OPINII Mandatul imperativ

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 2 decembrie 2009

Cătălin Avramescu

De ce merg rău lucrurile în această ţară? Explicaţii sunt multe. Unele sunt destul de complicate şi de contra-intuitive. Însă una este foarte simplă: Prostia. La noi, a devenit o adevărată forţă a Istoriei. Dai la tot pasul peste oameni care ştiu de toate. Îndată ce enunţi o idee pe care nu o înţeleg, se luminează la faţă. E clipa aşteptată! Momentul în care sunt absolviţi de rigorile logicii.

Politicienii noştri, de la partide şi de la ONG-uri, şi-au făcut o adevărată specialitate din derapajul verbal. E un gen de ţâfnă, de plăcere perversă aceea care îi animă. Nu contează că fac rău, că dau cu oiştea în gardul treburilor publice. Totul e să se audă vorbind.

Un exemplu. Zilele trecute văd câţiva aprigi contestatari al referendumului. "Dictatură", "tiranie", "derivă autoritară", în fine... După care, ni se spune că Parlamentul nici nu ar trebui să ţină seamă de părerea poporului. Curat democratic, coane Fănică! De ce? Pentru că în Constituţie se interzice "mandatul imperativ". Deci pretenţia actualului Preşedinte, care crede că Parlamentul e obligat să ţină seama de rezultatul unui referendum validat este neconstituţională.

V-am prezentat acest exemplu cu un scop anume. Pentru a vedea cât de puţină raţiune şi cunoaştere se află în spatele unora dintre "liderii de opinie" promovaţi de televiziunile zilei.

Textul constituţional invocat este de găsit la art. 69 şi este citat sau amintit incomplet. În realitate art. 69 are două paragrafe. Din primul aflăm că există totuşi o obligaţie. "În exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului".

Rezultă, pentru orice intelect func-ţional, că există o obligaţie, aceea de a respecta voinţa electoratului luat ca întreg. Iar dacă aceeaşi Constituţie spune că prin referendum se exercită suveranitatea (care e o specie de voinţă; vezi şi art. 90), atunci se deduce fără probleme că domnii deputaţi şi senatori nu pot face tot ce doresc ei.

Singura latitudine pe care o are Parlamentul ca urmare a unui referendum "consultativ" (să nu uităm că aceasta este o limitare impusă abuziv de lege, nu de Constituţie) este să decidă asupra formei şi mijloacelor prin care această voinţă suverană este pusă în act. Constituţia e clară: Parlamentul nu poate nega sau ignora voinţa poporului. Dar poate să decidă asupra felului în care aceasta se traduce în legi. Orice altceva ar fi o uzurpare comisă de membrii Legislativului.

Dar ce este acest "mandat imperativ" despre care aflăm că e interzis, în al doilea paragraf al art. 69?

Am făcut un test. Am întrebat pe câţiva studenţi ce cred că este. S-au gândit puţin şi mi-au spus ceva de genul "Nimic nu poate obliga un parlamentar", etc. Mda, am întrebat atunci de ce primul paragraf implică totuşi o obligaţie?

Spre deosebire de criticii de la televizor, studenţii au admis că nu înţeleg. Şi că argumentaţia cu concepte scoase din pălărie, inventate după principiul "Sună în genul ăsta!", nu are ce căuta într-o dezbatere politică gravă.

Haideţi să lămurim. Pentru asta trebuie să ne întoarcem, necesar, în secolul al XVIII-lea, când s-a inventat o bună parte din politica modernă.

În Anglia existau, ni se spune, alegeri pentru Parlament. Dacă ne uităm însă mai atent, observăm că termenul e prea generos. Aş spune că exista mai degrabă un sistem al desemnării parlamentarilor. Care e diferenţa? În alegeri, te prezinţi, de regulă, împotriva altora, iar electoratul votează.

Altfel stăteau lucrurile atunci. Majoritatea "alegerilor" erau non-competitive, ceea ce înseamnă că nu existau contra-candidaţi. Majoritatea circumscripţiilor nu erau uninominale. Majoritatea "alegerilor" erau de fapt aprobări într-o adunare publică (hearings). Odată ce erai astfel desemnat, primeai un set de instrucţiuni scrise. Acesta era "mandatul imperativ". Acolo scria ce ai dreptul să faci în Parlament, ce poziţii şi interese să aperi.

Sistemul nu a dispărut complet în democraţiile avansate. Spre exemplu, unele state americane au legi care să îi pedepsească pe membrii Colegiului Electoral care nu votează conform instrucţiunilor electoratului.

Dar majoritatea democraţiilor au renunţat la sistemul instrucţiunilor, mai ales după ce Edmund Burke, marele teoretician al conservatorismului liberal, l-a denunţat în faimosul său discurs adresat alegătorilor din Bristol. După aceea interdicţia mandatului imperativ a pătruns în Constituţia unor ţări de pe Continent, cum ar fi Franţa şi Italia.

În România, interdicţia este implicită în art. 38 al Constituţiei din 1866, care stabileşte că reprezentaţii reprezintă întreaga naţiune, nu doar pe alegătorii lor. Într-o formă mai incompletă, din păcate, interdicţia mandatului imperativ este subînţeleasă şi de textul din 1923.

Înţelegem acum sensul art. 69. Alegătorii din colegiu nu îl pot obliga pe parlamentar, nu îi pot impune instrucţiuni. Dar Naţiunea, electoratul în general, da. Adică invers decât speculează, interesaţi de menţinerea privilegiilor, mulţi dintre actualii politicieni.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Da. Logica si coerenta in gandire, dar sa vedem ce contre o sa gaseasca gurul Bolcas; cum o sa combata "spiritul" in care au fost redactate textele analizate, maestre !. 

    Draga dle Catalin, Vezi dumneata, eu mi's acoperit pe urmatorii 5 ani. Mie nu'mi place Geoana. Eu votez "negativ", ca sa zic asa... Iar votul negativ, da'mi voie sa cred, ma scuteste de cateva responsabilitati in raport cu cei care voteaza cu entuziasm. Parexamplu responsabilitatea de a te explica in fata amicilor cu alte pareri, cand candidatul tau face o gogomanie. Eu de la Geoana nu ma astept la nimic altceva decat sa ma scape de Basescu...la fel de la Basescu nu speram decat ca "n'o sa fie Nastase"...so, ce vreau sa zic cu asta> Daca iese Basescu, nu'i bai nici la tine, nici la mine. Amandoi o sa avem o paine de mancat. Matale sa te luptzi cu Parlamentul, eu sa te combat. Daca iese Geoana insa, unul din noi o sa aiba o problema... si nu eu voi fi ala. Pt ca eu am deja o lista de "capuri in gura" pt dumnealui. Dar dumneata, vei avea o misiune foarte grea pt ca din opozitie singura cale de a te exrima e PARLAMENTUL...si sa te fereasca sfantul s'o cotesti, c'am sa fiu ca un buldog pavlovian scapat din lesa. Fii atent ca va trebui sa sustii si mai departe REPUBLICA PREZIDENTIALA, si puterile sporite la presedinte, minimizate la parlament... Atunci sa te vad, ca acuma tzi'e usor. Atunci sa'tzi vad fortza argumentului cand GEOANA va fi in conflict.cu parlamentul si va fi INCURCAT DE CONSTITUTIA ASTA PROASTA sa conduca calumea poporul... sa te vad cand va trimite Mirciulica o scrisoare de amor de la "romani" cu raspuns la intrebarea "mananci calule ovas?" validat prin referndum... si NU UITA va trebui sa scrii cu manutza dumitale ca parlamentul tre sa taca si sa'ndure... Asa ca roaga'te saptamana asta sa iasa Basescu, desi, cum il vad ca se manifesta acu, nici daca iese, n'o sa mai reziste un mandat intreg... daca'o pune sefa la SIE pe doamna Turcan dupa sufletzelul dlui Turcan, cred ca se lasa pagubashi si "romanii" dumisale...

    1. BRAVO ! faci progrese; de data aceasta esti nataflet doar pe jumatate. 

    Felicitari stimate Domn.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb