OPINII IPO ABN Systems - ce socoteli trebuie să îşi facă investitorii?

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 decembrie 2021

IPO ABN Systems - ce socoteli trebuie să îşi facă investitorii?

Din 15 decembrie, timp de două săptămâni, se derulează pe piaţa AeRO un IPO de tehnologie. Nu vă gândiţi, însă, la soft şi la marjele sale, compania ABN Systems Internaţional este implicată în distribuţia produselor IT&C pe piaţa locală (dar şi la export în regiune), fiind cunoscută pentru brandul propriu Tellur.

Primele întrebări pe care şi le pun potenţialii investitori sunt cât de profitabilă este compania, cât de subevaluate vin noile acţiuni, care sunt perpectivele şi ce politică de dividende oferă ABN?

Pe partea de venituri din exploatare, compania a avut 94 milioane lei în 2018, 92 milioane în 2019 şi 93,7 milioane lei în 2020 (rezultate auditate), iar după primele şase luni din 2020 a raportat aproape 50 milioane lei (neauditat). Destul de liniare vânzările până acum, dar ABN speră să schimbe radical lucrurile din 2022.

Profiturile au fost în creştere uşoară de la an la an, de la 4,5 milioane lei în 2018 la 5,3 milioane în 2019 şi 5,7 milioane lei în 2020, semn că ABN a învăţat să fie mai eficientă chiar dacă nu şi-a sporit considerabil vânzările momentan. Iar după S1, profitul este de 2,4 milioane lei.

Dacă compania şi-ar păstra constant numărul de acţiuni, de 18 milioane, am avea un câştig pe acţiune de 0,31 lei, cu profitul din 2020, iar dacă am calcula numărul nou de acţiuni rezultat în urma închiderii cu succes a IPO-ului, am avea un EPS de 0,22 lei. Acţiunile pot fi subscrise la un preţ cuprins între 5,18 lei şi 5,69 lei, iar la cel mai mic preţ am avea un PER de 16,7 pre-IPO şi unul de 23,5 după închiderea subscrierilor. Sigur, am putea calcula PER-ul folosind profitul mai mare raportat la S1 sau estimările de profit pentru 2021 (9,5 milioane lei) dar, având în vedere că rezultatele anuale au fost mai degrabă liniare în ultimii trei ani, am preferat să iau mai întâi profitul din 2020. Dacă am calcula cu profitul estimat pentru 2021, atunci PER-ul ar fi de 9,9 pre-IPO şi 14,3 post IPO.

Ar fi totuşi peste media BVB (11, conform raportului lunar din noiembrie). E posibil că ABN să îşi valorifice cu cap banii obţinuţi din oferta publică, să se extindă în pieţele externe şi să vedem la anul rezultate semnificativ mai bune. Concurenţa este, însă, acerbă acolo şi nu mă refer doar la produsele rebranduite din China, ci şi la soluţiile locale.

Cât de mari vor fi dividendele viitoare? Conform unui contract de creditare semnat cu ING, emitentul se obligă să limiteze valoarea dividendelor anuale la 450.000 euro (2,2 milioane lei, cam 40% din profitul din 2020, comparabil cu alte IPO-uri încheiate în acest an, TTS, ONE, AQ).

Un element care ridică îngrijorări din perspectiva evoluţiei dobânzilor sunt datoriile de peste 41 milioane lei. Chiar dacă modelul de business presupune îndatorarea de la furnizori, faptul că o banca dictează momentan politica de dividend nu e chiar linistitoare dacă dobânzile sar neaşteptat de mult în următorii ani.

Una peste alta, compania poate fi promiţătoare dacă îşi respectă previziunile (profitul ar urma să urce de la 9,5 milioane lei în 2021 la 15,5 milioane în 2024, iar afacerile ar urca de la 107 milioane lei la 175 milioane lei). Previziuni bazate pe deschiderea în forţă de noi pieţe la export.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Ei, domnule Dogaru, daca am fi avut din partea dumneavoastra aceasi abordare si pe alte listari ar fi fost si cititorii-investitori mai echilibrati in abordare. Dar asa-i cand ne facem treaba constincios doar uneori, ramanand deschisa intrebarea de ce ... ?!

    1. la multe din listarile anterioare companiile nici macar nu au facut publice investitorilor situatiile financiare precendente ca sa faci o astfel de analiza

      ... iar cand le-a avut publice nu le-a facut la toate, drept pentru care a amestecat (in mod repetat) totul in aceasi oala.

      In fine, timpul si rabdarea noastre va cerne sita cu ce-i pe AeRO si pana la urma pleava va fi inevitabil dusa de vant. 

    Ce nu a citit autorul in prospect e ca dividendele sunt limitate pentru superoptimistii care se aventureaza in IPO.

    Pentru doi fondatori s-au votat dividende de 10 milioane lei pentru profitul nerepartizat si ele se platesc in trimestrul viitor. Cu ce bani? Ai cui bani? Pai ai celor care cumpara in IPO ca doar nu din milionul de lei cash al ABN! 

    Vin si astia ca sa ia bani sa-si achite o datorie catre ei, facuta fix inainte de IPO. 

    Asa ca la folosirea cu cap a banilor atrasi cititi ca deja ii folosesc foarte cu cap. Atata doar ca numai pentru ei. Ce ramane se mai sprijina capitalul de lucru si pe urma ce se mai poate.

    Numai naivii subscriu la o firma care din start arata ce intentii are-mai intai buzunarele noastre si daca mai ramane ceva bagam niste SOPuri.  

    1. Nu am retinut,din materialele prezentate,modul de alocare in cazul supra subscierii.ne ve-ti lamuri pana in 15?

      Depinde de pretul de oferta. Este foarte bine explicat in prospect.

    Fain articol ! Bine explicat !

    Asadar banca e smart si vrea intai recuperarea creditului si apoi dividendele. In schimb le au zis Tradeville la ABN ca un loc fain Aero numit unde iei bani sa ti dai dividende cat poftesti ca sunt oameni sufletisti care nu te lasa la nevoie.

    AROBS e mult mai solida.

    In ce priveste ABN, va "evolua" in piata dupa listare la fel de "dinamic" ca AQ, asa ca nu vad nici un motiv pentru a participa la IPO. 

    Socoteala pe care tre sa si o faca investitorii e ca astea care cer bani pe AERO sunt si vor fi pe trend puternic descendent.Vor rezista cele care au cash si nu printeaza actiuni in nestire fara sa le acopere cu rezultate.Dupa cum se vede si pe afara banii s au scumpit brusc.Iar ABN vrea bani pentru pusculitza doar a doi actionari.CC a facut la fel.

    Ce sa zici despre CLAIM,CAB,AG,NRF,MAM,HUNT,ALW si altele care sunt rupte-n dos dar tot timpul vor bani sa-i arda pe prostii.Unii ii baga ca HUNT la pacanele.Mare mirare ca inca se mai gasesc cativa sa tina actiunile astora si sa cumpere si altele printate. 

    1. adica bursa nu e -pentru finantarea companiilor saracule, vorbesti sa nu taci

      vai de capul tau cate tampenii poti sa spui 

      Nea Gigi,de la Palat sau de la Stana?De unde ne arati calea?

      pai cum sa fie omul daca a investit in gioarsele alea? ca doar nu bogat-asa poate era inainte sa-i vina ideea

      la bursa esti praf

      Argumenteaza, altfel esti varza.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb