Optimism american: dolarul, la minimul anului

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 august 2009

Dolarul s-a depreciat, în luna iulie, până la nivelul minim al anului în raport cu monedele partenerilor comerciali majori ai SUA, pe fondul optimismului legat de redresarea economiei. În condiţiile în care economia dă semne de revenire, investitorii nu mai fac plasamente "refugiu" în dolar, ci se orientează către acţiuni ori rmaterii prime.

Administraţia de la Washington a anunţat, în ultima zi a săpătmânii trecute, că economia SUA a scăzut cu 1% în trimestrul al doilea, în timp ce analiştii anticipau un declin de 1,5%, după contracţia de 6,4% înregistrată în primele trei luni din 2009. Dolarul a pierdut 1,6% în luna iulie, la New York, ajungând la 1,4257 unităţi/euro la data de 31 iulie, de la 1,4033 în 30 iunie. Totodată, moneda americană a pierdut 1,7% faţă de cea japoneză, înregistrând un curs de 94,68 yeni, comparativ cu 96,36 yeni la finele lunii iunie.

Potrivit analiştilor, "este clar că economia SUA se redresează", ceea ce nu poate impulsiona cererea de dolari, ci de alte plasamente.

Vineri, indicele Dollar, care măsoară evoluţia monedei americane în raport cu euro, yenul, lira sterlină, dolarul canadian, francul elveţian şi coroana suedeză, a scăzut la 78,22 puncte la IntercontinentalExchange, cel mai redus nivel de după 18 decembrie 2008. Indicele a pierdut 2,3% în luna iulie.

De precizat că cea mai bună evoluţie a avut-o, în iulie, dolarul canadian, care a câştigat 7,9% faţă de dolarul SUA, în condiţiile în care au crescut pieţele acţiunilor şi cotaţiile petroliere. Moneda canadiană a ajuns la 1,075 unităţi/dolar SUA la data de 28 iulie, cel mai ridicat curs de după 3 octombrie 2008. În ultima zi a lunii iulie, dolarul canadian avea o cotaţie de 1,078 unităţi/dolar SUA.

La rândul său, coroana suedeză a câştigat 7,1% luna trecută faţă de dolarul american.

Moneda SUA s-a depreciat, vineri, cu 1,3% faţă de cea europeană, pe piaţa americană, ceea ce a dus la creşterea cotaţiilor materiilor prime. Spre exemplu, preţul aurului cu livrare în decembrie a crescut cu 2,4%, la 957,10 dolari uncia la divizia Comex a New York Mercantile Exchange.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb