Actualizare - Ordonanţa a fost publicată noaptea trecută în Monitorul Oficial, după aprobarea sa în şedinta de guvern, în formă anunţată de Cîţu. Consumatorii spun că este încă neclară, iar senatorul Daniel Cătălin Zamfir promite respingerea ei în Parlament.
---
Ordonanţa de Urgenţă care amână ratele bancare a intrat, ieri, pentru a doua oară, în şedinţa de Guvern, după ce, conform ministrului Finanţelor Florin Cîţu, "câteva observaţii ale MFP care clarificau mai multe discuţii apărute în spaţiul public au fost omise din varianta trimisă spre publicare".
Afirmaţia ministrului de resort a venit după ce mai multe televiziuni au anunţat, citând surse guvernamentale, că actul normativ a fost retras de la publicarea în Monitorul Oficial (MO), de către Secretariatul General al Guvernului.
Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a prezentat un document prin care secretarul general al Guvernului Antonel Tănase cerea retragerea ordonanţei de la publicarea în Monitorul Oficial.
Liderul PSD a calificat retragerea Ordonanţei de la publicare ca fiind "o nouă dovadă de prostie şi haos în care acest Guvern aruncă românii şi firmele româneşti": "Toată lumea a aşteptat de la Guvern măsuri concrete, ferme şi rapide. De aceea au fost învestiţi de Parlament. Dacă nu sunt în stare, măcar să nu încurce şi mai mult prin hotărârile adoptate! Românii şi firmele româneşti au nevoie de sprijin real, nu de un Guvern care să le facă situaţia şi mai grea. Nimeni nu mai are nici răbdare şi nici timp de a sta după bâlbele şi prostiile Guvernului!"
Textul Ordonanţei a produs controverse aprinse, atât în rândul consumatorilor, cât şi pe piaţa întreprinzătorilor, în contextul în care prevedea amânarea ratelor cu până la nouă luni doar pentru debitorii fără restanţe, afectaţi direct sau indirect de efectele crizei Coronavirus, cu capitalizarea dobânzii aferente sumelor amânate la plată.
În acest context, ieri, înainte de începerea şedinţei de Guvern, ministrul de resort a anuţat că a relaxat textul ordonanţei. Astfel, li se dă posibilitatea debitorilor cu restanţe la plată să îşi aducă împrumutul la zi, iar pentru creditele ipotecare nu va mai fi capitalizată dobânda la principal. Totodată, s-a prelungit termenul de depunere a cererilor cu până la 45 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei, care se afla în şedinţa Executivului, la închiderea ediţiei. Conform informaţiilor venite dinspre Ministerul Finanţelor, tot aseară urma să fie publicată şi în Monitorul Oficial.
Cei mai mulţi au reclamat, săptămâna trecută, faptul că forma aprobată iniţial de Guvern diferă foarte mult faţă de ceea ce autorităţile anunţaseră înainte.
În timp ce clienţii bancari s-au declarat mai umiliţi ca niciodată, asociaţiile de consumatori au precizat că ordonanţa de urgenţă sprijină mai degrabă sistemul financiar-bancar decât pe împrumutaţi, iar avocaţii susţin că cei dublu afectaţi vor fi excluşi fie şi pentru o zi de întârziere raportată la plata ratei de credit, iar debitorii supra-îndatoraţi de azi vor fi multiplicaţi de 3-4 ori în următoarele nouă luni.
• Ciolacu: "Vom trimite, luni, la promulgare, proiectul de lege privind suspendarea rambursării creditelor"
Proiectul de lege privind suspendarea rambursării creditelor promovat de social-democraţi urmează să fie votat astăzi de plenul Senatului, iar vineri va intra în plenul Camerei Deputaţilor, lunea viitoare urmând să fie la promulgare, a anunţat, ieri, Marcel Ciolacu.
Acesta a precizat, într-o emisiune televizată, conform Agerpres: "Astăzi (n.r. ieri) a fost Biroul permanent la Senat, a fost acest proiect de lege pentru suspendarea rambursării creditelor, este pe ordinea de zi mâine (n.r. astăzi), intră în plenul Senatului la vot. Biroul permanent al Camerei Deputaţilor de miercuri îl va trece pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor şi vineri avem votul final. Luni trimitem la promulgare proiectul de lege".
Ciolacu este sigur că acest proiect va fi adoptat rapid de Parlament, pentru că "toate forţele politice doresc această suspendare a rambursării creditelor": "Cred că suntem printre ultimele state europene care luăm această măsură, cu întârziere. Nu mai avem timp să aşteptăm un Guvern care se bâlbâie din ce în ce mai mult. (...) Noi am propus suspendarea rambursării creditelor pe şase luni, cu dreptul de prelungire totuşi până la 31 decembrie, în urma unor discuţii instituţionale avute cu Banca Naţională a României şi cu băncile. Recomandarea BNR a fost de şase luni, nu ştiu de ce Guvernul a venit cu nouă luni, presupun că şi dânşii au avut nişte discuţii instituţionale. (...) Legea noastră este mult mai flexibilă, nu vrem să inventăm apa caldă, ne-am uitat şi pe legislaţia din Marea Britanie şi pe cea din Germania, pe cea din Grecia şi din Ungaria şi este normal ca în această perioadă să fii cât mai flexibil. Nu există condiţionări, să demonstreze cineva că dacă este afectat direct sau indirect, eu nu am mai auzit o asemenea tâmpenie, toată lumea este afectată indirect".
PSD a depus pe 19 martie, în Parlament, un proiect de lege care prevede suspendarea, la cerere, a tuturor obligaţiilor de plată către bănci în ceea ce priveşte creditele şi dobânzile aferente.
Măsura este valabilă atât pentru companii, cât şi pentru persoanele fizice şi se aplică tuturor creditelor bancare contractate până la data de 19 martie 2020, inclusiv.
Senatorul PSD Daniel Cătălin Zamfir a anunţat, recent, că PSD intenţionază să amendeze textul ordonanţei amânării ratelor cu următoarele amendamente:
- Cele nouă luni, cât se suspendă ratele, se adaugă la sfârşitul perioadei de creditare fără dobânzi, taxe sau comisioane în plus;
- Se suspendă orice procedură de executare silită pe perioada îngheţării ratelor;
- Prevederile legii se aplică tuturor debitorilor, persoane fizice şi companii, afectaţi de criza actuală.
• BANCHERII:
"Abordarea individuală a clienţilor afectaţi de pandemie - cea mai corectă şi eficientă pentru soluţionarea reală a dificultăţilor financiare"
Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) consideră că abordarea individuală a cazurilor clienţilor, persoane fizice şi juridice, afectaţi de pandemia de COVID-19, reprezintă cea mai corectă şi eficientă abordare pentru soluţionarea reală a dificultăţilor financiare ale clienţilor, fără afectarea lichidităţii sistemului bancar.
Bancherii precizează: "Economia are nevoie de soluţii individualizate pentru clienţii băncilor şi recomandăm evitarea de moratorii generalizate din partea autorităţilor, necalibrate corespunzător, ce aplică măsuri «universale», de amânare a ratelor chiar şi până la npuă luni, care pot conduce la afectarea gravă a lichidităţii sistemului bancar şi care nu soluţionează pe fond diversitatea de situaţii cu care se confruntă clienţii. Impunerea de soluţii generalizate, fără studii de impact, nu ajută economia, populaţia, companiile şi în niciun caz revenirea economică viitoare. Băncile au înţeles situaţia specială prin care trec mulţi dintre clienţi în această perioadă, însă pentru promovarea unor principii de creditare corecte şi sănătoase, consideră că orice perioadă de amânare a rambursării ratelor, absolut necesară, ar trebui avută în vedere pe baza analizei instituţiilor de credit, de la caz la caz, şi cu identificarea de soluţii suplimentare. Comunitatea bancară solicită echilibru şi raţiune economică în deciziile de politici publice pentru utilizarea optimă a resurselor economice ale sistemului financiar, astfel încât să nu rămânem fără tracţiune în activitatea de creditare şi, mai ales, să nu fie afectate lichiditatea şi capitalizarea băncilor, care vor fi principalele motoare de redresare economică în viitorul apropiat. Responsabilitatea în alocarea resurselor va fi definitorie în evoluţia sistemului bancar şi a economiei României în perioada post criză de sănătate şi în recesiunea economică ce va urma. Aceste măsuri au rolul de a conserva capacitatea băncilor, în calitatea lor de Infrastructură Critică Naţională, de a rămâne solid capitalizate şi cu indicatori de lichiditate în acord cu reglementările naţionale şi internaţionale, pentru a evita afectarea stabilităţii financiare". Bancherii consideră că economia noastră are nevoie să rămână agilă şi că trebuie stimulul de amânare a plăţii ratelor trebuie dimensionat pe o perioadă adecvată: "Utilizarea resurselor sistemului financiar e necesar a se face cu înţelepciune, pentru a le putea avea la dispoziţie şi după această perioadă de eforturi deosebite. Efortul sistemului bancar de susţinere a clienţilor persoane fizice şi juridice trebuie bine dozat către clienţii care întâmpină cele mai acute dificultăţi financiare în contextul pandemiei şi nu întregii economii nediscriminat, pentru a ne asigura de disponibilitatea resurselor sistemului pentru o criză economică de durată".
1. cine e afectat si cine nu
(mesaj trimis de dan în data de 31.03.2020, 09:44)
De ce nu pot bugetarii care isi incaseaza salariile integral sa isi plateasca ratele la banci ? de ce psd si zamfir nu scutesc bancile de la plata dobanzilor la depozie bancare daca tot vor sa fie clientii scutiti de plata dobanzilor la credite
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2020, 12:07)
daca bancile stiu ca v or fi afectate, de ce nu suspenda dividentele anu asta?
in ro dobanzile sunt de 2-3 ori mai mari ca in vestul europei si costurile de 2-3 ori mai mici, deci profituri de cateva ori mai mari ca in vest. din profitul pe anul trecut se pot capitaliza bancile si nu sa astepte bail out ul, peste cateva luni sau la anu. la dezastrul economic care va afecta europa si inca si mai rau ro or sa creasca numarul falimentelor (firme si persoane )de 5-10 ori in urmatori 1-2 ani. totul depinde de cat timp v or fi prelungite carantinele in lume.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2020, 12:49)
Ce sa i ceri lui Zamfir? Asta e specialist in inginerii, omul e afon economic, are o problema psihica deja... E din ala de tine banii sub perna sa nu se duca la banca...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2020, 12:46)
recomand bancilor sa isi trimita salariatii in somaj, cel putin jumatate din ei sa primeasca 85% de la stat pentru vreo 150.000 someri in aceste 9 luni de suspendari, sa vedem cine castiga cine pierde
2.1. Nu pleaca cainele de la macelarie OUG 114 (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Cristian în data de 31.03.2020, 14:53)
In situatia descrisa de tine bancile ar trebui nationalizate de stat prin ordonanta militara, activele confiscate si transformate in dotari pentru spitale.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2020, 15:10)
de e sa fie nationalizate, sunt societati comerciala si salariatii au dreptul la somaj, nu se inchid dar vor functiona cu 10% din salariati, statul sa ofere gratuitati prin CEC banca de stat, de ce nu o face ?
3. Cine are bani va achita rata la timp
(mesaj trimis de Cristian în data de 31.03.2020, 14:51)
Eu nu cred ca cineva care inca are loc de munca va solicita amanarea platii ratei lunare la banca.
Ca n-are rost. Te complici fara motiv, pentru a plati mai tarziu mai mult.. ceea ce e o prostie.
Vor solicita amanare doar cei care chiar nu mai au bani sa plateasca. Si sunt destui..
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2020, 16:57)
AJUNGE De 30 de ani BNR incurajeaza si sustine un sistem bancar anacronic Guvernul Romaniei TREBUIE sa ia masuri RADICALE pina nu va fi prea tirziu .
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2020, 17:03)
doamnelor, domnilor......acest iosefini din politichia romaneasca....uite mandatul, a disparut mandatul....uite ordonanta, a disparut ordonanta...a reaparut ordonanta.....cu catu, acest clovn al guvernului nu e timp de plictiseala....daca stai bine cu nervii, evident.
5.1. Pe bune? (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de daniel în data de 31.03.2020, 22:52)
Chiparosul era mai potrivit? (doamne fereste pe orice om de acest personaj jalnic).
Ce vor sa faca psd e in linie cu .... ne bagam picioarele... noi vrem voturi.
Cum sa obligi bancile, prin lege, sa inregistreze pierderi pentru ca asa vrea un partid?
Ceea ce spun bancherii este foarte corect (cred ca e prima data cand sunt de acord cu ei).
Orice credit trebuie analizat in functie de debitor.
Nu scutiti la gramada toti cei care au credite!