Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea Codurilor penale (CP) şi proiectul de lege al graţierii, ambele adoptate ieri seară de Guvern, vor fi dezbătute de plenul Senatului peste trei săptămâni, după ce PSD a respins ca actele normative să fie dezbătute şi votate în procedură de urgenţă, aşa cum a cerut Executivul.
Liderul de grup al PSD, Şerban Nicolae, a propus, potrivit News.ro, respingerea procedurii de urgenţă cerute de Guvern şi a propus ca termene ziua de 14 februarie pentru primirea de avize de la comisia de constituţionalitate şi cea pentru drepturile omului şi ziua de 21 februarie pentru primirea raportului din partea comisiei juridice.
Şerban Nicolae a declarat, în plenul Senatului: "Practic, suntem la o soluţie de mijloc: nici nu ne ducem la maximum cu termenele pentru dezbaterea proiectelor de lege, nici nu ne însuşim punctul de vedere al Guvernului de procedură de urgenţă".
Senatorii USR şi cei ai PNL au criticat cele două acte normative, cerând un termen de dezbatere de 60 de zile.
Vlad Alexandrescu a declarat, în plenul Senatului, discursul său fiind întrerupt de două ori de Călin Popescu Tăriceanu, care l-a şi ameninţat pe Alexandrescu că îi taie micorfonul: "E vorba de legile graţierii pe care Grindeanu a intenţionat iniţial să le treacă prin ordonanţe de urgenţă, dar, la cererea societăţii civile, a organizaţiilor din domeniul justiţiei şi a manifestanţilor din stradă, au ajuns în Senat. E vorba de o materie delicată, nu se dau graţieri colective într-o ţară decât o dată la 20 - 30 de ani. Mare atenţie la deţinuţii care vor fi eliberaţi, să nu fie măsuri cu dedicaţie, să nu genereze delicvenţă şi insecuritate pentru cetăţenii români".
Propunerea făcută de liderul de grup al PSD, Şerban Nicolae, a fost adimisă cu majoritatea voturilor.
Senatul este primă cameră sesizată în cele două cazuri, urmând ca votul decisiv să îl aibă Camera Deputaţilor.
Ordonanţa de urgenţă privind modificarea codurilor penale, adoptată marţi seara de Guvern, a fost înregistrată tot marţi seara la Senat pentru dezbatere, depunerea la Parlament şi publicarea în Monitorul Oficial fiind condiţii obligatorii pentru ca actul normativ să poată intra în vigoare. Tot marţi seara a fost înregistrat la Senat şi proiectul de lege privind graţierea unor pedepse, conform sursei citate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.02.2017, 18:55)
Cata celeritate; cum de nu au convocat o sesiune de urgenta astazi la ora 21.00 ?
2. fără titlu
(mesaj trimis de R în data de 01.02.2017, 20:24)
PSD a facut mizerii (nu foarte grave) din prostie...pnl sunt ipocriti. toti sunt la fel de prosti si de hoti (sau mai exact de 'abuzisti' in serviciu). Nu mi se pare nimic special..nimic de Revolutie, desi doar o Revolutie adevarata e singura solutie sa ii schimbe pe toti in normalitate. USR sunt periculosi ca nu se stie exact ai cui sunt. Pana aici nimic special. Cel mai grav e ca tinerii aia din strada habar nu au de ce sunt acolo. Stiu ei de pe facebook si what's up..ca psd si comunistii au furat 'ceva' si dau drumul la hori pe strada..si atat. Nu au cea mai mica idee despre ce e vorba exact. Multi nici nu stiu cine e premier acum. Nu au televizor, nu citesc ziare..si se uita pe facebook doar la titlurile cu like-uri multe. Au vazut ei pe facebook, instagram si tweeter ca e [citez] : cool, misto, interesant..sa fie in strada sa topie pe acolo. Personal am discutat cu tineri de facultate, doctoranzi...despre proteste si habar nu au ce si cum. Spuneau: iesim sa nu fie dragnea premier (de parca acum nu e tot el,indirect, prin Grindeanu). De fapt nici nu conteaza exact ce au facut tampitii din politica....ingrijorator pentru Romania si viitorul ei este faptul ca tinerii (multi corporatisti si it-sti care cred ca USA e ceva bun ca le da salarii mici pe ore lucrare peste program) nu au nici cea mai mica idee despre componenta clasei politice....nu stiu cine conduce Romania..nu stiu sferele de influenta care conduc Romania si nici nu le pasa. Nu voteaza.Si esential sunt foarte usor influentabili! Un popor de oite tinere si oarbe e un popor fara viitor. Protestele sunt legitime dar trebuie facute de oameni constienti si informati. Pa