Orban: Politica UE referitoare la Marea Neagră este, încă, timidă

Ziarul BURSA #Politică / 30 martie 2012

Orban: Politica UE referitoare la Marea Neagră este, încă, timidă

Politica UE referitoare la Marea Neagră este, încă, una "timidă", deşi există o serie de iniţiative europene în acest caz, consideră ministrul afacerilor europene Leonard Orban. Domnia sa a arătat, ieri, că este necesară elaborarea unei noi strategii pentru această regiune: "Aş dori să punctez că dincolo de un număr de iniţiative care au fost luate la nivel european legate de Marea Neagră - inclusiv ultima rezoluţie din 2011 a PE privind strategia UE pentru Marea Neagră, mai sunt şi alte iniţiative pe lângă cele menţionate privind sinergia Marea Neagră - sunt iniţiative ce vizează domenii precum transportul, apa sau energia. Dincolo de aceste iniţiative - Parteneriatul estic l-aş include aici, părerea mea este că încă politica UE la Marea Neagră este o politică timidă. Pe undeva se pare că încă exis-tă percepţia că Marea Neagră este o mare vecină a UE şi nu este de fapt o mare comunitară într-o anumită porţiune. Este evident că este un interes strategic pentru UE ca să-şi dezvolte o politică reală la Marea Neagră".

Oficialul a subliniat, citat de Agerpres, că, deşi iniţiativele şi oportunităţile de cooperare în regiune sunt numeroase, prezenţa UE nu este atât de "vizibilă": "Este important, în opinia mea, ca implicarea UE în regiune să devină din ce în ce mai consistentă, mai substanţială pe măsura potenţialului de dezvoltare oferit de Marea Neagră, dar şi a provocărilor pe care aceasta le ridică. Dis-punem la nivelul UE de o politică integrată pentru dezvoltarea socio-economică a regiunilor maritime, însă dimensiunea referitoare la Marea Neagră este în continuare limitată. Se poate lucra în acest sens".

Orban a pledat pentru ideea construirii unui dialog structurat între CE, România şi Bulgaria şi celelalte state riverane Mării Negre. Potrivit domniei sale, ţara noastră sprijină procesul de reformă lansat de Comisia Europeană în ceea ce priveşte modernizarea politicii maritime şi obiectivele pe care CE le propune. Totodată, ţara noastră sprijină propunerile care pot contribui la facilitarea cooperării regionale sub umbrela UE, dând ca exemplu instituirea Consiliului consultativ pentru Marea Neagră după modelul celor pentru Marea Baltică. Orban a precizat că acest consiliu ar reprezenta un cadru adecvat pentru dialog periodic pe domenii concrete.

Ministrul susţine că se poate avea în vedere acordarea unui rol mai important programului operaţional privind Marea Neagră printr-o alocare financiară mai substanţială, având în vedere interesul foarte ridicat al beneficiarilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb