OPINII Dividendele speciale au prins bine celor care nu le-au mai aşteptat

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 iunie 2017

Pe 26 iunie a fost prima zi ex-dividend pentru Transgaz, iar acţiunile s-au corectat cu 13%, până la 388 lei. Având în vedere că, în urmă cu mai puţin de 3 săptămâni, cotaţiile urcaseră până la 480 lei, deprecierea ulterioară este de peste două ori mai mare decât dividendul ce urmează să fie primit de acţionari (46,33 lei brut). Este o evoluţie firească dacă ne referim la ştirile care au impulsionat preţul acţiunilor companiilor energetice în ultima vreme. Mai întâi a fost explozia de bucurie că urmează să se distribuie 90% din profit spre fondul de dividende. Apoi apariţia legii care permitea statului să culeagă şi o parte din rezervele companiilor unde era majoritar a dus la noi aprecieri la bursă.

În cazul Transgaz, chiar apăruse, la un moment dat, un convocator care includea posibilitatea distribuirii dividendelor excepţionale, dar, până la urmă, compania a luat decizia să se limiteze la dividendele deja votate în AGA din aprilie, fără să mai ia din rezerve. Dar şi în cazul Romgaz, unde a fost votat în final un dividend special, cotaţiile s-au îndepărtat binişor de maximele anterioare votării repartizării profitului în ultima AGA din 15 iunie. De la peste 34 lei la începutul lunii, preţul acţiunii era la debutul săptămânii de 32,1 lei, în scădere deci cu echivalentul a mai mult de jumătate din valoarea dividendelor excepţionale (3,82 lei/acţiune), în condiţiile în care cine cumpără în aceste momente ia totuşi acţiuni purtătoare de dividende mari. Un caz similar pentru acţiunile Conpet, care au suferit o corecţie de la 143 lei la 128,5 lei în aceleaşi interval, chiar dacă mai erau purtătoare de dividende excepţionale (în valoare de 16,58 lei/acţiune) până miercuri 28 iunie.

Este adevărat că aceste corecţii s-au suprapus unui trend descendent început în ultimele zile la BVB, o parte din scăderi fiind explicabile în acest mod. Totuşi, marcarea profiturilor începuse mai devreme la companiile energetice şi doar a fost amplificată de declinul general al pieţei. Şi în acest an s-a demonstrat că este mai prudent să încasezi anticipat dividendele marcând profitul din creşterea cotaţiilor decât să aştepţi efectiv plata lor în cont. În definitiv, pe lângă argumentul că până la încasarea banilor din dividende pot să apară veşti noi şi nu întodeauna bune din partea emitentului, faptul că unele companii îşi diluau valoarea prin împărţirea unei părţi din rezerve nu a fost deloc de neglijat. Practic, cotaţiile anterioare înglobau destul de fidel valoarea companiilor plus rezervele aferente, unele destul de consistente, iar renunţarea la o parte din cash-ul strâns cu greu presupune şi costuri mai mari de refinanţare, investiţii mai reduse (care pot influenţa productivitatea), posibilitatea dislocării unei părţi din profit pentru cheltuieli neprevăzute, etc. Astfel încât cine a speculat doar posibilitatea acordării acestor câştiguri nesperate din dividende fără să mai aştepte plata efectivă şi uneori nici votarea lor în AGA a fost cel mai câştigat. Aviz amatorilor în 2018, când foamea statului va fi la fel de mare pe fondul implementării legii salarizării unitare.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Tocmai te contrazici în articol, odată spui că au scăzut ca nu au dat dividende suplimentare, pe de altă parte spui că au scăzut și cele care dau dividende suplimentare

    Deci nu aceste dividende este cauza scăderile 

    Ce analiza schiloada... strategia de investitii din subsidiarul analizei e rupta din cele 3 reguli dupa care iti poti pierde banii la bursa :-)

    Asa Cristiane, cumpara vinde cumpara vinde, eventual dimineata-pranz-seara, sa creasca comisionul la broker pe riscul total al speculatorului aiurit. De senatorul UDMR Attila care nu prea vinde nu prea cumpara ci doar incaseaza dividente de la an la an oare ai auzit mai Cristiane? 

    1. Cand ai foarte multe actiuni este greu sa vinzi inainte de data de ex-dividend. Pe de alta parte , marile fonduri si care au detineri mari , au tot interesul , desigur daca societatea listata merge bine, sa "stabilizeze" pretul.

      se vinde inainte de data de ex-dividend cind compania anunta pe primul trimestru profit mai mic, nu are influenta valoarea dividendului ( a se vedea tgn, chiar daca a scazut dupa ex-dividend se acumuleaza masiv)

    Uneori merge uneori nu sa vinzi inainte de dividende.Depinde de mai multi factori,cum ar fi: contextul in care se afla piata,societatea in sine ,trendul,talentul investitorului de a anticipa unele miscari din piata ,nu in ultimul rand,poate cel mai important aspect ," sentimentul " pietei.De exemplu,anul asta s- a batut moneda pana la epuizarea emotionala a auditorului cu super dividendele de la societatile de stat,de 90% din profit,articole peste articole in toata presa.Multimea ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb