Preşedintele PNL, Ludovic Orban, spune că intrarea în vigoare a pensiilor speciale pentru primari a fost amânată, iar chestiunea va fi reglementattă în viitoarea lege a pensiilor. Declaraţia vine după ce copreşedintele USR PLUS, Dan Barna a spus că liberalii s-au abţinut la votul din comisia parlamentară pe această temă, aşa că propunerea privind eliminarea acestor pensii nu a întrunit numărul necesar de voturi, conform Digi24.
"La ora actuală nu se plătesc pensii speciale pentru primari. Eu, ca premier, am prorogat în 2020 intrarea în vigoare a prevederilor Codului Administrativ şi, de asemenea, premierul Cîţu a prorogat intrarea în vigoare. Evident, în legea pensiilor se va reglementa acest subiect amplu, există o activitate intensă la Ministerul Muncii. De asemenea, există o comisie la nivelul coaliţiei care pregăteşte reforma în domeniul pensiilor", a spus Orban într-o conferinţă de presă.
"Am văzut în Parlament că din păcate, în Comisia de drepturile omului, o comisie în care a fost la vot iniţiativa pentru eliminarea pensiilor speciale ale primarilor, doar USR PLUS şi încă doi parlamentari de la partide mai mici din opoziţie au susţinut această iniţiativă. Restul, marea clasă politică, s-a abţinut. Adică şi PNL, şi PSD au fost solidari în vot de abţinere, astfel încât iată, propunerea nu a întrunit numărul de voturi şi a fost respinsă", a spus Barna joi seara la Digi24.
El a confirmat că va pune acest subiect pe agenda discuţiilor din coaliţie: "E un subiect în coaliţie, da, în coaliţie toată lumea susţine eliminarea pensiilor speciale, dar iată, când am văzut că vine şi proba votului, USR PLUS rămâne singur. Eu doar constat. Vom avea o discuţie în coaliţie."
În ceea ce priveşte diferitele variante avansate pentru sistemul de pensii, Orban nu a vrut să dea detalii.
"Prefer să nu vă dau declaraţii despre proiectul de lege decât după ce el va ajunge la maturitate, va trece de comisiile de specialişti din cadrul coaliţiei şi, după ce convenim în cadrul coaliţiei asupra proiectului de lege. Până atunci e şi o căutare a unor puncte de vedere şi uneori sunt miniştri care exprimă puncte de vedere care nu sunt conforme cu o decizie, ci poate cu o idee personală sau un punct de vedere personal", a spus el.