Actualizare 09:02 MAE: Se fac verificări privind autenticitatea înregistrării cu cetăţeanul răpit
În prezent se fac verificări privind autenticitatea înregistrării în care apare cetăţeanul român Iulian Gherguţ, răpit în Burkina Faso, a transmis Ministerul Afacerilor Externe (MAE), într-un comunicat de presă, remis Redacţiei.
MAE precizează: "Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso a luat notă de difuzarea la data de 31 octombrie 2016 a unui material video cu cetăţeanul român Iulian Gherguţ. În prezent se fac verificări privind autenticitatea înregistrării. Având în vedere specificul acestei operaţii, procedurile de verificare pot să dureze".
Celula de criză menţionează că lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se înscrie în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen şi că se lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situaţiei.
MAE reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific şi sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauţia.
Celula de criză care gestionează cazul lui Iulian Gherguţ, convocată la data de 4 aprilie 2015 (din care fac parte MAE, SIE, SRI, MApN, Administraţia Prezidenţială), este constituită conform "Metodologiei de comunicare şi acţiune pentru instituţiile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României" (aprobată de şedinţa CSAT din 3 iulie 2013), se mai arată în comunicat.
Împreună cu MAE, care acţionează pe toate canalele diplomatice disponibile şi gestionează activitatea de comunicare, autorităţile române competente în domeniul securităţii naţionale (SIE, SRI, MApN) depun toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român. Fiecare instituţie acţionează cu instrumentele şi metodele specifice de acţiune, conform competenţelor, precizează sursa citată.
(S.A.)
-----------
Ostaticul român Iulian Gherguţ, răpit de mai bine un an de către grupărea jihadistă Al-Mourabitoune, în Burkina Faso, a apărut astăzi într-o nouă înregistrare video în care cere Guvernului ţării noastre să facă tot posibilul să îl elibereze, relatează France Presse.
În înregistrare, Iulian Gherguţ vorbeşte în franceză cu un puternic accent şi susţine că este într-o stare bună de sănătate. De asemenea, cetăţeanul român apare cu o barbă deasă şi spune că videoclipul este înregistrat la 21 septembrie.
Acesta cere guvernului român şi familiei să depună toate eforturile pentru a asigura eliberarea sa rapidă din mâinile grupării Al-Mourabitoune.
Înregistrarea a fost distribuită de SITE, centrul american de supraveghere a site-urilor jihadiste.
Teroriştii Al-Mourabitoune au revendicat mai multe atacuri sângeroase în statele sub-sahariene.
Iulian Gherguţ, ofiţer de securitate într-o mină de mangan din Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Nigerul şi Mali, a fost răpit pe 4 aprilie 2015 de către persoane înarmate, care făceau parte din organizaţia Al-Mourabitoune, aminteşte Digi 24.
La acel moment, autorităţile române au constituit o celulă de criză şi au transmis că poartă negocieri pentru eliberarea românului.
Acesta nu este primul mesaj al românului. La patru luni după ce a fost răpit au apărut imagini cu el pe internet însoţite de un mesaj în care se cerea ajutorul autorităţilor române pentru eliberarea sa.
"Numele meu e Iulian Gherguţ. Provin din România. Astăzi e 18 august 2015. Am fost răpit în Tambao de grupul Al-Mourabitoune. Cer familiei mele să mă ajute să scap cât mai repede cu putinţă. Îi salut pe părinţii mei. Cer directorului companiei Pan African, domnul Souleyman, guvernului din Burkina Faso şi din România să mă elibereze cât mai repede şi să asiste la negocieri", se arăta în mesajul de atunci.
În astfel de situaţii, se obişnuieşte ca şi compania la care era angajată persoana răpită să poate negocieri cu organizaţia care l-a luat ostatic.
Gruparea Al-Mourabitoune a fost înfiinţată în 2013 prin fuziunea între două grupări islamiste - Mişcarea pentru Unicitate şi Jihad în Africa de Vest şi cea condusa de Mokhtar Belmokhtar - cel care a condus atacul din 2013 din Algeria, din Amenas, în care au murit 37 de oameni, printre care şi doi români.
Al-Mourabitoune înseamnă "apărătorii", luptătorii au impus o interpretare foarte brutală a legii sharia, amputările, bătăile şi execuţiile sunt des aplicate.
Scopul declarat al grupării este să-i unească pe toţi jihadiştii, de la Atlantic la Marea Roşie, o referinţă la dinastia care a cucerit Andaluzia în secul al XIII-lea.