ORI LA BAL, ORI LA SPITAL USL, un pas mai aproape de divorţ

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Politică / 3 octombrie 2013

USL, un pas mai aproape de divorţ

Recentele scandaluri care au marcat scena politică de la noi din ţară pe tema exploatării de la Roşia Montană sau noul cod rutier au adâncit şi mai mult tensiunile care existau în rândul politicienilor, în pragul alegerilor europarlamentare şi al cursei prezidenţiale. Jocurile de culise s-au mutat, de această dată, însă, direct pe scenă, mulţi dintre membrii clasei politice făcându-şi planurile "live", uneori chiar în platourile televiziunilor.

Mai mult, scenarii care păreau imposibile anul trecut capătă viaţă în prezent, unul din acestea fiind chiar destrămarea USL.

Ilie Sârbu, liderul senatorilor din PSD, a adus din nou în discuţie, în ultimele două săptămâni, ruperea USL dacă nu se va găsi o cale de compromis astfel încât alianţa să nu continue să funcţioneze, în ciuda tuturor disensiunilor. "Ori ajungem la un compromis şi mergem mai departe aşa, ori tranşăm lucrurile bărbăteşte şi fiecare merge pe drumul lui", a declarat senatorul PSD Ilie Sârbu.

Divorţul dintre cele două formaţiuni care se află la putere, relatează anumite voci din piaţă, a avut loc în urmă cu ceva timp deja, ceea ce se petrece în prezent nefiind altceva decât partajul bunurile pe care le-au obţinut în comun, respectiv controlul unor funcţii şi ministere cheie pentru PNL şi PSD.

Potrivit unor surse apropiate situaţiei, premierul Victor Ponta, Sebastian Ghiţă, senatorul Ilie Sârbu şi Daniel Constantin s-ar fi întâlnit să discute cât de viabilă ar mai fi alianţa de guvernare, în condiţiile pretenţiilor din ce în ce mai ridicate ale liberalilor. Motivul oficial al despărţirii dintre cele două partide, mai spun unele voci, va fi reprezentat de incompatibilitatea de viziune ale membrilor partidelor de la guvernare cu privire la demararea exploatării aurifere de la Roşia Montană.

Pentru a-şi asigura, în continuare, majoritatea în Parlament, PSD ar fi purtat mai multe discuţii cu membrii din UNPR, UDMR, dar şi din cadrul PPDD, mai declară unele surse, care consideră că, la alegerile prezidenţiale, democrat-socialii vor avea un candidat propriu.

Între timp, şi grupurile de influenţă din jurul preşedintelui Traian Băsescu îşi joacă propriile cărţi ca să reuşească să discrediteze imaginea Guvernului actual, mai arată unele voci din piaţă.

Potrivit acestora, în cadrul PSD ar exista, deja, o scânteie care riscă să destabilizeze partidul, potenţialul conflict dintre Liviu Dragnea şi Victor Ponta.

Intervievat de către comisia care evaluează exploatarea de la Roşia Montană, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, ieri, "cu bătaie lungă" că, spre deosebire de alţii, nu are personalitate dublă, să vizeze proiectul de lege şi în Parlament să spună un alt lucru. Declaraţiile lui Liviu Dragnea privitoare la Roşia Montană fac referire, în context, la afirmaţiile recente ale premierului Victor Ponta, care a spus că are datoria să fie de acord cu proiectul în calitate de premier, dar că, în calitate de deputat, nu îl va vota.

Conform unor surse, motivul pentru care Liviu Dragnea ar încerca să semene germenii unui potenţial scandal în PSD este legat de dosarul "Fraudă la Referendum" aflat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

În acest dosar, Liviu Dragnea este acuzat că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman şi secretar general al PSD, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu, în vara anului 2012.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb