OPINII Cum va arăta PIB-ul din 2018? E nevoie de noi motoare de creştere

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 noiembrie 2017

Cum va arăta PIB-ul din 2018? E nevoie de noi motoare de creştere

Faptul că economia a urcat cu 7% în primele 9 luni din acest an a surprins pe mulţi, mai ales că avem deja un cor al bocitoarelor în formare care privesc mai mult spre dezechilibrele acumulate (vezi deficit de cont curent, evoluţia dobânzilor în lei sau oscilaţiile cursului de schimb).

Cele 7 procente câştigate de PIB sunt meritul exclusiv al consumului, pentru că investiţiile publice au lipsit, iar la atragerea de fonduri europene abia începem să recuperăm întârzierile. Creşterea salariului mediu net cu 12% între august 2016 şi august 2017 în paralel cu o creştere a pensiei medii de asigurări sociale de stat cu 14% trebuia să se vadă mai ales în consum, iar contribuţia unui an agricol bun a desăvârşit poza frumoasă a PIB-ului la 9 luni. Ce urmează însă?

E greu de presupus că se vor mai găsi resurse comparabile cu cele din acest an pentru o nouă majorare a salariilor la stat şi creşteri la fel de generoase pentru pensionari; simultan, trendul de creştere a dobânzilor şi cursul euro mai mare taie elanul consumului - e greu să cheltui la fel de entuziast când îţi creşte rata la bancă, iar preţurile în hipermarketuri sunt mai mari. Guvernul va trebui să echilibreze în 2018 balanţa între creşterile salariale şi demararea investiţiilor publice pentru a nu avea o evoluţie dezamăgitoare a PIB-ului, mai ales că avem de-a face cu un efect de bază incomod (se pleacă de la valorile mari din acest an). Cel mai la îndemână instrument ar fi chiar Fondul Suveran de Investiţii, care ar trebui să nu moară la categoria eterne speranţe. Atragerea de fonduri europene este cel de al doilea mare motor de creştere a investiţiilor şi rezultatele în acest sens ar trebui să fie net peste cele din 2017, când s-a mai putut invoca "greaua moştenire" tehnocrată.

Care sunt riscurile pentru 2018? Chiar dacă este în creştere, deficitul de cont curent tot va termina anul de trei ori mai mic decât cel din 2007 (atunci am avut 10% din PIB), iar acum avem în plus fondurile europene care să mai umple găurile. Eu n-aş privi prea mult în această direcţie, mai ales dacă economia zonei euro nu dă semne de şifonare serioase. Dacă însă deprecierea leului nu poate lovi ca în 2007, creşterea dobânzilor în lei este mult mai dureroasă acum, când ponderea îndatorării s-a mutat dinspre euro în moneda naţională, mai ales că mulţi au luat credite în preajma unui Robor la minim istoric. E suficient de pildă ca Robor să urce la 5% (o valoare mică dacă ne raportăm la 2007) pentru ca mulţi debitori în lei care au intrat în programul Prima Casă în ultimii doi ani să contemple o rată dublată. Or, cu datorii lunare duble la bancă nu îţi prea mai arde de consum ci strângi bine cureaua. Iar fără aportul consumului, PIB-ul are o problemă serioasă, mai ales că pârghia investiţiilor publice are nevoie de ceva timp pentru a obţine rezultate concrete. Dobânzile mai mari în lei pică greu şi bugetului de stat din perspectiva serviciului datoriei publice. Cum băncile au motive suplimentare să facă nazuri si să pretindă randamente superioare după modificările la Codul Fiscal (şi mă refer aici la optimizările inventive practicate în scopul ascunderii profitului impozabil) statul ar trebui să încerce să disloce o parte semnificativă a economiilor populaţiei remunerate ridicol în prezent prin depozitele bancare la termen. E greu de crezut că randamente cu 30-50% mai mari la titlurile de stat n-ar convinge deponenţii să migreze de la depozite spre certificatele de trezorerie în condiţiile în care se promovează convingător oferta iar combinaţia risc-beneficii rămâne net în defavoarea produselor bancare. Până acum, Guvernele n-au dorit să supere prea tare băncile şi nu le-au concurat pe partea atragerii resurselor de la populaţie; poate e momentul ca acest armistiţiu să se încheie şi statul să se bată cu băncile pentru mobilizarea resurselor financiare ale populaţiei.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ei, chiar meritul exclusiv nu este al consumului. "Exclusiv"? Nu este adevărat. Agricultura dar și industria au pompat semnificat în creșterea economică.

     

    Hai, dacă tot suntem la capitolul de desființare a corului de bocitoare, să râdem despre această dezinformare de la euractiv. 

     

    În articolul "Economia crește aproape doar din consum, în timp ce investițiile au o contribuție minoră" se începe cu subtitlul alarmant: 

     

    "Creșterea economică din primul semestru s-a datorat aproape exclusiv consumului populației, în timp ce comerțul internațional a avut o contribuție negativă la evoluția PIB." 

     

    Analfabetul funcțional de ziarist (care probabil scrie după dictare de la cineva cu grad) trimite apoi la datele de la INS. La un document aflat pe site. Pe care l-am deschis, lucru la care dezinformatorul ziarist nu s-ar fi așteptat. Și ce citesc în documentul oficial? "la creștere au contribuit TOATE ramurile economiei". Păi și cum a rămas cu "exclusiv consumului"? O minciună cât casa marca euractiv. Propaganda bocitoarelor minte. Păcat că au dat linkul către datele INS. Săracii, nici nu l-au citit. Au primit prin fax textul mizeriei. 

     

    Din documentul INS: 

     

    "La creşterea PIB, în semestrul I 2017 faţă de semestrul I 2016, au contribuit toate ramurile economiei, cu 

    excepţia construcţiilor, contribuţii pozitive mai importante având următoarele ramuri: 

    - Industria (+1,7%), cu o pondere de 23,3% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate sa 

    majorat cu 7,3%; 

    - Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; 

    transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+1,5%), cu o pondere de 19,5% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 8,1%; 

    - Informaţiile şi comunicaţiile (+0,8%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (6,0%) dar care au înregistrat o creştere semnificativă a volumului de activitate (12,7%); 

    - Activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+0,7%), cu o pondere de 6,7% la formarea PIB şi al căror 

    volum de activitate s-a majorat cu 10,6%." 

     

    Să ne reauzim cu bine la următoare sesiune de desfigurat propaganda. 

    Romania.net-"Veste proasta pentru romani la inceput de saptamana.Leul se prabuseste!"Da!Leul s-a devalorizat,dar nu s-a prabusit.De pabusit,dupa cum stiu,voi sunteti prabusiti.Euro in14.11.17=4,6482,iar in 20.11.17=4,6469.

    1. În zilele în care nu se depreciază leul, cresc dobânzile. BNR-ul va fi nevoită să se concentreze mai mult pe dobânzi.

      Debitorii în Euro au luat credite la 3,1-3,5 lei. Orice bănuț peste 4,6 lei îi sufocă. 

    este motto-ul tuturor media romanesti, incepand din 4-5 ianuarie 1990. Pe scurt, reamintesc ordinul trasat presei romanesti imediat dupa Revolutie: absolut totul si orice se va intampla in Romania trebuie sa fie negativ, obligatoriu si fara optiuni. Iar ordinele nu se discuta, se executa intocmai si la timp!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb