Pieţele mizează pe faptul că Rezerva Federală a încheiat ciclul de creştere a dobânzilor, fapt ce creează premise importante ca indicele S&P 500 să aibă o apreciere semnificativă anul viitor, după cum reiese din câteva articole publicate la finele săptămânii trecute de Business Insider şi Yahoo Finance.
Jessica Rabe, analist la DataTrek Research, a arătat că, istoric, maximele ratelor dobânzilor au fost urmate, de obicei, de câştiguri puternice pentru acţiuni.
"În anul ce urmează după oprirea majorării ratelor de către Fed, acţiunile tind să aibă o creştere de două cifre şi să depăşească randamentul mediu (n.r. anual) al preţului pe termen lung, de 9-10%. Singura excepţie a apărut după creşterea din martie 2.000, în urma spargerii bulei dot-com", a scris Rabe.
Conform datelor prezentate de analistul DataTrek, în anul ce a urmat finalului ciclului de creştere a dobânzilor din februarie 1995, S&P 500 a urcat cu 35,2%. Maximul dobânzilor din iunie 2006 a fost urmat de o creştere de 20,7% a indicelui, în anul următor. Iar în cel mai recent caz, respectiv după încheierea ciclului de majorare a ratelor din decembrie 2018, referinţa pieţei de acţiuni americane a urcat cu 27,9%, în anul ce a urmat. Laolaltă, creşterea medie a indicelui S&P 500 în anul următor unui maxim al dobânzilor este de 17,4%.
"Indicele este acum la un nivel apropiat de cel din 26 iulie, momentul ultimei majorări a dobânzii, despre care piaţa crede că reprezintă finalui acestui ciclu. Prin urmare, istoria sugerează că indicele poate urca cu 17% până în prima jumătate a anului 2024", a scris Rabe.
După ultimul raport privind inflaţia de la mijlocul acestei luni, ce a fost sub estimările analiştilor, piaţa este tot mai convinsă că Rezerva Federală a încheiat creşterea dobânzilor, iar anumiţi experţi, precum profesorul de economie Jeremy Siegel, se aşteaptă ca Fed să înceapă să reducă ratele chiar în martie anul viitor.
"În lunile ce urmează după ce banca centrală începe să reducă ratele, randamentele acţiunilor sunt mixte", spune Rabe.
• Manish Kabra, Societe Generale: "Ne aşteptăm la o recesiune uşoară la mijlocul anului, vânzări în piaţa creditului şi continuarea înăspririi cantitative"
Societe Generale se aşteaptă la un an volatil pentru piaţa de acţiuni americană, în care S&P 500 se va apropia de maximele istorice, va scădea şi apoi va avea o revenire, conform Business Insider.
Banca estimează că indicele va urca până la 4.750 de puncte în primele trei luni ale lui 2024, aproape de maximul istoric de 4.796 de puncte din ianuarie 2022. Apoi va scădea cu 12%, până la 4.200 de puncte la jumătatea anului viitor, pe măsură ce o recesiune uşoară va lovi economia Statelor Unite, iar ulterior S&P 500 va reveni la 4.750 de puncte în al patrulea trimestru, când Rezerva Federală va începe să reducă dobânzile.
"Până la sfârşitul anului viitor ne aşteptăm să vedem reduceri ale dobânzilor cu 150 de puncte de bază, un declin al creşterii PIB-ului şi claritate în ceea ce priveşte ciclul politic electoral. S&P 500 ar trebui să fie în teritoriul «cumpără pe scădere (engl. buy-the-dip)» deoarece indicatorii de tip «leading (n.r. de anticipare)» pentru profituri continuă să se îmbunătăţească", a scris Manish Kabra, strateg şef pentru acţiuni americane în cadrul Societe Generale. "Dar călătoria până la finalul anului nu va fi deloc lină, deoarece ne aşteptăm la o recesiune uşoară la mijlocul anului, vânzări în piaţa creditului în trimestrul al doilea şi continuarea înăspririi cantitative", a adăugat strategul.
De la începtul anului şi până la jumătatea săptămânii trecute, indicele S&P 500 avea o creştere de circa 19%, susţinută de performanţa aşa-numiţilor "cei şapte magnifici" din tehnologie şi a aşteptărilor investitorilor că Rezerva Federală se pregăteşte să reducă costurile împrumuturilor.
Kabra nu este singurul dintre strategii de top de pe Wall Street care se aşteaptă ca S&P 500 să se apropie de recordurile istorice, anul viitor. David Kostin, de la Goldman Sachs, a afirmat, la începutul acestei luni, că se aşteaptă ca indicele să se tranzacţioneze la 4.700 de puncte până la sfârşitul lui 2024. Bank of America (BofA) şi RBC Capital Markets au ţinte de 5.000 de puncte pentru S&P 500, la finalul anului viitor, semnificativ peste maximul istoric anterior, conform Business Insider.
• Savita Subramanian, BofA: "Piaţa a absorbit deja şocuri geopolitice semnificative"
Savita Subramanian, strateg de acţiuni la Bank of America, crede că anul viitor va fi un "paradis al celor care selecţionează acţiuni (engl. stock pickers)" pe măsură ce "incertitudinea macro maximă" din acest an se diminuează, conform Yahoo Finance.
"Piaţa a absorbit deja şocuri geopolitice semnificative (...). Suntem optimişti nu pentru că ne aşteptăm ca Fed să reducă ratele, ci datorită a ceea ce a realizat Fed. Companiile s-au adaptat (cum obişnuiesc să facă) la rate mai mari şi la inflaţie", a scris echipa condusă de Subramanian într-un raport, publicat săptămâna trecută.
Ţinta echipei BofA de 5.000 de puncte pentru S&P 500 la finalul anului viitor este cu circa 10% peste nivelul actual.
• Gary Shilling, fost economist şef la Merrill Lynch: "Probabil vom avea o recesiune, dacă nu suntem deja într-una"
Spre deosebire de opiniile de mai sus, Gary Shilling, fost economist şef la Merrill Lynch şi în prezent preşedintele A. Gary Shilling & Co, crede că acţiunile se vor deprecia cu 30%, din cauză că economia Statelor Unite "se clatină", conform Business Insider.
"Probabil vom avea o recesiune, dacă nu suntem deja într-una", a spus Shilling, indicând către curba inversată a randamentelor, slăbiciunea semnalată de anumiţi indicatori de tip leading şi angajamentul Fed de a zdrobi inflaţia. "Cu o astfel de combinaţie, este destul de greu să scapi de recesiune", a punctat fostul economist şef al Merrill Lynch, citat de Business Insider.
Notă
Sintagma de "cei şapte magnifici" din piaţa americană a acţiunilor se referă la companiile Alphabet (compania mamă a Google), Amazon, Apple, Meta (fosta Facebook), Microsoft, Nvidia şi Tesla.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 09:43)
Amazon si Nvidia au PERurile peste 100, iar multe altele (majoritatea) au PERuri peste 30.
Unde (si de ce) sa mai creasca?
Dobanzile nu vor scadea prea curand, iar multe companii de crestere sunt indatorate si nu vor rezista mult timp la dobanzi mari. Mai este si problema accesului la piata chinezeasca si reciproca + stagnarea din Europa. Deocamdata nu vad conditii pentru crestere pentru 2024 (cel putin in prima parte).
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 10:04)
la nvda, dc extrapolezi in viitor ultimul trimestru, prifit, share 4,03vine per 37
la amazon per 39 p/s 0,98 la trim 3.
sigur ca si asa sunt scumpe, dar piata americana , si din cauza ca e cea mai mare din lume, plus dolarul e de larga circulatie, plus usurinta de a investi acolo(si eu am un cont inca din 2008, iti faci on line), ceea ce de ex in vietnam, un exemplu, dar asa sunt 95% din tari, nu poti decat la fata locului. ceea ce inseamna ca us absoarbe o gramada de capital international, de unde si preturi MARI. plus ca sunt o democratie stabila, unde contractele se respecta, in mare, diferit fata de la noi in tara unde mai ai si riscul sa vina dragnea, ciolacu sau etc sa-ti confiste contul, sau pensia privata sau sa ia 99,99% taxa din profit la investitiile tale.
de-asta nu poti sa compari pretul de Romania cu US. cererea e alta. sunt alti bani pe piata.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 09:49)
da binenteles, in curand iau fostul high, si de acolo drumul e liber in sus.
acum piata e chiar sub fostul maxim din vara 2023, care e chiar sub fostul all time high din ianuarie 2021. deci e normal sa vedem aici o retragere, pauza ceva pana se absoarbe tot de la cei ce n-au vandut cand era all time high, si au asteptat sa prinda iar acele preturi. in us adica, ca la noi e la maximul istoric. bine ca s-au tot printat bani si cu inflatia nu suntem deloc la maxim, de fapt in bani reali, am fi cu 40% mai jos. deci nu e scumpa piata in bani reali. in lei de-astia falsificati, inflati, diluati pare ca e mult.
inflatia compusa la americani 2021-2023 e cam 18%(5%+8%+4%). deci si la ei, in dolari reali piata e cu 18% mai jos.
deci are de unde creste, dc scad dobanzile si se relanseaza economia, binenteles cu ajutorul printarii de bani, ca asa a fost mereu in istorie, dupa razboaie, s-au "platit" datoriile facute in razboi cu printare de bani. acum va fi la fel, datorii mari=printare="crestere" preturi la active.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 11:03)
fostul maxim a fost in 31 Decembrie 2021! - termeni reali de PEr
s c c r e t
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 09:53)
Toate vestile bune sunt incluse in pret, inclusiv prima rate cut in mai 2024. Foarte posibil o retragere spre 4250 in T1 daca vanzarile de sezon vor fi slabe.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 10:12)
Asa cum sunt premise ca somajul la american nu va creste!!!
Hai sa fim seriosi... deja multi indicatori arata ca pocnitura este in desfasurare.
si oricum are nevoie de ceva scarite descendente...
ca daca iar "cade liftul" se panicheaza investitorii de "moarte"....
asa pe scari ii pacalesc... mai urca mai coboara... pana se prind ca de fapt coboara.
s c c r e t
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 10:15)
Indexurile principale din USA arata clar ca in fata vor intra la preturi normale
vor sta cel putin 15-20 de ani la prusi UMANE istorice din trecut.... adica o perioada foarte buna de cumparare pe termen lunc a persoanelor ce acum au varste de 20-30 de ani..chiar si 35-40 de ani... pentru ca piata din america va sta cel putin 20 de ani la peruri omenesti... este posibil ca in albie sa mai aiba cate o ciclitate scurta de tep in per...
s c c r e t
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 10:16)
What Is Moral Suasion? Moral suasion is the act of persuading a persono rgroup to act in a certain way through rhetorical appeals, persuasion,o rimplicit and explicit threats—as opposed to the use of outright coerciono rphysical force. In economics, it is sometimes used in reference to central banks.
s c c r e t
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Liliana în data de 27.11.2023, 15:36)
Noi care avem in jur de 50 ani, ce alte metode de a investi, avem?
Creditele s-au terminat si te uiti ca nu stii ce sa faci cu economiile lunare.
Alte credite, Doamne fereste, nu la dobanzile de acum si nici intr-un caz de la 50 ani in sus cand devine problematic daca iti pierzi locul de munca sau nu mai poti.
Multumesc frumos!
5.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 16:52)
Cei peste 50 de ani tre sa investeasca in generatoare de flux numerar; fie in piata "hartiilor de valuare", fie in piata reala fie in piata marfurilor si comoditatilor!
s c c r e t
5.4. - (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de rhcp în data de 27.11.2023, 18:46)
titluri de stat - TEZAUR sau FIDELIS --- IMPOZIT ZERO RISC ZERO
5.5. - (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de rhcp în data de 27.11.2023, 18:49)
faceti un drum pana la monetaria statului... ca fapt divers
5.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 19:29)
Sa aibe atentia sporita la risc!
La joaca cu levierul in raport cu total capital - lichid sau ilichid si in raport cu fluxurile generatoare pe trend... de multe ori fluxurile parasutate din trend ne pot pacalis... crezand ca din acel moment piata ca continua la noua viteza de flux numerar.
joaca cu levierul o "invata" pe spinarea lor cei cu 26-35-dupa caz si 45 ani!!! in raport cu nivelul fiecaruia de educatie "corecta" sau speculativa!
Un rapotr corect de levier pentru persoanele ce nu au timpul sa mai treaca inca o vale a plangerii este 45-50-60% LTV fata de capitalul total net lichid sau ilichid si / sau si de instrumentul de joc( de preferat fata de instrument-pentru ca casul in valea plangerii este necesar); daca detine mai multe baterii generatoare de flux (capitaluri ilichide generatoare de lichide) isi poate creste pozitia in timp pe alte generatoare respectand in tip 45-50-60% LTV fata de urmatoare achizitie... (aici vorbin de cei careu "acumuleaza/cumpara" - numiti si investitori / nu ne referim la creeatori de capital /avere)
daca vorbim de "Creatori" (institutionalii si individualii) de Capitaluri - generatoare de flux... nevelul de joc este diferit pentru ca vorbim de 0% investitii initiale -100% control - 0% risc la defaulte (pierderea se socializeaza profiturile se privatizeaza/ si in valea plangerii pierderile capitale se privatizeaza costurile se socializeaza) si randamente infinite!
Este alta mancare de peste!
Pentru oite - sa pasca in grija lor ne bulversate de "lupi" sau de "ursi".
Problema oitelor e ca au anotimpul lor... atat anual cat si la sezoane de cresteri sau descresteri in turme de oi la ani buni.
Periodic are grija ciobanul sa le "tunda" cum trebie (alea sunt comisioanele pa portofoliile civililor/oameni de rand... din piloae pensii frectii si nu doar atat), sa le faca frumoas pentru anul urmator si etc.
De unde ciobanul nostru ia blanurile oitelor (ceea ce incaseaza pe spinarea lor) si merge in tar la achizitii si formare alt capital (fonduriile de pensii sutin actele speculative pe care in fata tot oitle le cumpara la suprapret; fondurile de asigurati de viata/auto/cataclisme ... acelasi mecanism... fondurile de la noi au dat faliment la ordin pentru ca banii sunt in betoanele din PI PEra... dar nu o sa stea nimeni sa spuna asta la tv.... se tund oite periodic).
Nu mai fi oita fii pastor... - cam greu - dar la un anumit nivel se poate ajunge...
aici intervine periodic si treaba institutiilor financiare abilitate pentru control. -fata de oite - dar si fata de jucatorii mari "lupii" ce pot distruge turme.
s c c r e t
5.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 19:53)
inflatia e un risc la bonduri
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 10:23)
ma bucur cand vad atatia pesimisti. mai grav e cand lumea e super mega optimista.
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 11:02)
eu sunt chiar optimist!
tot fac achizitii in piata! nu la specula ci la plati periodice sanatoase.
s c c r e t
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 10:40)
Indiferent de ce se vorbește aici .. Fed, dobânzi, totul se reduce în final la profiturile companiilor. Până acum nu au fost lovite sever de costurile mai mari de finanțare. Se pare că se vor menține dar nu vor mai avea creșteri importante, ceea ce ar trebui sa insemne că prețurile acțiunilor nici nu vor avea scăderi mari dar nici perspective de creșteri serioase.
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 11:01)
Ratia S&P500 cu PErul arata clar parabolele trecute... si minimele istorice.
Minim sub mediu 1865-19885, mediu maxim 1886 1907, mediu minim 1908 1926 (bula de per din albie in 1929 cazut iar in albia din trend, bula scurta din 1937 si cazatura iar la albia din trent) stat in albie pana in 1952... nu inainte de socul final de "foamete din romania 1947-1948-1949" ce corespunde cu ultimul soc de corectie din minim minim; din 1952-53-54 a urcat peste medie si a stat desupra pana in 1971-73, din 1973 din medi a cazut spre minime pana in minimul din 1982 - si alta foamete in romania si cozi la oua paine etc.. a ramas in albia de minim mediu pana in 1989 (Nicu a murit exact in socul de corectie din 1990 ce se pozitiona deja pe un trend se iesire din albie); din 1990 pana in prezent ne aflam peste medie si periodic maxim in Decembrie 1999 (varful) si socul de spargere a varfului a inceput de anul urmator din primavara vara (cu mult inainte de "atentat" si "teroristi"), cade iar spre mediu pana in Martie 2003 si se refleaza iar spre maxime pana in Octombrie 2007 (interesant este ca corectia din trend ascendent din 1989-1990 a corespuns la tanc cu coretia bulei de pret a ratelor ipotecare cu avans de 0-5% -stiti voi cu cetatenii ce nu puteau sa stea in case si in 90 au dat decret ca se prabusea romania; interesant ca si bula din 2007 a corespuns tot cu bula de pret ratelor ipotecare cu av de 0-5% si asta din 2023-2025 tot cu bula de pret a ratelor ipotecare cu av de 0-5% corespunde) cade spre mediu scurt minim in Martie 2009 la PEr de 13,32 ca sa urce iar in bula pana in decembrie 2021 cu socul de corectie din decembrie 2019 martie 2020 cu panica bancara si fed de a reflat bula la maxime ca acuma sa se defleze in trepte, inca un varf maimic de per in iulie 2023 care se defleaza in momentul acestui coment.
Un alt indicatoru l care vad ca nu se acorda atentie: cate ore de munca te costa indexulrile principale bursiere; in piete se vede din satelit ciclitatea acestori aberatii de preturi. fie salariile se vor hiperinfla nominal si indexurile for stagna sau scadea ori creste sub rata de cestere nominala a salariilor. - pentru ca este o exuberanta istorica la nivel global! de fel aceste exuberante istorice nu anunta nimic bun dupa ce se sparg! anunta cunflicte militare si revolutii ca pondere in piete. - ceea ce se vede exact dupa maximul din 2021 cum a incpeut razboiul cu perul se defleaza; pretul nu poate sa mai depaseasca castigurile cu mult in fata... iar asta este foarte benefic pentru o economie normala ca sa se curete de toxicitati.
Pai numai cate etfuri toxice sunt si actiuni de centi vandute la sute de dolari, sau peste 50% companii zombii in index... trebuie sa le curete piata.
Stiati ca din 1929 pana in prezent peste 90% din companiile ce formau piata bursiera nu mai exisata?
Asta spune multe si pentru viitor...
s c c r e t
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 11:33)
si inca un aspect: stie cineva cat au fost somajurile in peruri minime?! somajul/ nemunca reala din piata in minime trend de peruri?
e simplu: pe maxime a procent din piata de munca.
s c c r e t
10. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 13:01)
Opinii de pe Wall Street: "Sunt premise ca acţiunile americane să aibă creşteri în 2024"
Chiar asa de nasol e perspectiva ??
asemenea afirmatii mai mult strica decat ajuta bursa americana