Toma Petcu, ministrul energiei, remarcat până acum doar prin declaraţiile hazardate care au generat creşteri de preţuri ale energiei, gafele monumentale şi incompetenţa afişată public, se poate mândri, începând de astăzi (n.r.ieri), că este primul ministru din cabinetul Tudose care a reuşit performanţa de a politiza integral consiliile de administraţie ale companiilor din subordine.
Începând de azi (n.r.ieri) şi CONPET SA, operatorul Sistemului Naţional de Transport al petrolului prin conducte, companie strategică pentru industria energetică naţională, reprezentativă şi pentru piaţa românească de capital, fiind inclusă în 7 indici din totalul de 9 ai Bursei de Valori Bucureşti, are un Consiliu de Administraţie politic, controlat de ALDE.
CONPET SA era ultima companie din energie care avea un Consiliu de Administraţie profesionist şi independent politic, numit în 2013, în urma unei proceduri de selecţie în conformitate cu OUG 109/2011, privind guvernanţa corporativă a societăţilor cu capital majoritar de stat.
La final de mandat, le mulţumesc pentru performanţa excepţională administratorilor conduşi de Dan Weiler.
În urmă cu patru ani, CONPET S.A. începea parcursul în care a scris cea mai frumoasă poveste investiţională a unei companii controlate de stat, dar administrată şi manageriată profesionist şi independent de factorul politic. De atunci valoarea acţiunii a crescut de trei ori şi începând de anul trecut a intrat şi în indicele BET al BVB, fiind după zece luni din acest an a două cea mai performantă acţiune, din cele 13 acţiuni care compun indicele de referinţă BET.
CONPET (COTE) a raportat în primele nouă luni un profit net de 63 milioane lei, în creştere cu 11%, comparativ cu perioada similară a anului precedent.
Compania a plătit recent 85 milioane lei acţionarilor, după ce distribuise în vara 143,56 milioane lei. Astfel, statul român a încasat în acest an 50 milioane lei din cea mai recentă distribuire plus 81,4 milioane lei cât deja obţinuse, rezultând un dividend total de 131,4 milioane lei.
Randamentul oferit de Conpet, referitor la ultima distribuire, este de aproximativ 9%, în vreme ce randamentul total, adăugând şi prima distribuire, se duce în jur de 25%, de trei ori mai mare decât media pieţei.
Capitalizarea bursieră a Conpet Ploieşti (COTE) a ajuns la 909 milioane lei (198 milioane euro), după ce de la începutul acestui an s-au tranzacţionat acţiuni COTE în valoare de 109,5 milioane lei, ce au antrenat o apreciere de 33,25% a valorii de piaţă a companiei energetice.
După această trecere în revista a rezultatelor, cred că e limpede că nu lipsa de performanţă este cea care a determinat schimbarea administratorilor, ci, din contră, performanţa şi afacerile consolidate şi mature au stârnit poftele politice ale unui partid ce trăieşte din parazitarea funcţiilor publice şi din căpuşarea societăţilor controlate de stat.
Mai multe voci spun că cel puţin doi dintre noii administratori au şi susţinerea unui operator feroviar privat, care este de mulţi ani interesat de preluarea contractelor de transport pe cale ferată a produselor petroliere şi care continuă să-şi exercite presiunile, chiar dacă a făcut şi face obiectul mai multor investigaţii DNA. Acest operator, se mai spune, a promis un premiu substanţial pentru schimbarea rapidă a directorului general, Liviu Ilaşi, cu o persoană agreată de el.