Europa se confruntă cu o bombă cu ceas din punct de vedere demografic pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte, iar procentul tinerilor fără un loc de muncă a atins un nivel record, a declarat directorul general al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (ILO), Guy Ryder.
Domnia sa consideră că liderii politici nu fac destul pentru a rezolva această problemă complexă şi spune: "Dacă nu îi aduci pe aceşti tineri în câmpul muncii declanşezi o bombă cu ceas demografică. Şomajul în rândul tinerilor este dublu chiar triplu faţă de nivelul general şi trebuie să găsim rapid locuri de muncă".
Guy Ryder speră ca problema şomajului să nu fie eclipsată la summit-ul G20 de dezbaterile privind situaţia din Siria, care vor domina agenda reuniunii din acest an a liderilor celor mai mari economii ale lumii.
"Trebuie să reamintim că liderii care s-au strâns aici conduc ţări unde un număr cumulat de 93 de milioane de persoane nu au un loc de muncă iar această cifră va creşte indiferent dacă avem senzaţia că am depăşit cea mai gravă fază a crizei", a mai spus Guy Ryder.
Potrivit celor mai recente date ale Eurostat, rata şomajului în zona euro a rămas nemodificată la nivelul record de 12,1% în luna iulie. În schimb, în rândul tinerilor cu vârsta de până la 25 de ani, rata şomajului a crescut la 24% de la 23,9% în luna iunie, în condiţiile în care în Spania şi Grecia rata şomajului în rândul tinerilor a trecut de 50%.
Potrivit directorului ILO, liderii G20 trebuie să concentreze politicile guvernamentale spre soluţionarea problemei şomajului: "Noi credem că principalul lucru asupra căruia trebuie să ne concentrăm este readucerea cererii în economia globală. Problema este că nu avem suficientă cere, atât din mediul public cât şi din cel privat, pentru a angaja oamenii care au nevoie de locuri de muncă".
În România, potrivit Institutului Naţional de Statistică, citat de Agerpres, rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost estimată la 7,5% în iulie 2013, aflându-se la acelaşi nivel cu luna anterioară (revizuită) şi în creştere cu 0,5 puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat în luna iulie 2012.
1. Viitorul Europei depinde de viitorul tinerilor
(mesaj trimis de Theodor în data de 06.09.2013, 11:47)
Tinerii europeni sunt loviti crunt de nepasarea guvernantilor.Acesti guvernanti fara suflet si fara imaginatie antreprenoriala,al caror obiectiv singular este sa ramana la putere,vor fi spulberati,curand,de iuresul tinerilor fara speranta.