Gigantul francez de telecomunicaţii Orange a anunţat marţi un parteneriat cu OpenAI, starupul susţinut de Microsoft, şi cu Meta, compania mamă a Facebook, pentru a dezvolta modele de inteligenţă artificială personalizate, destinate să înţeleagă mai bine limbile regionale din Africa, transmite CNBC.
Orange colaborează cu OpenAI şi Meta pentru a crea modele de AI personalizate, bazate pe modelele open-source Whisper şi Llama, care pot fi adaptate pentru nevoi specifice şi sunt capabile să înţeleagă limbile din Africa de Vest, care în prezent nu sunt recunoscute de majoritatea sistemelor de conversaţie automatizate.
Datele folosite pentru a antrena majoritatea algoritmilor de inteligenţă artificială provin în principal din Statele Unite, ceea ce poate face ca modelele să piardă contextul cultural şi lingvistic în alte regiuni, cum ar fi Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, a explicat Steve Jarrett, directorul AI la Orange, potrivit CNBC.
Orange intenţionează să înceapă în 2025 cu modele de AI care să încorporeze două limbi din Africa de Vest, Wolof şi Pulaar, vorbite de aproximativ 16 milioane de oameni şi, respectiv, şase milioane, în ţări precum Senegal, Gambia şi sudul Mauritaniei.
Modelele open-source vor fi disponibile extern, cu licenţă gratuită pentru utilizări non-comerciale, inclusiv în domenii precum sănătatea publică şi educaţia, a declarat compania. Orange doreşte să extindă această iniţiativă pentru a acoperi toate cele 18 ţări din Africa de Vest, relatează CNBC.
În plus, Orange se aliniază la conceptul de "AI suverană," care urmăreşte să ofere regiunilor control mai mare asupra infrastructurii tehnologice esenţiale pentru sistemele de inteligenţă artificială, prin localizarea stocării şi procesării datelor pentru a reflecta mai bine limbajul, cultura şi istoria locale.
Pe lângă utilizarea AI pentru optimizarea reţelelor mobile şi pentru îmbunătăţirea serviciilor de asistenţă pentru clienţi, Orange se angajează să folosească AI "responsabil", evitând utilizarea modelelor de limbaj masive pentru orice problemă, din considerente legate de consumul ridicat de energie asociat acestora, conform CNBC.