OPPC, DUPĂ ANUNŢUL DESFIINŢĂRII PILONULUI II ŞI RETRACTAREA ACESTUIA: "Declaraţiile ministrului finanţelor, făcute de o manieră incompatibilă cu normele legale"

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 iulie 2017

OPPC recomandă ministrului Finanţelor să transmită informaţii prin comunicate oficiale şi să asigure un tratament egal privind accesul la informaţii

Organizaţia Profesioniştilor Pieţei de Capital (OPPC) apreciază că recentele declaraţii ale ministrului finanţelor publice cu privire la desfiinţarea Pilonului II al sistemului de pensii şi la transferarea sumelor de bani cotizate către contribuabili au fost făcute "de o manieră incompatibilă cu normele legale care reglementează diseminarea informaţiilor pe piaţa de capital". În opinia OPPC, aceste declaraţii reprezintă un act de natură să afecteze stabilitatea pieţelor financiare din România şi încrederea investitorilor în aceste pieţe.

Faptul că aceste declaraţii au fost retractate în cursul aceleiaşi zile nu a avut decât efectul de a potenţa starea de confuzie şi de neadecvare la dispoziţiile legale, create prin afirmaţiile ministrului finanţelor publice, se arată într-un comunicat al Organizaţiei.

Ionuţ Mişa, noul ministru al Finanţelor, a anunţat, joia trecută, desfiinţarea Pilonului II de pensii private obligatorii, iar, apoi, declaraţia sa a fost infirmată de către Mihai Tudose, Liviu Dragnea şi, ulterior, retractată de Ionuţ Mişa însuşi. Aceste bâlbe au avut loc chiar în timpul şedinţei bursiere şi au provocat scăderi semnificative ale cotaţiilor acţiunilor.

"Este dincolo de orice dubiu că încrederea investitorilor în piaţa de capital poate fi afectată substanţial ca efect al unor declaraţii guvernamentale referitoare la desfiinţarea unei componente a sistemului de pensii", apreciază OPPC, adăugând: "Investitorii pot cu uşurinţă anticipa faptul că restituirea banilor către cotizanţi presupune o vânzare forţată, accelerată a activelor fondurilor de pensii şi, astfel, poate conduce la prăbuşirea preţurilor instrumentelor financiare deţinute de acestea, din cauza presiunii la vânzare create".

Din perspectiva conţinutului declaraţiei ministrului, Organizaţia Profesioniştilor Pieţei de Capital este de părere că o astfel de măsură privind desfiinţarea unei componente a sistemului de pensii, cu efect potenţial major, inclusiv pentru populaţie, nu poate fi avansată fără consultarea prealabilă a principalelor părţi vizate şi, mai ales, fără o analiză solidă şi aprofundată a impactului acesteia.

Din perspectiva legalităţii modului de difuzare a informaţiei, OPPC apreciază că astfel de propuneri, comunicate de către un ministru al Guvernului României, este recomandabil să fie transmise oficial, prin intermediul unui comunicat asumat de emitentul său şi diseminat către toţi participanţii la piaţa de capital într-un mod adecvat, prin asigurarea unui tratament egal privind accesul la informaţia respectivă.

Organizaţia Profesioniştilor Pieţei de Capital îşi exprimă speranţa că a fost vorba de o declaraţie iniţială făcută din eroare şi nu de un act deliberat având drept obiectiv scăderea cotaţiilor principalelor acţiuni tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti.

OPPC conchide că acest eveniment subliniază, o dată în plus, necesitatea unei reglementări clare şi explicite a modalităţii în care persoane care ocupă funcţii oficiale în cadrul unei puteri a statului transmit către public anumite informaţii care pot avea impact major asupra pieţelor financiare".

Comunicatul OPPC vine la fix, după ce un alt ministru al Guvernului Tudose şi-a demonstrat lipsa de cunoştinţe privind piaţa de capital, dar şi privind companiile pe care le are în portofoliu. Luni, Toma Petcu, Ministrul Energiei, a explicat cum acţiunile societăţilor din portofoliul său nu ar fi trebuit să fie afectate de declaraţiile Ministrului Finanţelor Ionuţ Mişa privind desfiinţarea Pilonului II de pensii private, retractate ulterior. Motivul invocat de Toma Petcu a fost că societăţile energetice nu au investiţii în fondurile de pensii de pe Pilonul II.

Explicaţiile OPPC ar trebui să fie lămuritoare pentru Toma Petcu, dar şi pentru alţi oficiali care fac declaraţii iresponsabile.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ionuţ Mişa de ce mai este ministru??????

    Si ministrul economiei de ce mai este ministru?

    Dar primul ministru, tot o marioneta ca Grindeanu, care doar tine loc lui Dragnea si guverneaza dupa indicatiile lui Dragnea, de ce mai este ministru?

    Dragnea nu are voie sa guverneze, fiind totusi un infractor. 

    1. Mai întâi să așteptăm reformarea justiției.

      Practic, infractori sunt procurorii securiști care fac dosare la ordin. 

    Ministrii lui Grindeanu n-au fost buni dupa 6 luni de guvernare dar astia 2 nu stiu despre ce vorbesc!

    Cine i-a propus pe cei doi si mai ales cine i-a audiat n-au vazut cu cine au de a face?

    JALNIC ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb