OPINII Reglementează cineva epidemia de împrumuturi rapide?

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 februarie 2017

Reglementează cineva epidemia de împrumuturi rapide?

Dacă ai destul timp şi nervi de oţel încât să urmăreşti integral calupurile publicitare, vei remarca înmulţirea spoturilor care promovează creditele rapide, de câteva sute de lei, până la salariu.

Viva, Credius, Zaplo, Ferratum, Telecredit, etc, etc se perindă prin faţa noastră şi promit câte în lună şi în stele, de la acte minimale şi lipsa garanţiilor, la primul împrumut gratis. Se sare însă peste costuri sau acestea apar în josul ecranului, cu litere prea mici pentru a fi inteligibile. Mă amuza zilele trecute clipul făcut pentru o astfel de companie care arată două bunicuţe vorbind despre împrumuturile până la pensie. Prima se plângea că n-a primit credit, a doua recomanda o soluţie miraculoasă prin care obţinuse împrumutul mult visat şi nu doar ea, ci şi vecinii de palier şi de bloc. Nu-i aşa că orice referire la costuri, DAE, comisioane de penalizare aruncată în discuţia bunicuţelor ar fi arătat ca nuca bine plasată în perete? Şi totuşi, oamenii riscă executări silite de toată frumuseţea în urma unor dobânzi imense şi a unor comisioane de penalizare pe măsură, dacă nu reuşesc să plătească...

Nu se gândeşte nimeni să limiteze prin lege nivelul acestora, e normal ca furnizorii de împrumuturi rapide să urce costurile până la cer doar pe baza argumentului că se respectă principiul cererii şi ofertei din economia de piaţă şi, dacă tot există amatori de aşa ceva, de ce să reglementăm domeniul? Păi, în logica asta, şi amatori de împrumuturi de la cămătari ar exista...

Să privim de exemplu oferta Hora Credit. La 1.000 de lei luaţi ca împrumut, pentru 30 de zile, ai o dobândă de 20 de lei pe zi (2%), ceea ce corespunde unei dobânzi anuale de 730%. La 1.000 de lei, dai înapoi 1.600, după 30 de zile, ceea ce corespunde unei DAE de... 30.341%! Nu poţi achita la timp? Nu-i nimic, dobânda penalizatoare este egală cu dobânda uzuală, adică tot 2% pe zi. Mărinimos, creditorul s-a gândit să ofere şi o facilitate: "împrumutatul poate beneficia de extinderea automată a perioadei împrumutului pentru un termen maxim de 360 de zile, în baza unei plăţi minime aşa cum reiese din contractul de împrumut". Or, 20 de lei pe zi înmulţit cu 360 înseamnă 7.200 de lei, o sumă frumuşică având în vedere de unde s-a pornit (1.000 lei împrumutaţi pe 30 de zile). Evident că nu se mai poate vorbi de credite rapide, dacă scadenţa se lungeşte la un an, de altfel practica rostogolirii fiind destul de utilizată în rândul celor care oferă astfel de împrumuturi.

Vorbim însă de o populaţie fără educaţie financiară sau care nu are acces la împrumuturile bancare dintr-un motiv sau altul (un istoric negativ la Biroul de Credit, lipsa unor venituri evidenţiabile-lucrători la negru, grad redus de mobilitate-bătrâni, bolnavi, posesori de handicap locomotor, etc) şi care reprezintă un public vulnerabil pentru acest tip de finanţare.

Limitarea dobânzilor la un anumit nivel, plafonarea comisioanelor de penalizare şi interzicerea rostogolirii acestor tipuri de împrumuturi (eventual limitarea acestui proces la 1-2 perioade iniţiale de creditare) astfel încât costurile să nu se acumuleze într-un mod aberant ar fi paşi de luat în calcul pentru a descuraja epidemia de credite rapide cu care ne confruntăm în acest moment. Sau cel puţin pentru a-i limita efectele.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Aceste credite rapide sint pur si simplu odioase.Echivaleaza cu smulgerea ultimului codru de paine delagura unui amarat.B.N.R. eprea domnoasa, sta pe un piedestal prea inalt, nu-si poate cobora privirea si interesul sa vada cum niste pungasi iau sapte piei de la niste oameni si asa amarati !

    Unele IFN-uri odioase au programe speciale destinate persoanelor cu dizabilitati. Sume mici pentru dobanzi mari.

    1. Da, într-adevăr, dobânzi mari pentru sume mici. Dar ce sa facem noi ăștia care am intrat în baza de date a răuplatnicilor? Daca ai intrat acolo nu mai ieși în veci.Mai rotogolim datoria de azi pe mâine până nu ne mai dau nici cămătarii ăștia și apoi..... Dumnezeu cu mila

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb