OPINII Despre jocurile strategice sau cum rezolvăm puzzle-ul pieţei de capital

LUDWIK SOBOLEWSKI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 decembrie 2016

Despre jocurile strategice sau cum rezolvăm puzzle-ul pieţei de capital

Am citit cu mare interes articolul de opinie al lui Cristian Dogaru (publicat în Ziarul BURSA, pe 23 noiembrie), care mi-a atras atenţia, fiind plin de observaţii concrete. Dar articolul îmi pare mai puţin discutabil decât titlul său - "BVB nu mai vinde Visuri, se rezumă la jocuri şi concursuri".

Titlul mă îndeamnă să încep cu o opinie, care cred că se va contrazice cu prima parte a textului lui Cristian Dogaru.

Sunt convins că Bursa de Valori Bucureşti are un Vis.

Avem un vis de dezvoltare a pieţei de capital, dar acesta este însoţit de un program ţintit. Vreau să subliniez acest punct. Fără un program de acest gen, orice vis ar fi lipsit de sens economic. Pe de altă parte, avem nevoie de o strategie optimă, compusă din proiecte reale.

Fără o strategie determinată, prin care înţeleg conceptele, proiectele şi mijloacele, arătând cum avem de schimbat peisajul de business de lângă noi, nu am fi reuşit să transformăm arhitectura pieţei în perioada recentă.

Traseul ultimilor ani este schimbarea şi evoluţia, care, într-adevăr, ar putea avea un ritm mai rapid. Este adevărat că piaţa de capital românească a fost scoasă din umbră şi din abis. Am pornit de acolo şi procesul modernizării este deja foarte avansat.

Agenţiile, care clasifică pieţele, reprezintă cele mai conservatoare instituţii ale lumii finanţelor globale. Totuşi, ele se uită la noi - ceea ce este deja o reorientare pozitivă - şi au recunoscut progresul enorm pe care l-am realizat până acum. Decizia FTSE Russell a pus recent România pe un loc mult mai aproape de statutul pieţei emergente. Un eveniment de această dimensiune nu ar fi fost posibil fără programul, strategia şi eforturile Bursei de Valori Bucureşti şi ale partenerilor noştri. Fără un Vis!

Am văzut un element esenţial, după mine, în articolul la care mă refer. "Visuri" care au fost exprimate, cum ne aminteşte autorul, acum zece ani, erau iluziorii.

De ce?

În opinia mea, ideea predominantă cu zece ani în urmă, că problemele legate de modernitatea României vor fi rezolvate sub condiţia că România va deveni membru UE, a fost nerealistă sau chiar superficială. Acest eveniment istoric ar fi putut aduce modernizarea accelerată, dar trebuia, când e vorba, spre exemplu, de piaţa de capital, să se realizeze un "exerciţiu intern". Această temă pentru acasă rămâne obiectivul cel mai important pentru noi. În momentul de faţă, exerciţiul trebuie continuat.

În acest sens, văd o diferenţă crucială între trecut şi prezent. Acum, BVB are visuri (de a fi piaţă emergentă, de a deveni centrul de capital în subregiunea Europei de Sud-Est), dar cu "substanţă". Vorbind despre "jocuri şi concursuri", organizate de BVB: În primul rând, nu sunt atât de sigur că există o opoziţie clară între visuri şi strategii, pe de o parte, şi jocuri, pe de altă parte. Numeroase lucruri şi fenomene sociale au "jocul" ca esenţă a lor. Alegerile prezidenţiale din SUA sunt un joc. Competiţia în capitalism este bazată pe un joc permanent.

Cercetarea şi aplicaţiile "teoriei jocurilor" au fost de multe ori decernate cu premii Nobel. Jocurile pot fi ceva serios...

Genurile jocurilor sunt diverse.

BVB conduce, în prezent, cel mai divers, inventiv şi, fără îndoială, ambiţios program pentru îmbunătăţirea educaţiei financiare, înfiinţarea "equities culture" şi dezvoltarea culturii guvernanţei corporative, dintre pieţele din Europa de Est şi, probabil, în toată Europa de astăzi. Programul este compus din multe elemente interdependente şi toate sunt bazate pe experienţă, cunoştinţă, înţelegere. E adevărat că folosim aceste competenţe şi capabilităţi împreună cu emoţiile noastre şi avem sau nu "noroc", iar asta este normal şi tipic în investiţii, precum şi în alte domenii ale vieţii noastre.

Asta înseamnă că "jocurile" organizate de BVB sunt ceva extrem de serios.

Analiza "competiţiei" Condus de Randament, făcută de Cristian Dogaru ne duce şi spre alte concluzii. Precis, dacă am urmări o simulare a costurilor sau, mai degrabă, a veniturilor brokerilor, ar rezulta că acest concurs, "Condus de Randament", este o formulă foarte atractivă pentru clienţi. Nu sunt deci de acord aici cu autorul, care a intenţionat să demonstreze o teză diferită. "Condus de Randament" este de fapt un proiect foarte consistent în sensul economic, chiar dacă ne asumăm, după Cristian Dogaru, nivelul comisioanelor brokerilor la 1% (ele sunt mai mici, în realitate). În plus, am de remarcat că, pentru clienţi, un factor mult mai important este, desigur, performanţa pieţei şi a portofoliului, decât nivelul comisionului.

De asemenea, când autorul articolului se gândeşte la o variantă de "Condus de Randament", care ar consta într-o "asigurare" a profiturilor pentru client, legată de dividendele obţinute de companiile listate, simţim la BVB că asta este o altă idee inspiraţională , deşi greu de implementat "mot-a-mot". Bursele de instrumente financiare oferă posibilităţi de a câştiga bani, dar riscurile sunt mereu prezente. În acelaşi timp, ideea este interesantă. În acest context, vreau să reamintesc că randamentul calculat în "Condus de Randament" cuprinde dividende, ce vor fi fireşte expuse la a doua ediţie a competiţiei, când "Condus de Randament" se va desfăşura la mijlocul anului 2017.

Ultimul gând: este productiv să îmbini teoria cu practica. Deci, voi începe un "Condus de Randament" al meu. Bineînţeles, reprezentanţii BVB nu pot participa la concurs în sens propriu şi nu este posibil ca aceaştia să câştige premii. Astfel, nu voi participa la competiţie în acest sens, dar mă voi alătura investitorilor, aplicând toate regulile concursului.

Încep cu o sumă de 5.000 lei şi desigur va trebui să ating valoarea cumpărărilor de acţiuni de 30.000 lei la sfârşitul concursului, cum ne arată regulamentul.

Vom vedea şi vom verifica cum merge mecanismul concursului, inclusiv cum arată serviciile prestate de brokeri. Asta va fi o altă formă a exerciţiului intern în vederea dezvoltării pieţei de capital.

Sper ca sute de participanţi să încheie competiţia cu randamente mai mari decât cele obţinute de mine. Însă eu voi fi mulţumit şi sper că participanţii vor avea motive de a fi multumiţi datorită investiţiilor lor, pentru că toţi vom crea portofolii pe care le vom avea chiar şi când jocul "Condus de Randament" se va fi terminat. Acestea vor fi susţinute şi dezvoltate. Ne vor aduce satisfacţie, emoţii şi expertiză, ca un "randament" preţios şi durabil, precum şi, sper, profituri financiare. Acesta este sensul cel mai valabil al concursului "Condus de Randament".

Notă

Parcursul meu va fi afişat pe site-ul www.condusderandament.ro, cu restricţii întreprinse pentru a evita ca orice informaţie să influenţeze deciziile altor investitori.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Hai sa facem un concurs in care sa vedem cine explica cum de a fost posibil sa fie praduiti investitorii de la Harinvest si actiunile lor sa ramana blocate la BCR !

    cand ai venit tu la bursa, dle director, eram cu 5-6 brokeri mai multi in piata, iar bursa facea 12 milioane pe zi. Acum facem 8, aia care mai suntem. Ma intreb, cand a fost abisul, la 12, sau acum la 8 milioane. Nu ne mai prosti atata si lasa jocurile si visele. Oricum cred ca le vei lasa, pentru ca am avut si eu un vis. Ca la anu te vei duce acasa la matale in Polonia, sa ne lasi dracului in pace.

    1. Care 8 milioane pe zi? Vreo 3-4 sunt, ca restul sunt telefonate ca pe Rasdaq mai demult. Asta e piata scoasa din umbra de care zice DalaiLama asta.

    Sunteti rai, jocul e bun, atrage lumea pe piata

    1. Jocul e copiat dupa alti polonezi de la xtb. Dar aia parca puneau la bataie un porsche.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb