in 2014,au luat-o.Acum vor Donbasul.Daca i se punea pe tava ,maine voiau nu mai stiu ce.Printre altele voiau si retragerea fortelor NATO din tarile aflate sub influenta lor.Rusii vor sa fure fara sa munceasca,asta vor!

    1. Nu stii tu ce au vorbit cand s a desfiintat tratatul de la varsovia si stiu cine nu a respectat vorbele!

      Daca nu se incaierau acum,incepea primavara sovierica pe unde aveau interese. 

      Acum tarile se vor gandi de 2 ori,ce am pati noi daca vrem sa iesim din Nato si sa facem alianta cu China sau Rusia,ar fi bombele democratiei si lovitura de stat instantanee!

      Cei 2.5 din pib anul asta si 3 la anu vor fi pietre de moara la gatul Ro,si cumparat acest armament tare imi e frica ,ca ne vor pune sa l si folosim in viitorul apropiat! 

      Apoi,daca Ecaterina a fost Tarina Ucrainei,ar fi fost indreptatiti,daca a fost a Rusiei,atunci Rusia e indreptatita!

      2,5-3 din pib,decat sa fii obligat sa inveti limba rusa si sa te trezesti cu cizma ruseasca pe malul Dunarii!Merita sacrificiul , nimic nu valoreaza mai mult decat libertatea si sanatatea.

      ai 50% din pib datorie,o datorie de 3 ori mai mare decat Ucraina,care era chiar bogata in de toate,cand esti pe deficit 7-8% in fiecare an cu pensiile nesimtite la apevisti si bugetari,mai pui 3% arme si in cel mult 6 ani ai ajuns la 100%,adica faliment pe fata,nu ca acum,daca RO ar fi o firma privata,verdictul ar fi altul!

      faptul ca le-am facut baza de la Kogalniceanu,asta nu e nu-i nimic? 

      fara ea,america nu exista in Balcani,e varful de lance,ca apropierea de Rusia ii intereseaza,nimic altceva!

      gandeste-te la ce ne expunem daca se cearta astia marii,ne da in cap si apoi ne transmit regrete pt pierderile suferite! 

      Ce sa facem?Nu avem de ales,rusii nu au sfintit niciodata pamantul pe care au trecut,uite-te in Ucraina ,este un exemplu elocvent.Rusii sunt niste barbari,aduc popoarele care nu i se supun in epoca de piatra dar si pe cele care i se supun.

      Acum spun ca Ucraina este a lor,ca ei au facut si au dres,dar ucrainenii nu au facut nimic de-a lungul timpului,au dormit?Rusii au furat si si-au batut joc de toate tarile aflate in campul lor de influenta. 

    Occidentalii se vor obisnui sa aiba mai putin confort, asta va fi "pretul libertatii".

    1. Lasa ca pe de o parte nu e rau,unii prea sunt ghiftuiti,prea multa risipa!

      Ai părerea ca ăia giftuiti,o sa simtă lipsa,frica mie ca o sa fie si mai giftuiti iar prostimea o sa suporte tot,ei nu fac nici un sacrificiu ,ba chiar se îmbogățesc iar noi nu ne întoarcem nici măcar în epoca de aur a lui Ceaușescu ne intoarcem în epoca de piatra ,fără căldură,lumina prostiți și îndobitocitii de o mana de oameni care se cred buricul pământului chiar nemuritori

      .

      Corect, impactul major va fi pe marginali. Marginalii isi traiesc viata ca pe un certificat derivat endless cu levier 10. Sa vedem cand si daca ating bariera de knock-out.

      Saraci,saraci dar au bani pentru tigari ,bautura si telefoane bengoase.Si pentru masini.Unii si-au vandut vaucherele sociale sa-si cumpere bautura.Betivii de la crasma sa se duca la munca in constructii si agricultura iar femeile apte de munca care stau de pomana acasa si primesc ajutoare de la stat sa se duca la matura,la spalat vase sau in agricultura.Gata cu lenea,cine nu munceste ,nu mananca!Eu i-as pune si pe puscariasi sa munceasca(fara sa le scad din pedeapsa),pentru a se intretine,pentru a-si imbunatatii conditiile de trai,din ce motiv trebuie sa-i intretinem noi?Ei fac rau,noi ii intretinem si mai fac si mutre.S-a dat militaria jos din pod,trebuie ajutati doar oamenii care cu adevarat se afla in dificultate!

    Nu cred ca rusiilor le convine situatia, nici ca ucrainienii vor ramane fara soldati. Cred insa ca fiecare se adapteaza, asta facem de cand ne stim. Istoric vorbind, SUA si UK nu au pierdut vreodata - Vietnamul a fost "pierdut" acasa - asa ca nu cred ca vor pierde nici acum. Pe de alta parte Rusia dupa Ivan ce Groaznic nu si-a schimbat viziunea de buricul pamantului desi a luat deseori bataie sau si a "masacrat" propria populatie - dar asta e specific in Asia. Deci pe termen lung Ucraina va iesi invingatoare dar nu pentru totdeauna, nimic ce este in jurul Rusiei nu poate sta relaxat pe vecie legat de buna vecinatate.

    Insa istoria ne invata ca nimic nu este complet previzibil, oricind poate apărea ceva nou. 

    Parerea mea de rau este ca noi care suntem norocosii sortii incercam prea putin sa imaginam un alt viitor. 

    Toate problemele noastre sunt de la razboi si covid si vor fi rezolvate de guvern dupa buget. La asta se rezuma tot ce citesc. Restul stirilor sunt reclame/imagine sau divertisment.

    Sper ca frigul de la iarna sa ne decupleze de la concret, imi lipsesc povestiile.  

    1. Daca americanilor le convin razboaiele, rusilor de ce nu le'ar conveni?

      Rusii sunt cartofori, n'au intrat all-in, au intrat cu 10%-15% din efective, vara aceasta nu au facut nimic, o joaca long-run, cel putin 5-10 ani. 

      Asa zici, o joaca long-run? Asta a fost planul initial? De aia aveau uniformele de parada la ei in februarie?

      Rusii au crezut ca intr-o zi,doua rezolva problema,ca-i intampina ucrainenii cu flori in gara.Mare fericire sa fii invadat de niste cretini.

      "Istoric vorbind, SUA si UK nu au pierdut vreodata".

      Oare?

      Nu știu ce să spun dar în ultimii 20 de ani, americanii au luat-o peste bot militar peste tot pe unde-au intrat: Afganistan, Irak, Siria. Sigur, a durat ani sau decenii și trilioane de $ adăugate la datoria publică americană ca să dea chix însă rezultatul tot ăla a fost. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb