OPINII Concurenţa cu Trezoreria a obligat unele bănci se urce uşor dobânzile

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 martie 2019

În această lună am avut în premieră titluri de stat cu scadenţa la un an, un pas important făcut de Ministerul Finanţelor în direcţia concurării mai strânse a sectorului bancar pentru atragerea banilor populaţiei. Am fost curios să văd, deci, în ce măsură această concurenţă a fost benefică pentru clienţii băncilor, dacă au mai crescut randamentele pe scadenţe comparabile şi cu cât s-au mişcat acestea în caz afirmativ. Ei bine, băncile care au fost sensibilizate de noile scadenţe propuse de Trezorerie s-au poziţionat pentru a nu rămâne în offside chiar dacă cele mai bune oferte încă se menţin uşor în urma randamentelor titlurilor de stat.

Să ne amintim că în martie populaţia a putut cumpăra titluri de stat cu scadenţa la 1, 2, 3 şi 5 ani, la dobânzi nete de 3,5%, 4%, 4,5% şi 5%. Practic, la fiecare an în plus, Finanţele au adăugat jumătate de punct procentual peste randamentul titlurilor cu scadenţa la 12 luni. Ce vedem în curtea băncilor? Potrivit comparatorului de pe conso.ro, la 12 luni cele mai mari randamente le oferă acum TBI Bank (3,25%), Bank Leumi (3,02%), Pro Credit, Credit Europe Bank şi Credit Agricole cu 3%, Marfin Bank 2,75%, Patria Bank 2,6%, Banca Feroviară 2,55%, iar Garanti, Banca Transilvania, CEC Bank, Banca Românească dau 2,5%. Se observă că băncile mici sunt preocupate să rămână în siajul ofertelor statului, iar cele mai darnice bănci mari sunt cele cu capital românesc majoritar. Totuşi, atât CEC Bank, cât şi Banca Transilvania rămân la un procent sub oferta Finanţelor la scadenţa de un an. De fapt, dacă luăm în calcul şi impozitul pe dobândă, cei 2,5% oferiţi de cele două bănci echivalează cu un 2,25% neimpozabili. De ce se întâmplă asta? Probabil că nu am înregistrat încă o migraţie consistentă dinspre bănci înspre Trezorerie şi ar putea fi avansat şi un motiv pentru asta. Am fost personal la Trezorerie să văd pe teren cum se desfăşoară ostilităţile şi am întrebat dacă banii pot fi retraşi şi înainte de scadenţă prin răscumpărarea titlurilor de stat, după cum arătase recent Ministerul Finanţelor. Ei bine, surpriză - "deşi există un astfel de ordin, normele nu au fost încă emise", mi s-a spus la ghişeu, aşa că cine ar putea avea probleme înainte de scadenţă tot fără alternative rămâne. Cel puţin deocamdată.

Să vedem cum stau lucrurile pe celelalte scadenţe. La 2 ani avem mai multe bănci ce oferă 3,5% brut, deci cu jumătate de procent sub oferta avansată de Finanţe (acolo randamentul este însă net): Credit Agricole, TBI Bank, Patria Bank, Credit Europe Bank. Cu 3,25% urmează Patria Bank şi CEC-ul, avem 3,05% din partea Ideea Bank şi Banca Transilvania cu 3%. Din nou ies în faţă băncile de buzunar (care, teoretic, sunt cele mai sensibile dacă banii deponenţilor migrează) şi cele două bănci mari cu capital românesc.

La 3 ani, lucrurile se simplifică pentru că nu există multe oferte pe acest palier. TBI Bank şi CEC Bank au 4% (Finanţele plătesc 4,5% net aici), Banca Transilvania vine cu 3,5% pe an, iar următoarele oferte sunt sub 3%, deci la peste un procent de dobânda oferită la titlurile de stat. La 5 ani, băncile nu mai concurează statul, probabil că sunt mai puţine persoane fizice care să fie amatoare de o asemenea scadenţă iar dacă apar şi au suficiente lichidităţi vor primi, presupun, oferte personalizate.

Concluzia ar fi că statul nu reuşeşte să fie încă un competitor serios pentru bănci, în ciuda randamentelor mai mari la care ar vrea să se împrumute de la populaţie. Poate fi de vină lipsa de comunicare (a văzut cineva vreo reclamă la TV în legătură cu randamentele titlurilor de stat, net superioare băncilor?), infrastructura saracăciosă (sediile Trezoreriei nu sunt printre cele mai dotate şi prietenoase), proverbialul imobilism administrativ (cum să nu existe încă norme pentru ordinul vizând scadenţa titlurilorde stat şi posibilitatea ca titularul să le vândă şi înainte de acest termen?). Să remarcăm însă că, printre principalii competitori ai Trezoreriei, s-au poziţionat cele două bănci mari cu capital de stat (CEC Bank şi Banca Transilvania), ce vor putea deveni un model pentru ceilalţi jucători de calibru din sectorul financiar dacă Finanţele fac reglajele cuvenite (pe când titluri de stat cu scadenţa la 3 şi 6 luni?).

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. De cand au lansat astfel de oferte nu numai ca mi-am retras banii din banca , dar mi-am vandut si toate detinerile in fonduri de investitii(iar acestea au fost doar in actiuni). Sunt foarte multumit de ofertele Trezoreriei , atat ca randamente dar si ca termene de detinere. Daca as fi in locul lor, cireasa de pe tort ar emiterea de titluri in euro! Sa vedeti atunci miscari de capital...Domnul Orlando ar trebui sa se gandeasca si la asa ceva....

    1. Mai imperialistule , tu vrei sa sugi avutia tarii cu titluri in euro? Daca esti asa multumit ca mai ca nu ai vandut casa , masina ,hauru sa cumperi titluri in lei de ce il deranjezi pe dom ministru cu monede falimentare gen euro ? Chiar vrei sa ramai doar cu cireasa de pe tort ca inteleg ca ai pus tot cashu la bataie ? :) De unde mai ai euro evazionistule , sa iti trimita domn Orlando controlu? Imperialistule care esti :)

      (P) Si de cand consumi iaurt cu fibre ce s-a intamplat ? Sorry , nu m-am putut abtine :)

      Euro falimentar? Eu imperialist?Eu evazionist? Am avut ceva economii in lei , am luat titluri si atat. Nu am euro pentru ca toata viata mea am lucrat la patroni, inclusiv am avut doua locuri de munca multi ani. Ceea ce ziceam despre titlurile in euro ca ar fi mai bine sa se imprumute de la populatie decat din strainatate. Orlando daca vine sa ma controleze nu poate sa constate doar salariile de "fibre" pe care le-am luat. In ceea ce te priveste, desi nu aveai motive sa vorbesti jignitor la adresa mea ai facut-o.Dar nu ma mir: tu ai tarate(si acelea sunt tot fibre)... la etaj,,,Sorry , nu m-am putut abtine :)

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb