Premierul Ludovic Orban a spus că nu a adoptat niciodată un act normativ, atâta timp cât a avut aviz negativ de la Ministerul Justiţiei, precizând că oricât de hotărât şi curajos ar fi, sunt lucruri peste care nu se poate trece.
Ludovic Orban întrebat, marţi seară, dacă a fost surprins de avizul Ministerului Justiţiei pe OUG privind alegerea preşedinţilor de consilii judeţene, a declarat:"După cum ştiţi foarte bine, ca prim-ministru nu am adoptat niciun act normativ atât timp cât am avut aviz negativ de la ministerul Justiţiei. Ministerul Justiţiei este cel mai important avizator şi practic nu poţi să adopţi un act normativ dacă eşti serios şi dacă ţii cont de legislaţie, de Constituţie, atâta timp cât ministerul de Justiţie are un punct de vedere contrar. Acolo nu e vorba că e poziţia ministrului Justiţiei neapărat, uneori e posibil să nu concorde poziţia unui ministru cu poziţia specialiştilor din departamentul de avizare. Aici a mai contribuit şi faptul că AEP-ul a refuzat să semneze proiectul. Ori AEP trebuie să fie coiniţiator, practic Autoritatea Electorală Permanentă trebuie să fie coiniţiator. Oricât aş fi de hotărât şi de curajos, totuşi sunt anumite lucruri peste care nu poţi să treci"
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a transmis marţi, în şedinţa de Guvern, că Executivul nu poate adopta un act normativ prin care să modifice modul în care sunt aleşi preşedinţii de Consilii Judeţene, acesta arătând că un astfel de demers ar intra în contradicţie cu decizii ale Curţii Constituţionale.
Cătălin Predoiu s-a referit la decizia 682 din 2012 a Curţii Constituţionale a României, care prevede păstrarea neschimbată a sistemului de vot cu 12 luni înainte de alegeri. În acest context, Predoiu a spus că Guvernul nu poate să îşi asume schimbarea legislaţiei electorale şi nu poate decide alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene din rândul consilierilor şi nu direct, pentru că ar fi vorba despre o schimbare radicală.