"OTP Bank" a cumpărat "RoBank" pentru 47,5 milioane dolari

Oana Scîntee
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 aprilie 2004

Banca ungurească îşi menţine interesul de participare la privatizarea BCR

"OTP Bank" ţinteşte o cotă de 3%-4% din piaţa bancară românescă

Banca intenţionează să intre şi pe piaţa de asigurări

După o lungă perioadă de expectativă şi de testare a pieţei româneşti, "OTP Bank", lide-rul pieţei bancare din Ungaria, a considerat că este momentul oportun să investească în România. OTP a cumpărat ieri întregul pachet de acţiuni al băncii "RoBank", asigurîndu-şi astfel o cotă de piaţă de aproximativ 1% după valoarea activelor şi poziţia a 13-a pe piaţa bancară ro-mâ-nescă. Mişcarea vine după ce OTP Bank a achiziţionat cea mai mare bancă de retail din Bulgaria şi o bancă de mărime medie în Slovacia. "OTP Bank" a cumpărat astfel pachetul de 53,5% din acţiunile "RoBank" deţinute de grupul englez Balli şi restul de acţiuni (46,5% din capital) deţinute de Mustafa Bayraktar.

Preşedintele "OTP Bank", Sandor Csany, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, prilejuită de semnarea tranzacţiei: "Conducerea OTP a plătit 47,5 milioane dolari pentru 100% din capitalul "RoBank", un preţ corect, proporţional cu valoarea acestei bănci. Acesta este doar un prim pas în România". Sandor Csany s-a întîlnit ieri cu premierul român Adrian Năstase, ocazie cu care a prezentat activitatea OTP în intervalul post - privatizare şi a exprimat interesul băncii ungare faţă de piaţa românească, în sensul participării la procesul de privatizare a sectorului bancar. Preşedintele "OTP Bank" a declarat: "Se pare că Guvernul salută intrarea noastră pe piaţa românească şi cred că există posibilitatea să facem noi achiziţii în piaţă. Preluarea «Robank» va consolida relaţiile diplomatice dintre România şi Ungaria".

"Robank" devine, astfel, un competitor de temut pentru băncile deja existente pe piaţă. Este de aşteptat ca banca să se extindă în principal în zona Transilvaniei, acolo unde există un număr foarte mare de persoane de etnie maghiară.

Obiectivul strategic: dezvoltare pe piaţa de retail

Noua conducere intenţionează să extindă activitatea băncii, mai ales pe piaţa de retail, motiv pentru care, în următorii trei-patru ani banca îşi va lărgi reţeaua teritorială la aproximativ 100 de sucursale, faţă de 14 cîte există în prezent. "Dorim să urmăm strategia implementată în Ungaria, Bulgaria şi Slovacia şi să ne concentrăm pe serviciile bancare acordate populaţiei", afirmă Sandor Csany.

În atingerea acestui obiectiv, intenţiile conducerii OTP converg către formarea unui grup financiar cu activitate pe piaţa investiţiilor, a asigurărilor, a leasingului şi a administrării de fonduri. Conducerea OTP nu a stabilit încă dacă va înfiinţa o nouă societate de asigurări sau dacă va achiziţiona una dintre cele 15 companii mici care activează în prezent pe piaţa de asigurări.

Valoarea investiţiilor necesare pentru dezvoltarea afacerii din România este estimată la aproximativ 100 milioane dolari, sumă care va viza, în special, majorarea capitalului social al băncii care în prezent este de 425 miliarde lei. Directorul general adjunct al OTP, Laszlo Wolf a declarat: "Există o expansiune foarte agresivă în sis-temul bancar românesc, iar costurile vor fi foarte mari. Vom veni cu servicii electronice foarte competitive: foarte curînd vom utiliza internet-banking şi mobile-banking, iar spre sfîrşitul anului vom lansa cardurile de credit. În Ungaria sîntem lideri în ceea ce priveşte finanţarea ipotecară şi cred că în următorii ani, în România, va exista o explozie a creditelor ipotecare".

"RoBank", a cărei activitate se concentrează pe piaţa companiilor, înregistra, la finele anului trecut, active în valoare de 125,8 milioane euro şi un profit net de 2,2 milioane euro. Banca a acordat credite în valoare de 56,9 milioane euro şi depozite în valoare de 28,7 milioane euro. RoBank a fost autorizată de BNR să funcţioneze ca bancă universală din anul anul 1996 şi a devenit operaţională în noiembrie 1997. Banca are în prezent un capital social vărsat de peste 425 miliarde lei. "RoBank" întreţine relaţii de corespondenţă cu un număr de 171 de bănci din 45 ţări, pe 4 continente şi a stabilit acorduri SWIFT cu 406 de bănci din întreaga lume. "RoBank" s-a implicat în susţinerea exporturilor, a IMM-urilor şi a activităţii rurale încheind, în acest scop, acorduri cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Eximbank şi Minis-terul de Finanţe.

"OTP Bank" este cea mai mare bancă din Ungaria şi, în acelaşi timp, se menţine în topul băncilor din Europa Centrală şi de Est. Banca a achiziţionat recent DSK Bank, cea mai mare bancă de retail din Bulgaria şi a cumpărat banca IRB din Slovacia. Banca intenţionează să pătrundă şi pe pieţele din Ucraina, Serbia-Muntenegru şi din Bosnia-Herţegovina.

"OTP Bank" a încheiat anul 2003 cu active în valoare de 13.230 milioane euro şi un profit net de 316,8 miloane euro. Banca deţine în Ungaria o cotă de piaţă de 26,2% după activele bancare, 32,3% după totalul depozitelor şi 20,9% după volumul de credite.

Acţiunile OTP sînt tranzacţionate la Bursa de valori din Budapesta, la Bursa de Valori din Luxemburg şi la SEAQ International din Londra.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb