Orano pierde controlul asupra filialei sale din Niger

A.D.
Miscellanea / 4 decembrie 2024

Orano pierde controlul asupra filialei sale din Niger

Gigantul francez Orano, specializat în exploatarea uraniului, a anunţat că a pierdut controlul asupra filialei sale din Niger, transmite news.ro. Guvernul din Niger a invitat Rusia să investească în sectorul uranian al ţării.

Compania franceză Orano, specializată în exploatarea uraniului, a anunţat că autorităţile nigeriene au preluat controlul operaţional asupra filialei sale miniere din Niger. Aceasta reprezintă un nou episod al conflictului cu junta aflată la putere, conform AFP.

Compania minieră Somair era deţinută în proporţie de 63,4% de Orano şi de 36,6% de statul Niger. Dar regimul militar, care a venit la putere în urma unui puci în iulie 2023, a făcut din suveranitate prioritatea sa, în special în ceea ce priveşte problema uraniului său.

În iunie, autorităţile nigeriene au retras licenţa Orano pentru exploatarea mega-zăcământului Imouraren, care conţine rezerve estimate la 200.000 de tone de uraniu. Ulterior, la sfârşitul lunii octombrie, compania franceză a anunţat că, din cauza "situaţiei grav deteriorate", filiala sa va suspenda producţia începând cu 31 octombrie, întrucât nu mai era în măsură să continue activităţile în Niger.

"De mai multe luni, Orano avertizează cu privire la ingerinţele pe care grupul le suferă în conducerea Somaïr, al cărei acţionar majoritar şi operator este în Niger", a declarat miercuri grupul francez în comunicatul său. "Deciziile luate de consiliul de administraţie al companiei nu mai sunt puse în aplicare, iar Orano constată acum că autorităţile nigeriene au preluat controlul operaţional al companiei", a completat acesta.

Pe 12 noiembrie, consiliul de administraţie al Somaïr, filiala Orano, a aprobat suspendarea cheltuielilor pentru activităţile miniere. Cu toate acestea, la câteva zile după această decizie, o delegaţie de consilieri ai regimului nigerian a vizitat minele Somaïr din nordul Nigerului, pentru a felicita şi încuraja angajaţii să continue activitatea.

"Costurile de producţie care continuă pe şantier deteriorează în fiecare zi tot mai mult situaţia financiară a societăţii", avertizează miercuri grupul francez "În acest context, aplicarea rezoluţiei adoptate de Consiliul de Administraţie al Somaïr la 12 noiembrie de a suspenda cheltuielile legate de activităţile de producţie pentru a prioritiza plata salariilor şi pentru a păstra integritatea instrumentului industrial este împiedicată în mod deliberat", a afirmat Orano.

Compania precizează că "reprezentanţii Nigeriei acceptă această poziţie, pe care au apărat-o la şedinţa ordinară a consiliului de administraţie de marţi 3 decembrie 2024, confirmând în special refuzul lor de a exporta producţia".

Un total de 1.150 de tone de concentrat de uraniu din stocurile pentru 2023 şi 2024 - aproape jumătate din producţia medie anuală a sitului - sunt în prezent blocate, cu o valoare de piaţă estimată la 200 de milioane de euro, potrivit grupului, al cărui capital este deţinut în proporţie de 90% de statul francez.

Acest moment arată tensiunile dintre Niger şi fosta putere colonială franceză, căreia regimul militar i-a întors spatele de la venirea la putere.

Cu toate acestea, uraniul ar putea interesa alte ţări: în noiembrie, ministrul nigerian al minelor, Ousmane Abarchi, a invitat companiile ruseşti să vină să exploreze şi să exploateze resursele naturale ale ţării.

Miercuri, Orano şi-a exprimat "regretul profund faţă de evoluţia situaţiei, care afectează grav angajaţii şi comunităţile locale". Compania a precizat că "intenţionează să îşi apere drepturile în faţa autorităţilor competente şi îşi reafirmă convingerea că numai o dorinţă comună a tuturor părţilor interesate de a restabili un mod de funcţionare stabil şi durabil va permite reluarea activităţilor în linişte".

Niger furnizează aproximativ 4,7% din producţia mondială de uraniu natural, fiind al doilea cel mai mare exportator din Africa, dar mult în urma Kazahstanului, care domină piaţa cu 45,2%, conform datelor din 2021 ale Agenţiei de Aprovizionare a Euratom (ESA).

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb