"Orange", SFR şi "Bouygues Telecom", amendate pentru înţelegere de tip cartel

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 decembrie 2005

Companiile de telefonie mobilă "Orange", SFR şi "Bouygues Telecom", cele mai mari din Franţa, au fost amendate cu suma record de 534 milioane de euro (629,5 milioane de dolari) de către autorităţile antitrust pentru că s-au înţeles asupra preţurilor practicate pe piaţa de profil. "Orange", divizia de telefonie mobilă a companiei "France Telecom" SA şi, totodată, cel mai mare operator de telefonie mobilă din ţară, este nevoită să plătească 256 de milioane de euro, SFR, divizie a "Vivendi Universal" SA - 220 de milioane de euro, iar "Bouygues Telecom", unitate aparţinînd "Bouygues" SA - 58 de milioane, după cum a anunţat Consiliul Concurenţei din Franţa. Potrivit declaraţiilor reprezentanţilor acestei instituţii, companiile mai sus amintite au acţionat ca un cartel, înţelegîndu-se să menţină tarifele practicate la un nivel ridicat în perioada 1997-2003. Trebuie amintit că "France Telecom", fost monopol de stat în domeniul telefoniei fixe, a primit o amendă de 140 de milioane de euro în acest an pentru că a abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţa locală a accesului la Internet de mare viteză. Amenzile primite reprezintă aproximativ 3,5% din cifra de afaceri comună, de 15 miliarde de euro, realizată de cele trei companii în Franţa. Legea franceză permite ca agenţii economici să fie penalizaţi cu pînă la 10% din cifra de afaceri în astfel de situaţii.

Ancheta privind înţelegerea dintre cele trei companii de telefonie a fost generată de o plîngere înaintată, în 2002, de o asociaţie a consumatorilor (UFC-Que Choisir). Aceasta reprezintă 105.000 de persoane, iar la momentul depunerii plîngerii, reclama faptul că cei trei operatori de telefonie practică aceleaşi tarife.

Clienţii celor trei companii de telefonie mobilă ar putea să primească despăgubiri cuprinse între 50 şi 180 de euro, în funcţie de prevederile contractelor pe care le-au încheiat cu furnizorii. Asta înseamnă că "Orange", SFR şi "Bouygues Telecom" vor avea nişte costuri cuprinse între 1,5 şi 5,4 miliarde de euro.

"Orange" deţinea aproximativ 47,3% din piaţa franceză a telefoniei mobile la finele primelor şase luni din acest an, SFR - 35,8%, iar "Bouygues" - 16,9%, conform autorităţii franceze de reglementare în domeniu, Arcep. Astfel, cota "Orange" a scăzut de la 53% în 1997, iar a SFR - de la 38,4%.

Analiştii sînt de părere că amenda dată de Consiliul Concurenţei este importantă "pentru ceea ce reprezintă ea, nu pentru valoare". În opinia acestora, piaţa telefoniei mobile s-a maturizat, iar întrebarea care se pune acum este dacă va porni un război al preţurilor, aşa cum s-a întîmplat pe segmentul telefoniei fixe.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb